Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ČAVAJDA

Stigao oštar odgovor ljubljanske bolnice šefu Rebra, objasnili i postupak prekida trudnoće

Foto: Žurnal/Pixsell
1/2
13.05.2022.
u 16:00

"U potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”, stoji u izjavi.

Iz Univerzitetnog kliničkog centra Ljubljana reagirali su na izjave ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića vezane za slučaj Mirele Čavajde.

Odgovor UKC-a Ljubljana, koji potpisuje predstojnik Ginekološke klinike Gorazd Kavšek, prenosimo u cijelosti:

“Što se tiče zakonskog prava na pobačaj u Sloveniji se primjenjuje “Zakon o zdravstvenim mjerama u ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece” (u Hrvatskoj je vrlo sličan zakon). U njemu se, među ostalim, koristi izraz “umjetni prekid trudnoće” koji je posljednjih dana vrlo zlorabljen izraz, posebice od strane hrvatskih kolega. U svakom slučaju, svrha ovog zakona nije da se samo tako uredi prekid trudnoće u smislu pokretanja (indukcije) porođaja, nego da se uredi prekid trudnoće u smislu prekida trudnoće, koji dovodi do prekida trudnoće s fetalnom smrću.

U protivnom (ako nije svrha jamčiti prava iz navedenog zakona), koje bi bilo stručno opravdanje da bilo tko pokrene vrlo prijevremeni porod u 27. tjednu? Sigurno ne u korist fetusa.

Postupak umjetnog prekida trudnoće, bilo u svrhu nemedicinske (do 10 tjedana trudnoće) ili medicinske (od 10 tjedana trudnoće) indikacije varira ovisno o visini trudnoće. Do 22. tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22. tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije! (liječnički zahvat – što god da je) rađa mrtvi fetus. Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom.

Prema toj logici, zlouporabom profesionalnog koncepta kao što je feticid (čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće), vršimo feticid (fetus umire zbog našeg aktivnog procesa!) u svrhu dnevne politike ili samoisprike zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno.

Također, proces pobačaja u suvremenoj medicini ne traje već duže vrijeme na način kako to nažalost izjavljuju neki hrvatski kolege.

‘Ovo je brutalan postupak u kojem se iglom ulazi u maternicu i cilja srce fetusa. Riječ je o ubojstvu nakon kojeg se plod u dijelovima vadi’, rekao je Ćorušić u srijedu u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Do 22. tjedna trudnoće u velikoj većini slučajeva lijekovi pokreću pobačaje – pobačaje i izbacivanje fetusa (porođaja) iz maternice, koji tijekom zahvata također umire.

Od 22. tjedna trudnoće najprije injekcijom (najčešće kalijevog klorida) zaustavimo srce ploda (obično hipoma), a zatim se lijekovima pokreću kontrakcije i istisak fetusa (porođaj) iz maternice.

U oba slučaja dolazi do poroda (koji se neznatno razlikuje ovisno o visini trudnoće i veličini fetusa). I kod takvog poroda nudimo sve metode porođaja, uključujući ublažavanje porođajnih bolova.

Stoga u potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”, stoji u izjavi.

 

Komentara 122

DU
Deleted user
17:27 13.05.2022.

Ova mi izjava zvuči kao "nije paradajz, nego je rajčica". Priopćenje razglaba o pojedinim fazama trudnoće i pobačaja koji se u njima provodi. No hrvatski ginekolozi, koje se proziva, govorili su o konkretnom slučaju gospođe Čavajde koja je u 26. tjednu trudnoće. Dakle, u ovom slučaju plod treba usmrtiti kalijevim kloridom. Naši liječnici tvrde da se to zove feticid i to je ispravni termin. Dvije zanimljive činjenice vezane uz ovu priču. Zašto se plod mora usmrtiti prije "pobačaja"? Zato što ako se živo dijete izvuče iz majčine utrobe, dati mu injekciju kalijevog klorida pravno se smatra ubojstvom! Dok god je dijete u maternici, usmrćivanje se ne smatra ubojstvom. Ova pravna definicija potječe iz "born alive rule" koji je definiran u Engleskoj u 16. stoljeću. Druga zanimljivost je da se pokušava zabraniti uporaba riječi "feticid", koja u potpunosti odgovara onome što se događa - umjetnim putem izazove se izbacivanje mrtvog ploda. Nebitno je je li plod prije poroda usmrćen u maternici ili nije preživio sam postupak pobačaja. Trend izbjegavanja "ružnih" riječi vezanih za pobačaje potječe od američkih udruga i organizacija, koje pokušavaju umiriti i javnost i savjest svojih klijentica. Postoji i rječnik u IPPF-ovom dokumentu "How to Talk About Abortion", koji inače vrvi proturječnostima. Jedna od zanimljivijih stavki rječnika je da se protivnike pobačaja ne smije zvati "pro-life"! No, nekima ni to nije dovoljno, pa umjesto riječi "plod" (fetus) koriste izraz "nakupina tkiva".

CO
coolman
17:01 13.05.2022.

Iglom u srce fetusa( čitaj čovjeka) A što bi to drugo moglo biti osim ubojstva.

VI
Vita1
16:27 13.05.2022.

To što je nešto ozakonjeno ne znači da nije kriminal! U povijesti je bilo toga napretek. Osim toga, naši liječnici ne krše zakon-ženi su ponudili prekid trudnoće. Ne dajte se naši liječnici koji poštujete život!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije