Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 MILIJUNA EURA

Što ako sad propadne projekt Srebrnjak? Hoće li se novac prebaciti na Blato?

Boro Nogalo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
08.12.2019.
u 12:19

O projektu Centra kompetencije za translacijsku medicinu (CCTM) koji se trebao graditi na 18.000 četvornih metara pokraj postojeće bolnice na Srebrnjaku i s njom biti povezan staklenim hodnicima pisalo se mnogo puta proteklih godina jer vodstvo bolnice na njemu radi od 2009.

Nakon što su zaposleni u Dječjoj bolnici Srebrnjak izrazili nepodijeljenu podršku naprasno smijenjenom ravnatelju doc. dr. Bori Nogalu, u petak je u bolnicu došla nova v. d. ravnateljica. Ivana Đerek Dubravčić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, preuzela je dužnost od dr. Nogala koji će ondje ostati raditi kao pedijatar.

Na centru se radi od 2009.

Dan prije Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, rekla je da europski projekt bolnice vrijedan 60 milijuna eura ide dalje i nastavlja se provoditi.

O kakvom projektu je riječ, zapitali su se mnogi ovih dana slušajući liječnike sa Srebrnjaka kako govore da je projekt vrijedan 60 milijuna eura nakon smjene ravnatelja dr. Nogala izložen ljudima koji žele da se provede na netransparentan način.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

O projektu Centra kompetencije za translacijsku medicinu (CCTM) koji se trebao graditi na 18.000 četvornih metara pokraj postojeće bolnice na Srebrnjaku i s njom biti povezan staklenim hodnicima pisalo se mnogo puta proteklih godina jer vodstvo bolnice na njemu radi od 2009. Koncept tog centra predviđa kombinaciju bazičnih znanstvenih istraživanja i kliničke prakse, odnosno znači da će na jednom mjestu biti institut sa znanstvenicima s područja biokemije, molekularne biologije, biomedicine i drugih grana te pedijatrijska bolnica s liječnicima kliničarima.

Model je to kakav se počeo stvarati početkom 2000-ih kako bi se tješnje povezala bazična istraživanja s kliničkim istraživanjima i svakodnevnom medicinskom praksom te da bi se ta znanja međusobno izmjenjivala, odnosno brže primjenjivala u praksi s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi.

U ovom slučaju riječ je o “chest hospital”, odnosno sve bi se odvijalo unutar specijalnosti vezane za područje grudnog koša (imunologija, alergologija, pulmologija i kardiologija). Centar bi bio energetski učinkovit i samoodrživ pa bi se tako i višak topline iz brojnih uređaja koristio za grijanje. Predviđen je bazen za terapiju u podzemlju te edukacijski centar i apartmani za gostujuće doktore na vrhu zgrade.

CCTM je projekt koji su podržala tri ministarstva – zdravstva, znanosti i obrazovanja te regionalnog razvoja. Projektna dokumentacija davno je završena, ishodovana je i građevinska dozvola te je za sve potrošeno 25 milijuna kuna, a gradnja “zelene” bolnice odgađa se već četiri godine.

Paralelno se oblikovala ideja o jedinstvenoj dječjoj bolnici u Blatu i proljetos su premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić potpisali okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta “Izgradnja nacionalne dječje bolnice”, raspisan je natječaj za studiju izvodljivosti, što je prvi korak u realizaciji gradnje bolnice u zagrebačkom Blatu.

Na Srebrnjaku su pak planirali raspisati natječaj za gradnju svog centra, no zapelo je jer je Gradski ured za nabavu navodno htio sniziti kriterije u natječaju. Zbog te će tvrdnje svi natječaji za Srebrnjak, a pogotovo oni koji na njima pobijede, biti pod posebnim povećalom javnosti. Propadne li projekt, postoji li mogućnost da se dobiveni novac europskih fondova alocira na Blato?

Provjera zakonitosti smjene

– Ne postoji, nažalost, jer bilo bi puno bolje da je takav translacijski centar u velikoj bolnici kakva će biti u Blatu, gdje bi potencijal bio veći, nego u maloj izoliranoj bolnici. No nije se gledalo šire i odrađeno je ovako – komentirao je ministar Kujundžić za Večernjak. Ne vjeruje, kaže, da će skandal sa smjenom imati posljedica.

– Nikad ne vezujem projekt za osobu – kazao je. Što se Blata tiče, odabran je jedan od ponuđača za izradu studije izvodljivosti i upravo traje žalbeni rok tog natječaja.

VIDEO: Dr. Boro Nogalo

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Verre
Verre
15:12 08.12.2019.

"gradski ured za nabavu" se osjetio "ostecenim" ocito, pa su odmah zvali mikija da ureduje... ..Tu bi i karteli mogli na doskolavanje doci.

ST
stefj
12:43 08.12.2019.

Sigurno se neće prebaciti, jer se novci ne mogu prebaciti. Ipak postoje neke kontrole u EU... Novci se samo mogu vratiti, a ako se potroše prije toga, onda ih vraćamo svi mi iz poreza...

CH
chemica
12:30 08.12.2019.

Tko bi rekao, ministar je imao petlje izreći okrutnu istinu. Projekt je pred propašću, a novci će se morati vratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije