Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika akcija inspektora

Staro meso željeli vratiti u trgovine, sve će biti uništeno

meso
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
21.11.2016.
u 19:03

Ministarstvo je spremilo i nova zakonska rješenja kako bi osiguralo da loša hrana ne završi u trgovinama i na stolovima potrošača

Izgleda da nema kraja zdravstveno sumnjivoj hrani koja završava na stolovima hrvatskih potrošača. Kako ekskluzivno doznaju 24sata, rigorozna kontrola koju upravo provode inspektori Ministarstva poljoprivrede otkrila je u Dalmaciji goleme količine zdravstveno sumnjivog mesa.

U velikoj akciji veterinarskih inspektora otkriveno je meso kojemu se ne može utvrditi podrijetlo ili mu je istekao rok trajanja. To je meso bilo predviđeno za stavljanje na hrvatsko tržište, odnosno da ga nisu pronašli inspektori, već danas bi bilo možda i na vašem tanjuru!

Umjesto toga, sve će završiti u spalionicama i bit će uništeno, saznajemo neslužbeno iz Ministarstva poljoprivrede.

Službenih podataka još nema jer inspektori nisu kompletirali nadzor u trenutku završetka ovoga teksta.

Nova otkrića posljedica su pojačanih kontrola hrane koje je naredio HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Bojim se da su se neki zaigrali kada govorimo o jednom dijelu uvoznika i da na hrvatsko tržite dolazi dio robe koja definitivno ne odgovara ni zdravstvenoj niti kvalitativnoj ispravnosti. Takve ćemo definitivno suzbiti i moja im je poruka – bolje da se s takvim stvarima ne igraju – izjavio je Tolušić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Potrošači nisu imali pojma

– Ne možete uvoziti smeće i prodavati ga u Hrvatskoj. I potrošači se trebaju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza – poručio je za vikend Tolušić.

Tolušić je odlučio promijeniti i praksu svih dosadašnjih ministara da iznimno rijetko obavijeste javnost o rezultatima istrage. Ove godine inspekcija je otkrila čak 67 puta salmonelu u različitim proizvodima, ali potrošači o tome nisu imali pojma. Bivši ministar Davor Romić objasnio je da po zakonu nisu dužni obavijestiti javnost ako je proizvodu u međuvremenu istekao rok trajanja.

Ministar Tolušić smatra da javnost ima pravo znati u kojim proizvodima su otkrivene bakterije. Osim inspekcijskih kontrola, kojima se želi stati na kraj raznim preprodavačima zdravstveno sumnjive hrane, ministarstvo je spremilo i nova zakonska rješenja kako bi osiguralo da loša hrana ne završava na policama trgovačkih lanaca i stolovima potrošača.

Primjerice, neće se moći prodavati proizvod po cijeni nižoj nego što stoji njegova proizvodnja.

Pogrešne deklaracije

Europa, a izgleda i Hrvatska, preplavljena je jeftinim mesom. Reporteri 24 sata u tri klika mišem naručili su 14 tona zamrznute piletine iz daleke Kine. Cijena po toni bila je tek 11.000 kuna, višestruko manja nego isto to meso u maloprodaji.

Nepoznati prodavač pitao nas je koji nam je certifikat o zdravstvenoj ispravnosti potreban. Takvo meso iz trećih zemalja prolazi kontrole na granici, ali često zna biti pogrešno deklarirano. Meso iz bilo koje zemlje EU uopće se ne smatra uvozom. 

>> Hrana koje se uvozi iz EU ne prolazi gotovo nikakvu sanitarnu kontrolu

>> Salmonela pronađena i u ćevapima. Konzum: Ispričavamo se. Pozivamo kupce da vrate proizvod

Komentara 89

Avatar NeNormalan
NeNormalan
19:31 21.11.2016.

izgleda da je pivac odpiva

CR
crocro
19:54 21.11.2016.

Bravo ministre. Ako tako nastavi ne treba se čuditi ako dogura do premijerske fotelje. Takve ljude koji rade za svoj narod i u interesu naroda a ne trgovačkih lanaca na štetu naroda Hrvatska treba i vapi za njima. Sada se možemo zapitati da li su akcije po trgovačkim centrima stvarne ili kao posljedica jeftinog uvoznog mesa sumnjive kvalitete na koje meso smo u redovima čekali da ga kupimo po akcijskoj cijeni. Sada samo uskoro moramo vidjeti da li će mo i dalje svakih nekoliko dana na odjelima mesa vidjeti velikm slovima akcija ili će se to smanjivati ili čak nestajati. Ako se to bude smanjivalo ili akcije nestajale u onim vrijednostima koje su bile do sada, onda će sve biti puno jasnije. Ministre, režite brže, jače i više da vidimo što će se događati u smislu kvalitete hrane uopće. Ako časno i za narod odradite svoj mandat, slijedeći vam je zagarantiran možda i na višem nivou. Ako se povučete ili smanjite aktivnosti i to će nam biti znak da je pritisak prejak. A i to će nam puno značiti jer ćemo bolje progledati što nam se radi od života i našeg zdravlja. Sada je došlo vrijeme da se uvjerimo da li je čovjek doista najveće dobro na svijetu.

PR
protuudar
19:39 21.11.2016.

hehe, smiješno što smo mi sve pojeli !?? kupujmo hrvatsko, a podvalimo otpad koji se vani spaljuje !?? biznis ..raja je običan biznis...i ljenčine! Mogli smo sebe hranit i vani izvozit, a sad uvozimo ..a ono što proizvodimo trujemo pesticidima...ma bravo mi...i oni koji to rade....supeeeer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije