Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Kotromanović:

'Nismo jedina zemlja gdje padaju avioni. Sa dva šefa ću razgovarati o ostavci!'

mig
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/20
06.08.2014.
u 11:20

- Strepimo već tri godine od ovakvih ishoda zbog sredstava takvih kakvih imamo - kazao je Kotromanović.

Ministar obrane Ante Kotromanović na konferenciji za medije u zrakoplovnoj bazi Zemunik kod Zadra govorio je o jučerašnjem padu aviona MIG 21. Uz njega, na konferenciji su bili i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general-bojnik Dražen Šćuri.

- Strepimo već tri godine od ovakvih ishoda zbog sredstava kakva imamo. Pohvalio bih pilota, ali ne mogu tražiti odgovornost od pilota i njegova zapovjednika. Ja sam spreman ponuditi ostavku i za kvar tenka, a kamoli za ovo. Najveća je odgovornost moja i ostalih ministara. U Hrvatskoj se i pozicija i opozicija moraju dogovoriti što ćemo do 2016. godine i imati konsenzus oko toga, a trenutno nemamo 100 milijuna eura da bismo imali rješenje kao Mađari. Nismo jedina zemlja gdje padaju avioni. Pretresali smo sve moguće odluke o tome kako zadržati borbenu gotovost. Formirali smo povjerenstvo; mi mislimo da je bio kvar, no vidjet ćemo sve nakon 30 dana. Hoću li ponuditi ostavku, odlučit ću nakon nalaza povjerenstva i razgovora sa svoja dva šefa - predsjednikom i premijerom - rekao je ministar obrane Ante Kotromanović na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu pada borbenog zrakoplova MiG-21 broj 121.

"Vojska nije šala"

Rekao je da je razgovarao s pilotima zrakoplova i helikoptera koji su mu rekli da su zadovoljni uvjetima. - Od 2008. proračun je pao milijardu. Vojska nije šala i ovisi o financijama. Na konferenciji su bili i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić  te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnik Dražen Šćuri.

- Kvarovi su uvijek mogući, ali niti jedan pilot ne bi ušao u zrakoplov niti bi ga tehničar pustio da je znao za kvar. U Zadru je bilo i problema sa MIG-om 22 broj 135 i on ovdje ostaje na remontu - istaknuli su generali podsjećajući da su prema studiji MiG-ovi 21 trebali biti povučeni do 2010.

- Produljenje životnog vijeka do 2017. je bilo iz nužde, radi zaštite zračnog prostora i obveza prema NATO-u. Novi borbeni avioni koštali bi od 600 do 800 milijuna kuna godišnje. Suradnja s ostalima do 300 milijuna kuna. Svi znamo za kašnjenje remonta. Naši su ljudi najveći potencijal. Da nije kasnio remont, mi ne bismo produljili rad. MIG 21 četiri su aviona ispravna i još su dva dvosjeda - istaknuli su Lovrić i Šćuri.

"Avion je bio posve neupravljiv"

Podsjetimo, jučer u 14.47 sati u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice srušio se MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kojem je letio pilot Stanko Hrženjak. Pilot se uspio katapultirati iz aviona dok je bio na visini od 200 metara od tla. - Nakon događanja u zračnoj luci u Zadru krenuli smo na rutinski let u Zagrebu. Prilikom polijetanja avion je bio sasvim ispravan, a onda mu je otkazao najprije jedan hidraulični, a onda i drugi hidraulični sustav nakon čega se zapalio i motor. U kabini je nastao dim i jedino što sam mogao je katapultirati se van - rekao je jučer na konferenciji za medije pilot Stanko Hrženjak i dodao da je u zadnjim trenucima leta, kada je shvatio da je MIG "posve neupravljiv", samo razmišljao o tome kako "da izbjegne kuće".

>>Poslušajte snimku razgovora kontrole leta i pilota MIG-a!

>>Što su u MORH-u rekli krajem veljače o MiG-u 21 oznake 121

>>'Avion je bio neupravljiv. Jedino sam gledao da izbjegnem kuće!'

>>Ivan prvi pomogao pilotu: Avion se raspuknuo na tri komada!

>>MIG koji se srušio uopće nije smio letjeti!

Komentara 115

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
09:41 06.08.2014.

"Najbolje" kad ovdje dođu srbi da pokušaju nešto prikriveno pametovati, a čim blebnu očituju se da su iz pašaluka. Kupite vi sebi akumulatore ako možete da vam avioni uopće provire ispod cerade pa onda "brinite" tuđu brigu.

SA
samoborka
10:17 06.08.2014.

Kotromanovic je covjek koji je dobio ministarsku poziciju iskljucivo iz jednog razloga; jer je bedast covjek, bez ikakvog znanja i strucnosti i kao takav savrsen materijal za slijepo provodjenje volje likova,tj kriminalaca, tipa Lovrica (Josipovicevog kompanjona) kojima je cilj unistiti hrvatsku vojsku! Hrvatska vojska puca po svim savovima! Situacija nikada nije bila gora! Hr vojska radi u uvjetima na nivou 17.stoljeca! Napreduju iskljucivo podobnici, nesposobnjaci, i gomila "tajnica" i ostalih zenskih osoba u vojsci ciji se "rad" sastoji od ispijanja kava i kreveta s nadredjenima! Place onima po uredima rastu, a vojnicima se ukidaju putni troskovi, pravo na prehranu, place tonu svakim danom! Vojnici nam rade u otrcanim uniformama i raspadnutoj obuci jer godinama nisu dobili novu opremu za rad! A nisu je dobili jer se u MORHu provode bezocne kradje!! Godinama!

KR
krka
10:26 06.08.2014.

Kaj ima govoriti ako je poznato da je rok letečoj kanti istekao pred godinu dana, a mi sami mu produžili uporabu!!! Kotromanović je sve rekao izjavom o Migovima:" toliko su jednostavni da ih i sami možemo održavati"!? Da, imamo mehaničaree koji su educirani, ali to ni izdaleka nije dovoljno za održavanje, servisiranje, kamoli remontiranje letjelica. Na kraju, sve te kante su stare 30 i više godina i kome imalo pametnome bi palo na pamet da upucava lovu u remont, jer i nadogradnja ništa ne znači ako se kostur raspada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije