Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sličnosti s wulffom

Stjepan Mesić još taji koji mu je prijatelj dao novac

'22.11.2011. Grskoviceva 13, Zagreb - Bivsi predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
05.01.2012.
u 09:00

Za razliku od Christiana Wulffa, nije lagao, ali nije ni otkrio odakle mu oko 1,9 milijuna kuna

Njemački predsjednik Christian Wulff u središtu je skandala koji bi se mogao usporediti s aferom Clinton – Monica Lewinsky u SAD-u, a u nas može podsjetiti i na priču o pozajmici bivšeg predsjednika Stjepana Mesića za kupnju stanova.

Međutim, sličnost je ipak samo površinska jer Wulff više nije toliko na meti zato što je od prijatelja tajkuna posudio pola milijuna eura, nego zbog poruke na telefonskoj sekretarici Kaiu Dickmanu, glavnom uredniku Bilda, u kojoj je zaprijetio sudskom tužbom tom visokonakladnom listu ako objave priču o pozajmici.

Tri kobne greške

Njemački predsjednik, koji ima samo reprezentativne ovlasti, ipak zasad ne namjerava odstupiti, no možda se nešto i promijeni do njegova najavljenog TV obraćanja naciji. Wulff, koji je na dužnost izabran prije samo godinu i pol dana, napravio je cijeli niz pogrešaka u ovoj aferi.

Kako je bilo poznato da je prijatelj s bogatašem Egonom Geerkensom, predstavnici Stranke zelenih, među ostalim, pitali su ga je li poslovno povezan s njim i još nekim tajkunima.

Wulff, koji je tada bio premijer Donje Saske, pokrajine s osam milijuna stanovnika, rekao je da nikakvih poslovnih veza nema.

No, laž ga je skupo stajala jer je Bild prošle jeseni otkrio da je od Geerkensa dobio zajam od pola milijuna eura!

Prije nego što je tekst objavljen, njemački je predsjednik napravio treću i po mnogima najtežu pogrešku – pokušao je zaustaviti objavljivanje članka pa čak prijetnju sudskom tužbom ostavio kao snimljenu poruku na govornoj pošti... Bild je priču o povoljnom kreditu koji je dobio od prijatelja bogataša pokušao zabašuriti tvrdeći da je Wulff novac dobio od bogataševe supruge, no pokazalo se da je ipak sam Egon Geerkens sudjelovao u pregovorima. Cijeli niz laži i pokušaj pritiska na novine ključna su razlika između Wulffova slučaja s kreditom i pozajmice od 1,9 milijuna kuna koju je za svoja dva nova stana na Borčecu u Zagrebu uzeo bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Kako je prije 15 mjeseci otkrio Večernji list, Mesić je pola godine nakon što mu je u veljači 2010. prestao mandat predsjednika za 260 tisuća eura kupio dva stana koje je gradila njegova dugogodišnja prijateljica Štefanija Balog.

Spominjao i ušteđevinu

Na pitanje odakle mu novac Mesić je rekao da je novac posudio od prijatelja, ali njihova imena nije želio otkriti.

Tko su ti njegovi dobri prijatelji, nije htio otkriti ni prije dva mjeseca kad su ga novinari ponovno pitali o pozajmici, rekavši da je to njegova privatna stvar kojom ne želi opterećivati javnost, spomenuvši prvi put i obiteljsku ušteđevinu. Koliko se zna, Mesić, za razliku od Wulffa, nije lagao, a nije ni pokušao utjecati na novinare. No, u slučaju Wulff poznato je ime njegova prijatelja, a kod Mesića još ne znamo tko su mu dvojica tako dobrih prijatelja. Mesić se ipak, kako doznajemo, još nije preselio na Borčec, a stan u Ilici još povremeno obilaze potencijalni kupci.

Ključne riječi

Komentara 168

NA
naslipo
12:28 05.01.2012.

Hajde institucije radite svoj posao

MA
marko53
18:14 05.01.2012.

Novinari su ga i doveli na vlast.

Avatar dsonjic
dsonjic
11:11 05.01.2012.

PS: Lovu mu je dala moja mama, haha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije