Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne odluke

Sterilizacija i za pse koji imaju gazdu?

Foto: Dino Stanin/Pixsell
23.03.2018.
u 17:38

Kinološki savez: Odluka se treba odnositi na napuštene i izgubljene životinje. Čakovec je prvi propisao da se svi psi i mačke u tom gradu moraju sterilizirati, a slične odluke uskoro će donijeti i Zagreb, Varaždin, Slatina...

Zakon o zaštiti životinja koji je stupio na snagu krajem prošle godine dao je jedinicama lokalne samouprave mogućnost da propišu trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja životinja.

Grad Čakovec prvi je iskoristio tu mogućnost i u svojoj Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora. Prema toj odluci svoje kućne ljubimce će morati sterilizirati svi vlasnici pasa i mačaka koji to dosad nisu učinili. Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja koji imaju rješenje o registraciji uzgoja.

Sličnu odluku planira donijeti i Grad Zagreb, javna rasprava o njoj nedavno je završena, prema podacima udruge Prijatelji životinja, gradskim odlukama koje su trenutačno na javnoj raspravi ili su javne rasprave nedavno završile obveznu trajnu sterilizaciju propisat će i gradovi Varaždin, Lepoglava, Mali Lošinj, Slatina, Buje te općine Bedekovčina, Novigrad Podravski, Nedelišće, Oprtalj i drugi. U Udruzi kažu da su mnogi gradovi, poput Siska i Požege, najavili u da će u gradske odluke uvrstiti i obveznu sterilizaciju.

– S obzirom na bezbrojne slučajeve napuštanja i zlostavljanja životinja u Hrvatskoj, kastracija, odnosno trajna sterilizacija svih pasa i mačaka jedini je učinkovit način smanjenja broja napuštenih životinja – kažu u Prijateljima životinja. Dodaju da neodgovorni građani krše Zakon i neželjeno potomstvo svojih pasa i mačaka utapaju, guše ili ih ostavljaju u šumi ili uz ceste gdje umiru od gladi, vremenskih neprilika, bolesti... ili ih ostavljaju pred vratima prepunih skloništa za napuštene životinje.

– No neželjene životinje mogu se dogoditi i “odgovornima” jer psi i mačke mogu pobjeći od kuće u razdoblju tjeranja u želji da utaže svoj nagon. Stoga se trajna sterilizacija primjenjuje u cijelome svijetu kao jedina učinkovita metoda za kontrolu razmnožavanja – tvrde u Udruzi, u kojoj procjenjuju da u cijeloj Hrvatskoj ima nekoliko tisuća pasa koje bi trebalo sterilizirati, a za mačke se broj i ne zna.

U Hrvatskom kinološkom savezu (HKS) kažu da se članak 62. u kojem se govori o trajnoj sterilizaciji nalazi u dijelu Zakona o zaštiti životinja koji se odnosi na napuštene i izgubljene životinje te stoga smatraju da se na osnovi toga ne može donositi odluka o sterilizaciji pasa koji imaju vlasnika koji, shodno zakonu, zbrinjava životinju.

– Izuzetak bi trebao biti određen člankom 52. u skladu s kojim veterinarski inspektor donosi rješenje o sterilizaciji zbog ozbiljnog kršenja Zakona o zaštiti životinja u dijelu kada vlasnici kućnih ljubimaca ne zbrinjavaju mladunčad kućnih ljubimaca, to jest kada veterinarski inspektor nakon utvrđivanja napuštanja mladunčadi vlastitog kućnog ljubimca odredi mjeru trajne sterilizacije kućnog ljubimca – objašnjava Branko Šare, predsjednik HKS-a.

Dodaje da bi stoga ostali trebali biti izuzeti od mjera trajne sterilizacije i da u Savezu smatraju da je neupitno da od kastracije trebaju biti izuzeti čistokrvni psi koji posjeduju rodovnicu koju priznaje Međunarodna kinološka federacija (FCI), odnosno HKS. 

Komentara 15

BO
boovuu
22:38 23.03.2018.

zar će i životinje (psi i mačke)koje odlaze na izložbe biti sterilizirane?

SC
schwertransport
18:57 23.03.2018.

Ovi za zastitu zivotinja se bore ne sve nacine i traze prava a njihova prava unistavaju zivotinje i na neki nacin ih nemilice ubijaju..... Pitam zasto ste kastrirali psa veli njemu je tako bolje kao ono ona zna sto zivotinji pase Ja pitam a zasto svoga decka ne kastriras bit ce mu bolje....

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
22:10 23.03.2018.

i gazde isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije