Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Što je donijela odluka Arbitražnog suda

30.06.2017.
u 00:01

Upravo stoga glavni je cilj slovenske politike i bio da do procesa na Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, primjerice, nikada ne dođe.

Hrvatska je imala šansu doći do prihvatljivog razgraničenja sa Slovenijom na moru jedino kroz postupak koji bi provelo neko od stalnih međunarodnih sudišta specijaliziranih za takva razgraničenja. Upravo stoga glavni je cilj slovenske politike i bio da do procesa na Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, primjerice, nikada ne dođe.

Nakon dvije i pol godine blokiranja ulaska Hrvatske u EU, 2009. godine Hrvatska je morala pristati na održavanje procesa i to putem “ad hoc” arbitraže, a ne putem “pravog” suda. Hrvatska je nakon tog pristanka ipak postala članica EU, no sada stiže na naplatu odluka da se arbitriranje prepusti arbitraži koja se ne mora držati osnovnog načela međunarodnog prava na moru, dakle linije ekvidistance i podjele zaljevskih voda po crti sredine.     

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju od petka ili prelistajte e-izdanje.

Od ostalih tema izdvajamo:

 >>Ivanković: Kada bi Hrvatska priznala presudu, ugrozila bi rješavanje sporova s BiH, Srbijom i Crnom Gorom

>>Veljković: Zagreb i Ljubljana na kraju će opet morati sami sjesti za stol

>>Karakaš: Polovično rješenje koje Ljubljana nije očekivala

>>Despot: Slovenija nije dobila izlaz na more     

>> Kolinda Grabar-Kitarović sastaje se s Trumpom     

 >>Najbolji Mijo Pranjić: stvorio Njemačku u svom dvorištu     

>> Rođendanski tjedan: reprint Večernjeg lista iz 1999.     

Komentara 18

DE
derin
23:04 29.06.2017.

Slovenska vanjska politika je imala tri cilja: EU, NATO i izlaz na otvoreno more preko leđa Hrvatske. Dotle smo se mi borili s ratom i obnovom zemlje, oni su uprili u rješavanje tih pitanja. Ne samo da su nas na silu natjerali na arbitražu, vec su muljali s njom. Ovu arbitražu odbaciti, jedino na sud u Hamburgu ako hoće, ako ne ne dati im ni milimetar da priđu našem dijelu. A teta Angela neka vodi svoju zemlju, i druge zemlje imaju ovakve slučajeve pa im se nitko ne miješa. Milanovic je zatvorio granicu, pa mu nije dlaka s glave pala. Slovenci ce zujati po Europi i raditi presing, a mi samo saljimo snimku za njima.

DE
derin
23:08 29.06.2017.

Ako se određuje gdje je granica, kako sud može usput odlučivati o prolazu Slovenije kroz hrvatski teritorij do otvorenog mora!? To uopće nije ni pitanje!

LO
lojtra1
22:30 29.06.2017.

OK, Arbitraža je našla graničnu crtu koja ide u prilog Sloveniji (kako smo i očekivali). No, kako je "arbitar" našao mogućnost da određuje Hrvatskoj nadležnosti u nesporno Hrvatskom teritorijalnom moru? To uopće nije bilo pitanje arbitraže. Znači da Hrvatska može u povoljnim okolnostima sebi odrediti neometani kopneni "STIK" s Italijom i Austrijom kakav je imala za vrijeme SFRJ. Častiti nekoliko sudaca kroz par godina za jednu državu nije preskupo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije