Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bauk: Povećanje plaća ponajprije je dobro za Plenkovića

Premijerov je potez predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao pokušajem obmane, a ne ispunjenjem zahtjeva sindikata.
16. listopada 2019. u 18:19 9 komentara 945 prikaza
Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Otkad je sa saborske govornice premijer Andrej Plenković ponudio povećanje osnovica za zaposlene u državnim i javnim službama za 6,11 posto, reakcije sa svih strana ne prestaju dolaziti.

Andrej Plenković tri burne godine Donosimo kronologiju: kako su se plaće mijenjale otkad je Plenković na vlasti

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama smatraju da "niti jedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg se već pet dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Premijer Plenković je, smatra predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, potpuno ignorirao činjenicu da su u tijeku pregovori o povećanju koeficijenta složenosti poslova.

- Premijer kontekst povećanja prijedloga osnovice prebacuje na zaposlene u obrazovanju i smatra da to rješava zahtjeve sindikata obrazovanja u štrajku – kazao je Mihalinec te dodao kako će prosvjetari, bez obzira na premijerovo obećanje, štrajkati i sutra, a ako premijer neće s njima razgovarati o povećanju koeficijenta složenosti poslova, štrajk nastaviti.

Blaženka Divjak na otvorenju nadogradnje OŠ dr. Mate Demarina i školske dvorane u Medulinu | Autor : Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Premijerov je potez predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao pokušajem obmane, a ne ispunjenjem zahtjeva sindikata.

O svemu se oglasila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je naglasila kako u fokus treba staviti "poseban položaj prosvjetara".

-Prije svega pokazuje se da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, ali moramo razumjeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba ipak staviti u fokus i jasno poslati poruku – kazala je Divjak.

Zekanović Plenkoviću poklonio knjigu o pobačaju Saborski darak Zekanović Plenkoviću dao knjigu o pobačaju, otkrivamo što mu je napisao u posveti

-Sjesti sa socijalnim partnerima i s njima odradi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima, a naravno da tu sindikati koji predstavljaju prosvjetne djelatnike moraju sjesti s Vladom za stol. To mora omogućiti upravo premijer kako bismo bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi i što ćemo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u škole i koji tu reformu provode. Moramo biti jasni sa svojim porukama prema njima - komentirala je B. Divjak.

- Koliko sam ja razumjela, u ponudi premijera bilo je to da se o koeficijentima razgovara. Sada dalje treba razraditi detalje kako bi se vidjela kompletna slika i kako bi se ti koeficijenti, rast plaća, stavio u kontekst. Bez toga se nepravda neće ispraviti - poručila je Divjak koja se osvrnula i na aktualni štrajk profesora i učitelja.

-Ja se tu ne mogu miješati. O štrajku ja ne odlučujem i od mene ne možete dobiti informaciju o tome treba li štrajk treba nastaviti ili ne. To je na onima koji su štrajk pokrenuli i, naravno, na volju učitelja i svih zaposlenika u školama", rekla je B. Divjak.

Nju je danas, pak, prozvao Sindikat policije Hrvatske, tvrdeći da je uspoređivanje plaće policajca i prosvjetara – nezahvalno.

- Policijski službenici su u daleko lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama u javnim službama, npr. koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi od 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8. Pritom se policajac za bitno nižu plaću svakodnevno izlaže pogibelji – kazali su iz sindikata.

Analiza državnog sektora

Premijerovu najavu povećanja plaća zaposlenicima državnim i javnih službi pozdravio je, pak, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji je optužio sindikate da ih nije briga za članove već političku borbu te da je jedini problem sada u tome što oni ne žele dijeliti svoj dio – kolača.

Izlaganje premijera Andreja Plenkovića u Saboru IZLAGANJE U SABORU Što je Plenković poručio zastupnicima: Predano smo radili na ostvarenju obećanja

-Ne razumijem stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove nego za političku borbu jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna – kazao je B. Bačić.

Odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto, smatra on, Vlada ustraje u "onome što od prvog dana govori - da će svojim odlukama voditi računa o svima - profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima i pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, a podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućava da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću".

Branko Bačić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dotaknuo se i priče o agenciji koja bi trebala napraviti analizu broja zaposlenih u obrazovnom sustavu.

- Ja se s time slažem, čuli ste podatak da je od nove godine šest posto manje učenika i šest posto više nastavnika i slažem s kolegom Miloradom Batinićem da se krene u analizu državnog sektora i utvrdi potreba za brojem učitelja, ali i drugih zaposlenika u državnom sektoru – kazao je Bačić.

Kriza vlasti 'I Plenković se prvi put lomi, to se vidi po njemu. Da se mene pita, sutra bi bili izbori'

Da je premijerova najava povećanja plaća njegova kapitulacija, kaže, mogu reći samo zlonamjerni, a dodao je i kako Vlada nije podlegla ucjenama sindikata već je pokazala da brine za sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru – zaključuje Bačić.

Nešto oprezniji bio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji je kazao kako je najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima tek prvi korak planirane reforme obrazovanja te da sada od Vlade očekuje da napravi i "drugi korak".

- Očekujemo drugi korak, očekujemo razgovore, prvenstveno između Vlade i sindikata, da onda korigiramo, što je premijer i najavio, koeficijente – kazao je Štromar.

Milorad Batinić (HNS) pohvalio je premijerove najave koje su na tragu razgovora koje njegova stranka posljednjih mjeseci vodi s HDZ-om, a oporbu zanima zašto se toliko čekalo na odluku o povećanju plaća.

– Mi smo se zalagali za povećanje plaća u prosvjeti od šest posto i važno je da je premijer najavio reviziju svih koeficijenata u svim sektorima, a mi smo još prije predložili da se angažira vanjska agencija koja će napraviti reviziju koeficijenata u svim javnim službama da se konačno utvrdi složenost poslova. Želimo vjerovati premijeru i vjerujemo da će se to vidjeti na državnom proračunu – rekao je Batinić, ali nije to želio definirati kao pobjedu HNS-a.

Blaženka Divjak na otvorenju nadogradnje OŠ dr. Mate Demarina i školske dvorane u Medulinu PLENKOVIĆEVA PONUDA Štromar: Očekujemo još bolje uvjete za naše učitelje, Divjak: O štrajku ja ne odlučujem

Arsen Bauk (SDP) drži da je premijerova najava povećanja plaća prvenstveno dobar za njega zato što ga, kaže, pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini.

– Očito je Vlada odlučila povećati plaće svima kojima može, a ne onima koji su trenutačno deficitarniji. Zahtjev prosvjetnih sindikata bio je usmjeren na koeficijent složenosti poslova, a ne na osnovicu – kaže Bauk. Mostovac Nikola Grmoja tu najavu vidi kao konačni poraz premijera Andreja Plenkovića.

– Jedini Plenkovićev izbor su ili novi izbori ili popuštanje onima koji ucjenjuju, on je praktički već politički mrtav. Sad je propustio svaku šansu da sam sastavlja liste i ide na prijevremene izbore, Plenković je potpisao svoju političku kapitulaciju – ocijenio je Grmoja.

Iako je pozdravio najavu o povećanju plaća, čelnika HSS-a Krešu Beljaka zanima zašto ona nije došla prije. Nezavisni Tomislav Žagar vjeruje da će se rastom plaća povećati potrošnja i ubrani PDV-a te da Vlada time neće izgubiti, a SDSS-ovac Pupovac najavu drži razumnom, među ostalim i zato što se odustalo od smanjenja PDV-a.     

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici