Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura

Stav Vatikana o Međugorju neće se znati ovaj mjesec

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
11.06.2015.
u 09:00

Otac Perrella: Papa Franjo priprema sve na odluku o Međugorju bez brbljanja i fantazije

Kakvo je mišljenje Vatikana o ukazanjima, pa i o onima u Međugorju, zacijelo se neće znati do kraja ovoga mjeseca. Papa Franjo, istina, potvrdio je to i u avionu na povratku iz Sarajeva, ima studiju o Međugorju komisije pape Benedikta XVI. koju je opisao kao “dobro obavljen posao”, ali će ipak pričekati odluku Kongregacije za nauk vjere koja bi o tome mogla raspravljati 24. lipnja, što nije sigurno.

Proučit će stavove Kongregacije i potom donijeti svoj zaključak, koji će, kako je rekao, obznaniti kasnije. Njegova odluka može biti i različita od one koju donese Kongregacija, ali pretpostavlja se da će papa Franjo ipak prihvatiti odluku Kongregacije, kojoj je na čelu njemački kardinal Thomas Müller, o kojem se govori da skeptično gleda na Međugorje. Teoretski, odgovor može glasiti da su ukazanja nadnaravna (constat de supernaturalitate) ili da nisu, odnosno da se nadnaravnost, kako je opisala još Jugoslavenska biskupska konferencija, ne može utvrditi.

Talijanski listovi prepuni naslova o Međugorju

Inače, talijanski su listovi jučer bili prepuni naslova o Međugorju. “Staro nepovjerenje Crkve i papa prema vidiocima”, stajalo je na prvoj stranici lista Corriere della Sera, a u nadnaslovu je pisalo da se izraz koji je upotrijebio Franjo glede vidioca odnosi na one iz Međugorja. Naslov u listu Repubblica ističe Papine riječi kako “vjeri nisu potrebni vidioci”. List Talijanske biskupske konferencije Avvenire piše da je papa Franjo dva puta tijekom svojih homilija u domu Santa Marta govorio o tzv. vidiocima vezanima za navodna marijanska ukazanja. Sada nakon povratka iz Sarajeva, te 2013. kada je kazao da Gospa nije šef poštanskog ureda da šalje poruke.

Po mišljenju predsjednika Papinskog teološkog fakulteta Marianum u Rimu, oca Salvatorea Marija Perrelle, papa Franjo priprema sve na odluku o Međugorju uklanjajući “brbljanja i fantazije”. Perrella je član komisije koju je Benedikt XVI. osnovao 2010. za izučavanje fenomena Međugorja.

I agencija Reuters napisala je da se papine riječi o onima koji kažu da očekuju Gospu u četiri sata poslije podne odnosi na Međugorje. I Huffington Post u naslovu kaže: “Papa Franjo o Međugorju: Gospa ne šalje emisare”.

>>Međugorski će vidioci pod nadzor Vatikana

>>Papa Franjo: Ne može se reći 'danas će mi u 4 sata Gospa poslati pismo'

Komentara 7

I9
ivan.994
10:05 11.06.2015.

Thomas Mueller je njemački nogometaš. Gerhard Mueller je njemački kardinal i prefekt kongregacije za nauk vjere. Bravo za novinara da ih je uspio pobrkati.

DU
Deleted user
11:57 11.06.2015.

Kad bi Gospa Hercegovačka barem jednom pozdravila sa Smrt fašizmu, povjerovao bih.

DU
Deleted user
19:30 11.06.2015.

mozda ce se i njemu ukazati gospa i reci mu sto treba raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije