Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stečaj je sve bliži, državi vezane ruke, još se traže ulagači

Sva jamstva obračunata su bez kamata i naknada koje će država morati platiti umjesto Uljanika koji je novac od jamstava i potrošio
25. listopada 2018. u 21:00 2 komentara 628 prikaza
Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Radnici 3. maja i brodogradilišta Uljanik štrajkaju, plaće za rujan nisu i neće biti isplaćene, a ni od uprava svojih tvrtki ni od politike ne dobivaju odgovor čemu se mogu nadati. Prema neslužbenim informacijama, od nekadašnjih 4200 radnika iz dva je škvera otišlo oko osamsto njih, uglavnom u europske kompanije. Radnici u Rijeci pod posebnim su pritiskom jer iščekuju vijest o tome hoće li neki od vjerovnika nad njihovom tvrtkom pokrenuti stečaj.

Danko Končar Spašavanje Uljanika Država Danka Končara ne želi u Uljaniku i sumnja da su se u novi NO gurali njegovi pritajeni igrači

Do trenutka objave teksta o tome još nije bilo potvrde.

Uvjeti za pokretanje stečaja zbog blokade računa od 60 uzastopnih dana su se stekli, ali ni uprava kompanije ni većina vjerovnika kojima je Uljanik Grupa dužna više od 760 milijuna kuna nisu se odlučili na taj korak koji bi dodatno zakomplicirao situaciju.

U tri godine završili 5% broda

Istovremeno i Danko Končar, odnosno njegova kompanija Kermas Energija, koji pretendira biti novi strateški ulagač u oba brodogradilišta, traži ulagača za ovu transakciju. Resorni ministar Darko Horvat potvrdio je da Končar u Uljanik sada želi ući u suradnji s australskim partnerom, a to je Glen Moroney, za čiju Scenic grupu Uljanik gradi polarni kruzer. Končar bi prema planu restrukturiranja trebao preuzeti na sebe 347 milijuna eura dugova, a Horvat je prošlog tjedna najavio da će od njega tražiti dokaz o financijskoj spremnosti na transakciju tako da uplati 200 milijuna eura

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika 

Ništa od toga neće se dogoditi jer Končar u ovom trenutku ni pravno ne može uplatiti nikakav novac Uljanik Grupi, osim pozajmice, s obzirom na to da nije prihvaćen plan restrukturiranja koji je preduvjet za pokretanje dokapitalizacije. Nije sigurno ni bi li bilo išta od transakcije i da su preduvjeti stečeni jer se Končar do sada financijski nije ničim obvezao na dokapitalizaciju Uljanika. Horvat pregovara s četiri potencijalna ulagača koja bi zamijenila Končara, ali oni su uglavnom zainteresirani za 3. maj.

Knjiga narudžbi spala je na samo pet brodova, pokazuje detaljno izvješće ministra financija Zdravka Marića koje je jučer predstavio na sjednici Vlade. Ono pokazuje da su Uljaniku u posljednjih osam godina odobrena jamstva od 7,5 milijardi kuna, a ostalo je 4,3 milijarde kuna aktivnih jamstava koje će država na kraju i platiti. Zanimljivo je u izvještaju vidjeti da od 13 brodova pobrojenih u knjizi narudžbi postoje tek tri koja su u višem stupnju dovršenosti.

>> Pogledajte prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovom trgu

Porazna je činjenica da su za neke od njih jamstva izdavana još početkom 2015., a oni u tri do četiri godine ne samo da nisu dovršeni već je odrađeno tek pet do deset posto poslova na njihovoj gradnji. Bez obzira na to što se na njima nije radilo, novac za koji je jamčila država trošio se bez ustručavanja. Zato će, prema detaljnim izračunima Zdravka Marića, država do kraja godine morati podmiriti najmanje 2,3 milijarde kuna Uljanikovih dugova uvećanih za kamate i naknade bankama.

Naime, svi iznosi jamstava obračunati su bez kamata i naknada pa su zapravo prave obveze znatno više od onih koji se prikazuju. Zasad su Mariću stigli zahtjevi za podmirenje više od milijardu kuna dugova. Stoga je ministar Marić u izvještaju o Uljaniku jasno naveo da se upravo zbog rasta troškova za kamate treba odmah početi plaćati dugove bankama kako bi se izbjegli barem dodatni troškovi. U samom proračunu nema novca za Uljanik, a obveze će biti iskazane u rebalansu koji se očekuje tijekom studenog.

Gianni Rossanda Uljanik Rossanda: Inzistiranje na ostavci u ovom trenutku nanosi štetu Uljanik grupi

Ugovore će češljati DORH

Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade poručio je da će sve ugovore po kojima su odobrena jamstva pročešljati DORH, ali to je standardna procedura jer se moraju zaštititi javne financije. Država će u ovom poslu ostati kratkih rukava, ali morat će odraditi proceduru do kraja pa će tako kad plati jamstva Fini predati nalog za ovrhu Uljanika, brodogradilišta Uljanik i 3. maja. Kako zna da se neće naplatiti, već se najavljuju ovrhe nad brodovima nad kojima ima založno pravo. Kad ih zaplijeni, pokušat će direktno s naručiteljima dogovoriti njihovu izgradnju i dovršavanje u nekom od škverova, stoji u dokumentu Vlade.

Sasvim je jasno, nakon ovog turbulentnog dana, da je stečaj možda i najizglednija opcija ako se ne pojavi neki spasitelj u obliku novog ulagača iz industrije. Končar želi nekretnine i to ne skriva, državi su vezane ruke i ne može pomoći pa je jedina nada da je barem jedan Horvatov ulagač ozbiljan. 

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • nostradamus11:

    sve cemo to mi platiti novim porezima i nametima..a odgovarat nece nitko

  • Deleted user:

    neka se jave maleticki u brisel i zalac u zg bit ce eura nece ih moci potrositi