Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbija će financirati radiostanice na srpskom ako država da koncesije

Vidjet ćete konkretne rezultate ovog mog posjeta u kratko vrijeme
13. veljače 2018. u 17:53 25 komentara 1820 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

“Ovaj je posjet od izuzetnog značaja za obje države i vidjet ćete konkretne rezultate u kratko vrijeme. Pozvao sam predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u posjet Srbiji i nakon toga ćemo imati opipljivije rezultate ovih naših poteza. Teško mi je palo što je Kolinda bila na udaru zbog svega, no vidjet ćete uskoro da je ovaj posjet bio pametan i dobar. Siguran sam da će zahtjevi prema Hrvatima u Srbiji biti riješeni i da će to dokazati da je posjet bio koristan – rezimirao je jučer u Vrginmostu svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

SNV u Lisinskom grabar-kitarović 'Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Hrvatska je vaša domovina!'

Kao dobre korake istaknuo je osnivanje mješovitih komisija za granice i nestale osobe.

Došao sam poboljšati odnose

– Došao sam u Hrvatsku i zato ne razumijem one koji napadaju Kolindu Grabar-Kitarović. Došao sam poboljšati odnose Srbije i Hrvatske, ne odnose u kojima bi netko nekoga ponižavao ili pobjeđivao, već odnose suradnje, odnose u kojima bismo jedni druge poštovali, odnose u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji, koji bi mogli razmišljati kako da žive bolje i, iz njihova kuta, kako da Hrvati u Srbiji imaju veću sigurnost u svojoj domovini. O mnogočemu ne razmišljamo isto, ali u budućnosti ne vidim nikakve spektakularne razlike u interesima koje Srbi i Hrvati imaju – rekao je Vučić u Vrginmostu, središnjem naselju općine Gvozd u kojoj Srbi čine oko 70 posto stanovništva. I ovaj put nije se htio ispričati za svoju izjavu iz ožujka 1995., koju je na mitingu Srpske radikalne stranke izrekao u 20-ak kilometara udaljenoj Glini. Na novinarsko pitanje o tome je li ta njegova izjava o srpskoj Glini koja nikada neće biti hrvatska opterećuje današnje hrvatsko-srpske odnose i hoće li se za nju ispričati, burno je reagirao.

– Ja sam bio obziran i nisam uvredama vraćao na uvrede i klevete kojima sam ovdje bio izložen. Ja sam od vas čuo bezbroj istih pitanja jučer. Zanimljivo mi je da je mjera vaše podrške i poštovanja proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga tko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti, straha ili potrebe da se dodvoravam nikad od mene nećete vidjeti – rekao je Vučić. Dodao je da imamo potpuno različite poglede na ono što se događalo prije 23 godine, ali da to ne znači da nećemo surađivati. – Vi slavite Oluju i razumijem to, ali nama je to dan tuge – rekao je Vučić istaknuvši da Hrvatska i Srbija danas nemaju nikakvih teritorijalnih prijepora osim dijela granice na Dunavu, kod ada.

Prije posjeta Vrginmostu u obližnjem selu Podgorju posjetio je srpsku povratničku obitelj, nakon čega je u kinodvorani dva sata odgovarao na pitanja hrvatskih Srba s područja Banovine i Korduna. Kao najveće probleme istaknuli su mu nezaposlenost, problem s obnovom, mirovinama i mirovinskim fondom za vrijeme Domovinskog rata te zapošljavanjem u javnim službama.

1 / 88
Vučić na večeri na Pantovčaku

– Interes je Srbije da živite na svojim ognjištima, da čuvate svoja ognjišta. Ne možemo puno pomoći, ali koliko možemo, i financijski i politikom, hoćemo. Vi ste lojalni građani Hrvatske i mi ćemo se truditi da svojom politikom nijednu sekundu ne dovedemo vašu poziciju u pitanje, a s druge strane imat ćete koristi od nas – rekao je Vučić okupljenim stanovnicima. Poručio im je da je s premijerom Plenkovićem razgovarao u ponedjeljak i o informiranju Srba u Hrvatskoj.

– Milorad Pupovac razgovarao je o uspostavi radiostanica na srpskom jeziku i sa srpskom glazbom i kulturom. Mi smo to spremni financirati, potrebno je samo da država odobri koncesije. Nisam se došao ovdje junačiti jer ja se vraćam u Beograd, a vi ostajete ovdje sa svojim obiteljima. Htio bih da svi vi ovdje s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime i da slavite svoju srpsku slavu. Da se ne ustručavate tražiti što želite i od Hrvatske i od Srbije gdje možemo pomoći. Isto tako želimo da i Hrvati u Srbiji s ponosom nose svoje hrvatsko ime i prezime – poručio je Vučić.

Demografsko propadanje

Nije Aleksandar Vučić došao praznih ruku. Općini Gvozd donirao je terensko vozilo za potrebe gerontodomaćica koje će obilaziti starije mještane u izoliranim selima. Najavio je i donaciju sanitetskog vozila, dok je Osnovnoj školi Gvozd donirao, u ime Republike Srbije, 10 laptopa. Kao cijela općina Gvozd, i osnovna škola odraz je demografskog propadanja ovog mjesta na granici Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Još 2002. bilo je u školi čak 230 učenika, a danas ih je samo 94. Od toga je 47 posto djece srpske nacionalnosti.

– Odlazak je konstantan, no posljednjih je godina intenziviran bez obzira na narodnost. Odlaze obitelji u potrazi za poslom. Što se tiče učenika srpske manjine, oni imaju izbornu nastavu srpskog jezika i pravoslavnog vjeronauka i tu nema problema – rekla je ravnateljica dodajući da u školi nema nacionalne nesnošljivosti.

Cijeli posjet općini Gvozd protekao je bez incidenata. Ipak, skupina branitelja željela je prije samog Vučićeva dolaska položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomen-križa na ulazu u Vrginmost, ali je autobus zaustavljen na ulazu u općinu Gvozd. Branitelji su svijeće zapalili tek nakon njegova odlaska.

Marijan Pavliček nisu zadovoljni HKS: Posjeta Vučića rezultirala jednim velikim ništa Jandroković i Vučić PREDSJEDNIK SABORA Jandroković: Ne smetaju mi prosvjedi protiv Vučića Posjet Aleksandra Vučića 'NIJE SE PROMIJENIO' Petrov: Da Vučić nije huškao, onda vjerojatno ne bi došlo do Oluje
Advent u Zagrebu
Zagrebački advent
Zašto svi luduju za germknedlama, što je to kitnkez i gdje se krije Artomat?

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Idi i ne vraćaj se, povedi i Pupavca i tamo daleko, daleko od mora živite dugo i srećno.Što se mene tiče ima ih i sa hrvatske strane koje možeš povesti, neće nam nedostajati.

  • vk52:

    Jadni smo mi Hrvati i naivni kad vjerujemo huskaskom cetniku,on ce ucinuti nesto za Hrvate u Vojvodini?a90-tih ih je zajedno sa Seseljom oruzjem terao fuj na Hrvatsku politicku inteligenciju.

  • dalibor.hren:

    Je li bio na Ovčari?