Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA NIJE DALA NOVAC

Stručnjaci o poplavi: 'Da je Dalmacija pokrivena radarom, to bi se moglo predvidjeti"

Poplava u Zadru
Foto: Čitatelj
1/7
13.09.2017.
u 11:34

'Solidno smo predvidjeli oluju, ali nismo mogli predvidjeti razmjere ovoga ekstrema'

Jaka poplava koja je pogodila Sukošan, Bibinje, Zadar, Nin i ostala priobalna mjesta u Zadarskoj županiji mogla je i trebala biti ranije detektirana, barem tako tvrde brojni građani koji gotovo pozivaju na linč meteorologa zbog davanja ''ublaženih'' prognoza.

Ipak, stručnjaci iz Crometea tvrde kako krivnja nije njihova.

– Model WRF ARW, kojim se koristimo, jako je dobar regionalni model za oborine i vjetar. Solidno smo predvidjeli oluju, ali nismo mogli predvidjeti razmjere ovoga ekstrema. Znali smo da će pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru, ali ne i hoće li pasti na more ili kopno te kolika će biti točna količina oborina – objašnjava Karlo Penović iz Crometea.

Poplava u Zadru
1/9

– Ovakav ekstrem mogao bi se mnogo točnije predvidjeti, barem nekih sat vremena prije, kad bi Dalmacija napokon bila pokrivena radarom. Novac za radare pokušava se od Vlade Republike Hrvatske izvući godinama, ali meteorolozi su stalno odbijani. Srećom, Europska unija nešto je pametnija, ali trebat ćemo pričekati godinu ili dvije da projekt METMONIC zaživi, pa će diljem Jadrana biti postavljena tri radara. Tada će se ovakve katastrofe moći ranije i detaljnije predvidjeti – rekao nam je Penović.

Poplava u Zadru
1/11
Ključne riječi

Komentara 16

DE
deda1234
12:40 13.09.2017.

Dalmacija je pokrivena ali nije jadransko more!

LA
Latigo
14:44 13.09.2017.

Nevjerojatno kako se kod nas sve brzo ispolitizira. Vlast je valjda odgovorna i za lošu vremensku prognozu. Kad bi se išlo na postavljanje tih radara počeli bi lokalni stanovnici, potpomognuti kojekakvim zelenim udrugama, skakati i zapomagati o "opasnosti od zračenja" tih radara i sl.

NN
nino_nr
15:40 13.09.2017.

Nisu bili za dom spremni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije