Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet hrvatskoj

Što je Vučić još trebao donijeti iz Beograda?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
14.02.2018.
u 07:00

Predsjednik Tadić vratio je 2010. godine 25 protokola iz vukovarske bolnice, no samo su se 4 odnosila na 1991. No, i to je pokazalo da nisu nestali

Pun stol uvezanih knjiga i paketa odvlačio je pozornost svim okupljenim novinarima dok su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić davali izjave.

Ispostavilo se da su to tzv. matične knjige s područja Dvora te da ih je Vučić donio kao dar hrvatskoj strani. Te su knjige, kao i stotine drugih, otuđene 1995. u vrijeme Oluje.

Imaju više saznanja

Uz to, pokazalo se da je Vučić donio i dokumente, saznanja o mjestima ukopa za tri, kaže, nestala Hrvata. I jedan i drugi “poklon” koji su stigli iz Beograda u Zagreb zapravo dokazuju ono što se u Hrvatskoj već dugo zna – da iz Beograda dokumentacija u vlasništvu RH “kaplje” brzinom koju određuje srbijanska politika. No, nakon “poklona”, Hrvatska ima puno pravo i službeno, na razini vlada, zatražiti da Beograd vrati sve matične knjige koje su tamo još pohranjene. Nepostojanje matičnih knjiga ionako ide na štetu srpske zajednice u RH jer oni, kažu, već godinama plaćaju za “rekonstrukciju” svakog dokumenta koji je odnesen u Beograd. “Pronalazak” imena triju nestalih isto tako dokazuje da u Srbiji imaju više saznanja o mjestima ukopa nestalih. Ovdje je, naime, najveći problem što je uglavnom riječ o osobama čija su tijela seljena u druge grobnice kako bi se sakrili zločini. U međuvremenu, na razini dviju strana sastavljen je zajednički popis na kojemu je 1945 imena nestalih te još 150 imena državljana Srbije. Popisi grobnica, dakle, prioritetno su važni dokumenti i na vrhu su popisa onoga što bi Vučić trebao iz Beograda donijeti u Hrvatsku.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, kaže da se upravo na tome što je Vučić donio vidi da nema važnih pomaka. – Svi mi čekamo protokole iz vukovarske bolnice, koje je JNA otuđila i odvezla iz Vukovara 20. studenoga 1991. Službeni Beograd i Aca Vasiljević, šef KOS-a, sigurno znaju gdje su protokoli, kaže Nazor. Oni su važni jer se putem njih može napraviti rekonstrukcija svih koji su tretirani u bolnici, sve o njihovu ranjavanju, liječenju, stanju, o tome koliko je liječeno i Srba u bolnici i sl. Civilizacijsko je pitanje da Srbija vrati sve protokole Hrvatskoj, bez obzira na to što bi to značilo i de facto priznavanje počinjenja ratnih zločina, smatra Nazor.

1/23

Doziran “poklon”

Inače, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić 2010., nakon isprike, u Vukovar je donio 25 protokola iz bolnice, no samo su se četiri odnosila na ratna događanja 1991., dakle “poklon” je bio doziran. No, i to je pokazalo da Beograd posjeduje protokole i da nisu “nestali”. Najdalje se otišlo s povratom kulturnog blaga, proteklih je godina Hrvatskoj vraćeno više od 25.000 predmeta. Uglavnom je riječ o imovini SPC-a vraćenoj u manastire u RH te o kolekciji iz vukovarskog muzeja.

Komentara 89

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
09:30 14.02.2018.

-Interesantno da niti jedan novinar nije napisao ništa o Srbiji niti o sastavu stanovništva Srbije, pa evo nešto u kratko: Srbija je imala oko 7.474,000 stanovnika (2005. godine) od kojih su: -110.000 Albanci, Rusini, Bugari, Česi, Slovaci i ostali -105.000 Hrvati -250.000 Mađari (2011) -2.100,000 Romi -4.909,000 Srbi Srbija ima 77.474 čkm, a Hrvatska s otocima 89.810 čkm (dakle Hrvatska je veća po površini za čitavih 12.000 čkm). Prema njihovim statistikama od tada je iselilo oko 450.000 stanovnika, iz čega proizlazi da Srbija danas ima jedva nešto više od 7 milijuna stanovnika !

TR
tramontana
08:29 14.02.2018.

Vučić je donio ono što je htio. A to je dobro sapunana daska, kojom će u miru Hrvatsku držati u pokornosti. Prelukav i pokvaren tip, koji će opet manipulirati Srbima da našteti Hrvatskoj.

Avatar Adolf
Adolf
09:19 14.02.2018.

Civilizacijsko je pitanje da Srbija vrati sve protokole Hrvatskoj, E kad bi Srbi bili civilizirana nacija, onda bi svi dokumenti bili davno vračeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije