Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stazom Dabarskog brevijara u nov biciklistički doživljaj

Za izradu oznaka za stazu te dizajn i tisak karte Biciklistički klub Barkan dobio je 40 tisuća kuna. Time je kompletirana mapa „Put vode i krša“, koja već sadrži karte Barkanove staze i staze Tri jezera.
06. travnja 2010. u 15:18 0 komentara 3 prikaza
brevijar
Foto: D. Prša

Iz tiska je izašao promotivni materijal u 10.000 primjeraka karte staze Dabarskog brevijara, financiran bespovratnom potporom Ministarstva turizma u sklopu programa poticanja razvoja tematskih turističkih putova u RH.

Za izradu oznaka za stazi te dizajn i tisak karte Biciklistički klub Barkan dobio je 40.000 kuna. Time je kompletirana mapa „Put vode i krša“, koja već sadrži karte Barkanove staze i staze Tri jezera.

Staza Dabarskog brevijara treća je biciklistička staza osmišljena u sklopu projekta „Put vode i krša“ čiji je inicijator i nositelj BK Barkan Otočac u partnerstvu s TZG Otočca i uredom UNDP-a u Zadru, a uz podršku Centra za krš, Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Strukovne grupe kulturnog turizma HGK.

Staza Dabarskog brevijara dobila je ime po srednjovjekovnom glagoljskom kodeksu, Dabarskom brevijaru, nastalom 1486. godine u mjestu Dabar nedaleko od Otočca. Većim dijelom staza vodi upravo kroz šumu do Dabra i kroz selo, a obiluje bronim zanimljivostima. Predstavlja i najmanje poznat put do Plitvičkih jezera. Radi se, zapravo, o prvom, ali vrijednom koraku prema turističkoj revitalizaciji toga zaboravljenog kraja.

Kako je kazala tajnica BK Barkan Irena Banić, projekt "Put vode i krša" provodi se na ruralnom prostoru, s nedovoljno razvijenom turističkom ponudom, kategoriziranom u područje posebne državne skrbi, a izrastao je iz pilot projekta "Gačanski put", koji je 2008. godine iznjedrio prvu Barkanovu stazu. Nadovezivanjem "Puta vode i krša" osmišljene su sljedeće dvije staze, staza Tri jezera i staza Dabarskog brevijara, koje su krenule ishodišno iz Gacke prema najvećim fenomenima krša u okruženju. Tako staza Tri jezera ide putem krša u pravcu Parka prirode Velebit, dok Staza Dabarskog brevijara vodi prema NP Plitvička jezera.

- Glavna je ideja promovirati prirodne i kulturne resursne regije i ekološki osvješćivati turiste i lokalno stanovništvo. Članovi BK Barkan napravili su opis, visinski presjek i roadbook te razvili priču o trima stazama. Također smo ishodovali potrebne dozvole ŽUC-a i Hrvatskih šuma za postavljanje oznaka. Duž staze Tri jezera postavili smo 30 oznaka, a na stazi Dabarskog brevijara 40 oznaka, rekla nam je  Irena Banić.

Karte svih triju staza mogu se proučiti i na web stranici kluba.

Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.