Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripremite se

Stiže nagla i žestoka promjena vremena, ponegdje će biti i snijega

munja
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
04.10.2017.
u 10:08

Promjenljivo vrijeme nas čeka i idućih dana, a vikend donosi kišu i pad temperature

Prema prognozama DHMZ-a danas nas očekuje djelomice sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom. Prijepodne oblačnije u gorskim krajevima i Dalmaciji, gdje još mjestimice može biti kiše ili lokalnih pljuskova. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 23°C, u gorju malo niža, dok nas u četvrtak čeka djelomice sunčano i vjetrovito, a na sjevernom Jadranu i gorskim krajevima uz više oblaka mjestimice malo kiše.

No vikend koji je pred nama donosi promjenu. 

HRT-ov meteorolog, Zoran Vakula kaže da će u nastavku tjedna biti kojekakvih prizora, i idiličnih i manje idiličnih, koji također neki vole.

"Nakon južine i mjestimične kiše, koje će u srijedu uglavnom biti u Dalmaciji, tlak je zraka već potkraj utorka počeo rasti, ali već u drugom dijelu srijede ponovno će padati pa ćemo u četvrtak imati još izraženiju južinu od one u utorak. U petak pak ponovno nagla i prilično žestoka promjena, uz kišu, vjerojatno i munje, pad temperature, u gorju ponegdje i snijeg, a na Jadranu će, osim juga i kiše, u petak i subotu biti i jake i olujne bure i tramontane, najprije na sjevernom dijelu", kaže Vakula.

"Stoga će se u istočnoj Hrvatskoj u noći razvedravati, a samo još ponegdje ujutro može biti kiše, uglavnom u Posavini i Srijemu, dok je u Podravini i Slavoniji vjerojatnija mjestimična jutarnja magla. Najniža temperatura zraka od 8 do 10°C, a najviša oko 19°C.

Podjednaka poslijepodnevna bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a jutarnja će biti čak i malo niža, od 6 do 8°C, uz čestu, iako ne i dugotrajnu maglu. Tijekom dana barem djelomice sunčano, gdjekad čak prolazno i pretežno vedro, uz slab vjetar.

munja
1/5


 

I na sjevernom će Jadranu vjetar prijepodne oslabjeti, ali će u noći i ujutro puhati umjerena bura, mjestimice i jaka, podno Velebita i s olujnim udarima, uz koje more u početku može biti i valovito. Kiše će još uglavnom prijepodne biti u Lici, a sasvim suho ne može se jamčiti ni na južnijim otocima. Temperatura zraka ujutro od 10 do 15°C, u gorju oko 7°C, a poslijepodne od 16 do 18°C, uz more od 20 do 22°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, ali uz promjenljivo vrijeme i uglavnom prijepodne mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nakon gdjegod umjerene jutarnje bure, poslijepodne će biti tiho ili uz samo slab vjetar, te mirno i malo valovito more.

munja
1/23

 

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, ujutro ponegdje prolazno i bura. Uz djelomice sunčano vrijeme mjestimice je moguća kratkotrajna kiša, pa i pokoji pljusak i grmljavina. Temperatura ujutro od 13 do 18°C, a poslijepodne 23 ili 24°C.


 

U četvrtak južina, uz djelomice sunčano vrijeme te mjestimičnu jutarnju maglu, a malo kiše može pasti u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U petak i u noći na subotu posvuda oblačnije i hladnije, uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar te kišu, u gorju ponegdje i snijeg. U subotu sa zapada razvedravanje, a povremene oborine najdulje će biti u istočnijim i južnijim krajevima. Potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega vjerojatno stabilnije, ali posvuda ne i suho. 

Na Jadranu u nastavku tjedna većinom još vjetrovitije, u četvrtak uglavnom uz jugo, na sjevernom dijelu od petka uz buru i tramontanu koje će u subotu biti diljem Jadrana. Kiše, često pljuskova praćenih grmljavinom, u četvrtak će biti većinom na sjevernom dijelu, u subotu na južnom, a u petak vjerojatno posvuda. Bura će potkraj tjedna oslabjeti, ali je kiša moguća i u ponedjeljak. Valja se nadati – ne preobilna. Iako prognostički izračuni nisu baš optimistični...", kaže meteorolog Zoran Vakula.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:18 04.10.2017.

preedložio sam u našoj skupštini da se ukine reč " oluja " naime kad se izveštava da se oluja ta i ta Irma bila sad opasna ova zadnja naprosto zaziva strah u kosti kod našeg stanovništva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije