Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Počela je bitka za Donbas. Velik dio ruske vojske trenutno je uključen u ovu ofenzivu

People look at a damaged residential building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.04.2022.
u 22:40

Ruske trupe navodno će danas zatvoriti grad Mariupolj i izdati "propusnice za kretanje" onima koji ostanu

Ruska invazija Ukrajine traje već 54. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti. Preostale ukrajinske snage u Mariupolju se i dalje bore i nastavljaju odbijati ruske zahtjeve da se predaju, tvrdi ukrajinski premijer Denis Šmihal. Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena.

>> Novi tijek događaja možete pratiti ovdje. 

Ključni događaji: 

  • Ruske trupe navodno će danas zatvoriti grad Mariupolj i izdati "propusnice za kretanje" onima koji ostanu
  • Stanovnici regije Luhansk na istoku Ukrajine pozvani su na hitnu evakuaciju
  • U raketnim udarima na Lavov poginulo sedam osoba, pogođen i civilni objekt
  • Drugi dan zaredom neće biti evakuacije ukrajinskih civila iz ratom zahvaćenih područja
  • Prema najnovijim ukrajinskim podacima, Rusi su od početka invazije izgubili oko 20.600 ljudi

VIDEO Moskva tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad Mariupoljem: Navodno će zatvoriti grad i izdati "propusnice za kretanje"

Pratite tijek događaja: 

22:39 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage započele "bitku za Donbas" nakon što su visoki ukrajinski dužnosnici objavili da je počela nova ofenziva Moskve na istoku Ukrajine.

"Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je u ponedjeljak da je "počela druga faza rata", misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofenzivu u ponedjeljak ujutro.

"Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna", napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofenzivi.


22:33 - U ruskoj invaziji uništeno je ili oštećeno do 30 posto ukrajinske infrastrukture, u vrijednosti od 100 milijardi američkih dolara, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar infrastrukture. Ukrajina do sada nije iznosila procjenu konkretnih posljedica rata po infrastrukturu, poput cesta i mostova, iako dužnosnici kažu da bi ukupna šteta, od infrastrukture do kuća i drugih zgrada, do sada mogla biti oko 500 milijardi dolara.

"Praktički su svi dijelovi naše prometne infrastrukture stradali na neki način", rekao je Reutersu ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov. Rekao je da je ruska invazija pogodila "20 do 30 posto cjelokupne infrastrukture u različitoj mjeri, s različitim razinama uništenja".

Kubrakov je rekao da je više od 300 mostova na državnim cestama uništeno ili oštećeno, više od 8000 kilometara cesta mora biti popravljeno ili obnovljeno, dok su deseci željezničkih mostova su dignuti u zrak. On je procijenio da je šteta na infratsrukturi do sada 100 milijardi dolara. Ministar je rekao da je njegovo ministarstvo započelo neke obnove u područjima koja su sada ponovno pod kontrolom ukrajinskih vojnika.

"Ako govorimo o cestama, mostovima i stambenim zgradama, vjerujem da se gotovo sve može obnoviti za dvije godine... ako svi brzo rade", rekao je.

U prvim tjednima rata ruske snage su se približile Kijevu, nanijevši veliku štetu u gradovima i na infrastrukturi u regiji. Ruske snage povukle su se ovog mjeseca sa sjevera oko glavnog grada kako bi se usredotočile na istok i jug, gdje je razoren opkoljeni lučki grad Mariupolj. Kubrakov je rekao kako očekuje da će zapadne zemlje pomoći u obnovi Ukrajine iz više izvora.

"Postoji nekoliko izvora koji se razmatraju. Prvi je imovina Ruske Federacije, koja je sada zamrznuta u gotovo svim većim zemljama", rekao je. Europska unija nastoji stvoriti međunarodni fond za obnovu, a neki političari u EU-u su pozvali na korištenje ruske imovine koju je Zapad zamrznuo, uključujući 300 milijardi dolara u rezervama ruske središnje banke.

Kubrakov je rekao da ukrajinsko ministarstvo pravosuđa i neki od saveznika Ukrajine razmatraju kako iskoristiti zamrznutu rusku imovinu. Rekao je da bi jedna od opcija bila prikupljanje gotovine prodajom zaplijenjene imovine putem, kako je rekao, "transparentnog mehanizma".

“Vjerujem da je to pošteno, takav mehanizam nikada nije korišten.. Bit će to prvi put”, rekao je i dodao da bi za uspostavu takvog mehanizma bio potreban pionirski rad: “Još nije bilo presedana. No je li postojao presedan da jedna država u Europi napadne drugu u 21. stoljeću?", upitao je.


21:53 - Prve pošiljke nove tranše američke vojne pomoći za Ukrajinu već su na granicama zemlje te će biti predane ukrajinskoj vojsci, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona.

"Iz SAD-a su jučer u regiju stigla četiri zrakoplova s raznom opremom", rekao je neimenovani dužnosnik, najavivši u sljedeća 24 sata dolazak i petog zrakoplova, od kada je predsjednik Joe Biden u srijedu najavio novu vojnu pomoć u vrijednosti 800 milijuna dolara.

Američki vojni stručnjaci su raspoređeni na istočnom krilu NATO-a od samog početka ruske  invazije na Ukrajinu i uskoro će početi obučavati ukrajinske vojnike kako koristiti topnički sustav M777 Howitzer, najavio je dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je želio ostati neimenovan.

Radi se o najnovijoj generaciji topničkog naoružanja koje je SAD odlučio prvi puta ustupiti ukrajinskoj vojci.

Američki stručnjaci su ranije u SAD-u obučavali ukrajinske vojnike kako koristiti bespilotnu letjelicu Switchblade.

S druge strane, ruske snage počinju osjećati učinak sankcija vezano uz nabavu naoružanja, posebice rezervnih dijelova, ocijenio je američki vojni dužnosnik.

Najmodernije naoružanje koristi elektronske čipove čiji su glavni proizvođači Tajvan i Južna Koreja, dvije zemlje saveznice SAD-a, koje su prestale Rusiji isporučivati svoje proizvode u skladu s američkim sankcijama.


21:50 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da je zastao njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini.

"Od otkrivenih pokolja u Buči i drugim gradovima, rat je promijenio smjer pa s njime otada nisam više izravno razgovarao, ali ne isključujem to u budućnosti", rekao je Macron za televiziju France 5. 

Rusija je optužbe da su njezine snage ubile civile u Buči nazvala "monstruoznom krivotvorinom" osmišljenom da se ocrni ruska vojska. 

Na pitanje zašto nije slijedio primjer drugih europskih čelnika i otputovao u ukrajinski glavni grad Kijev, Macron je rekao da dokaz potpore sam po sebi nije bio potreban nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Vratit ću se u Kijev, ali ići ću ondje da donesem nešto korisno...jer je očito da ne moram otputovati ondje da bih pokazao podršku", rekao je Macron, dodavši da je oko 40 puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem od početka rata. 

"Ako odem u Kijev, to će biti zato da napravim razliku", rekao je. 


21:47 - Izrazio sam solidarnost s ukrajinskim narodom te žaljenje zbog svih žrtava ruske agresije. Hrvatska će osigurati dodatnu pomoć Ukrajini. Snažno podupiremo intenziviranje približavanja Ukrajine Europskoj uniji, sukladno našoj izjavi u Kijevu iz prosinca 2021. - objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. 

20:15 - Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u ponedjeljak da je oko 40.000 civila iz tog grada prisilno deportirano u Rusiju ili u ukrajinske regije pod ruskom kontrolom.

"Nažalost, moram objaviti da od danas prisilno deportiraju" stanovnike, rekao je Vadim Bojčenko na ukrajinskoj televiziji. "Provjerili smo preko administrativnog registra da su već deportirali više od 40.000 ljudi." Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju. 


20:00 - Europska unija u ponedjeljak je osudila nesmiljeno i protuzakonito rusko bombardiranje civila u Ukrajini i ratne zločine.

"EU osuđuje nesmiljeno i protuzakonito bombardiranje civila i infrastrukture koje provodi ruska vojska (...) ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon napada na Lavov, na zapadu Ukrajine.

"Napadi na Lavov i ostale gradove na zapadu Ukrajine pokazuju da niti jedan dio zemlje nije pošteđen bezumnog napada Kremlja", rekao je Borrell.

"Veliki gradovi, uključujući i Harkiv, i dalje su mete žestokih napada, uzrokujući nove civilne žrtve i nanoseći velike štete infrastrukturi", dodao je Borrell. Pohvalio je hrabrost i otpor ukrajinskog naroda i izrazio solidarnost i potporu, uključujući slanje vojne pomoći.

"Rusija mora smjesta i bezuvjetno obustaviti neprijateljstva i povući svoje snage i svu vojnu opremu iz Ukrajine", poručio je.


19:48 - Ruske zračne snage izvele su zračne napade na logistički centar ukrajinske vojske u blizini grada Lavova i uništile velike količine stranog oružja koje je tamo uskladišteno, reklo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Ruske snage su također uništile centar za popravak balističkih projektila Točka U u gradu Dnjepru, priopćilo je ministarstvo, prenosi TASS.

Ukrajina je priopćila da je u ruskom raketnom napadu u ponedjeljak u Lavovu ubijeno sedmero ljudi, te da su toprve civilne žrtve u tom gradu. Maksim Kozickij, guverner Lavova koji se nalazi 60 kilometara od poljske granice, rekao je da prva izvješća sugeriraju da je došlo do četiri udara, tri na skladišta koja vojska nije koristila, te jedan na kuću u kojoj je bio servis automobila.

"Bio je to barbarski udar na radionicu za popravke, to je potpuno civilni objekt", rekao je na konferenciji za novinare.

Andrij Sadovij, gradonačelnik Lavova, rekao je da je najmlađa žrtva među mrtvima stara 30 godina. U eksploziji je također ranjeno 11 osoba i razbijeni su prozori hotela u kojem su se nalazili Ukrajinci evakuirani iz drugih dijelova zemlje, dodao je.


19.43 - Ukrajinska vojska je u ponedjeljak izvijestila kako izgleda da je počela nova ruska ofenziva na istoku zemlje.

"Vidimo znakove početka ofenzive na istočnom poprištu operacija", objavio je glavni stožer ukrajinske vojske zemlje.

Čini se da je fokus na regijama Harkiva i Donjecka, s ofenzivama koje počinju u Izjumu, u provinciji Harkiva, i usmjerene su prema Barvinkovu i Slovjansku u Donjecku.

O napadima je izvijestio i Serhij Hajdaj, guverner regije Luhanska,

"Upravo smo izgubili kontrolu nad gradom Kreminom. Vode se ulične borbe", rekao je i dodao da evakuacija više nije opcija. "Svakog sata situacija se pogoršava."

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, također je potvrdio da izgleda da je Rusija započela svoju očekivanu novu ofenzivu na istoku Ukrajine.

"Jutros su okupatori pokušali probiti našu obranu duž gotovo cijele crte bojišnice u regijama Donjeck, Luhansk i Harkiv", rekao je Danilov za ukrajinsku televiziju.

"Jutros su započeli pokušaj pokretanja aktivne faze", rekao je.


19:33 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima. 

Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja. 

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače. 

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora. 

Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana". 

Zelenskij je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU-a u Ukrajini, pokazuje snimka sastanka koju je objavila njegova vlada.

"Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim tjednima i da će biti pozitivan za povijest našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema neovisnosti i demokraciji", rekao je Zelenskij na sastanku. 

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u lipnju na sastanku Europskog vijeća na kojemu se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a.


19:25 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je vladu da poveća mirovine, socijalne naknade te plaće državnih službenika kako bi se ograničile ekonomske posljedice rata u Ukrajini.

Iznosi bi se trebali prilagoditi stopi inflacije, koja trenutno iznosi 17,5 posto, rekao je Putin na sjednici vlade održanoj videovezom.

Više pročitajte ovdje.


18:15 - Ruski predsjednik je u ponedjeljak 64. motoriziranoj pješadijskoj brigadi dodijelio počasnu titulu za "herojstvo", javlja AFP i dodaje da je Ukrajina tu vojnu jedinicu optužila za zločine počinjene u Buči. Putin je potpisao uredbu o odlikovanju pripadnika brigade zbog njihovog "herojstva i ustrajnosti te odlučnosti i hrabrosti", priopćio je Kremlj. Više ovdje. 


18:02 - Velika ofenziva Rusije na istoku Ukrajine mogla bi uskoro početi, tvrde ukrajinske vlasti. Reuters javlja da zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga kaže da Rusija intenzivira djelovanje u područja Harkiva i Donjecka.


17:00 - Obitelji članova posade ruskog ratnog broda Moskva koji je potopljen u Crnom moru, traže odgovore o sudbini svojih sinova. Majka Julia Tsivova tek je jutros saznala da joj je sin umro, piše Guardian. 

Očajnički je tražila informacije o svom sinu Andreju no nije joj rečeno je li preživio ukrajinski raketni napad koji je potopio ruski vodeći brod Crnomorske flote. U ponedjeljak ujutro primila je poziv iz ruskog ministarstva obrane te su joj priopćili da joj je sin mrtav. 

- Imao je samo 19 godina, bio je vojni obveznik. Nisu mi rekli ništa drugo, nikakve informacije kada će biti sprovod - rekla je kroz suze majka ruskog vojnika. 


16:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje povećanje sigurnosne potpore Ukrajini od Europske unije.

- "Cijenu agresije" za Rusiju potrebno je podići - napisao je u tweetu nakon njegovih posljednjih razgovora s predsjednikom Litve.


16:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su zapadne zemlje postigle autogol uvođenjem sankcija Rusiji dodavši kako su sankcije dovele do "propadanja zapadnih gospodarstava".

>> Više pročitajte ovdje. 


14:38 Njemačke vlasti su od početka rata u Ukrajini pokrenule više od 140 istražnih postupaka zbog javnog odobravanja i poticanja ruske invazije pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o isticanju slova „Z“ , javljaju njemački mediji.

>> OPŠIRNIJE


14:09 FOTO Gusti crni dim nakon današnjih raketnih napada u Lavovu.

Lavov
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

Lavov
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija


14:04 Ukrajinski proruski političar Viktor Medvedčuk, koji je uhićen prošlog tjedna, zatražio je od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s ukrajinskim braniteljima i stanovnicima južnog grada Mariupolja.

Takav je apel uputio u kratkom videoobraćanju koje je objavila ukrajinska služba državne sigurnosti. Međutim, nejasno je je li Medvedčuk govorio pod prisilom, navodi BBC

Medvedčuk (67) smatra se najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. Putin je kum njegove kćeri, a Ukrajina ga sumnjiči za izdaju. On poriče krivnju.

Viktor Medvedčuk
Foto: STATE SECURITY SERVICE/REUTERS/PIXSELL


13:54 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kritizirao je ukrajinski pristup mirovnim pregovorima.

- Nastavljaju se kontakti na stručnoj razini u okviru pregovaračkog procesa. Nažalost, ukrajinska strana nije dosljedna u pogledu točaka koje su dogovorene. Često mijenja svoju poziciju - naveo je Peskov. 

Također, rekao je da još ima vremena da "neprijateljske" zemlje pređu na plaćanje plina u rubljima. Odbio je precizirati koliko je zemalja pristalo na to.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov
Foto: SPUTNIK/REUTERS


12:55 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu koja prikazuje stanje u Ukrajini. Prema njoj, vidljivo je da Rusija kontrolira veći dio južne i jugoistočne Ukrajine. 

Južni grad Mariupolj i dalje je okružen, no označen kao "sporno područje". Dakle, njega ruske snage još uvijek nisu osvojile. 


12:43 Broj mrtvih u napadima na Lavov popeo se na sedam, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki.

Kaže da su na grad ispaljene četiri rakete - tri su pogodile skladišta, a jedna je pogodila garažu koja je održavala automobile. Prema preliminarnim informacijama, rakete su ispaljene iz zrakoplova iz smjera Kaspijskog mora.


12:41 Govori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije potaknuli su međunarodnu podršku i podigli moral u Ukrajini. Obraćao se stranim parlamentima diljem svijeta, ali i Ukrajincima snimajući se na ulici. Ono što je pak zajedničko svim njegovim govorima jest što iza njih stoji isti autor - Dmitro Litvin, 38-godišnji bivši novinar i politički analitičar.

>> OPŠIRNIJE


11:44 Rusija je priopćila da je pokrenula masovne udare tijekom noći na ponedjeljak na ukrajinsku vojsku i povezane vojne ciljeve koristeći zračne snage, topništvo i sustave protuzračne obrane.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je ruska vojska projektilima uništila 16 ukrajinskih vojnih objekata tijekom noći, uključujući pet zapovjednih centara, skladište goriva, tri skladišta streljiva te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema.

Raketirani su položaji u harkivskoj, zaporiškoj, doneckoj i dnipropetrovskoj oblasti te u luci Mikolajiv, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Rusko zrakoplovstvo je pak izvelo napade na 108 položaja ukrajinske vojske.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi i da je uništeno 12 ukrajinskih dronova i tenkova te da su projektili Iskander korišteni za uništenje četiri skladišta oružja i vojne oprane u oblastima Luhansk, Vinica i Doneck.

Rusko topništvo pogodilo je 315 vojnih meta tijekom noći, dok je protuzračna obrana oborila tri ukrajinska helikoptera, dva mlažnjaka MiG-29 i jedan zrakoplov SU 25, navodi rusko ministarstvo obrane.


11:20 "Ovo je genocid, ovo je namjerno uništavanje Ukrajinaca", rekao je gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi optuživši Rusiju za namjerno gađanje civila.

Genocid se naširoko smatra najtežim zločinom protiv čovječnosti, a prema međunarodnom pravu definiran je kao masovno istrebljenje određene skupine ljudi, piše BBC. 


11:05 Ruske snage ušle su u Kreminnu, grad u istočnoj regiji Lugansk koji je tjednima bombardiran, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, prenosi CNN. 

- Rusi su ušli u Kreminnu. Počele su ulične borbe - naveo je Serhii Haidai, čelnik regionalne vojne uprave.

- Planirali smo evakuaciju šumskim stazama kako ljudi ne bi bili pod vatrom. Ali preko noći se situacija promijenila - rekao je Haidai.


11:01 Drugi dan zaredom neće biti evakuacije ukrajinskih civila iz ratom zahvaćenih područja nakon što se ukrajinski i ruski dužnosnici nisu uspjeli dogovoriti oko humanitarnih koridora, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

- Iz sigurnosnih razloga odlučeno je da se danas ne otvaraju humanitarni koridori - navela je, prenosi BBC

Optužila je ruske snage za blokiranje i granatiranje puteva za bijeg.

- Kršeći međunarodno humanitarno pravo, ruski okupatori nisu prestali blokirati i granatirati humanitarne rute - kaže Vereščuk.


10:58 Španjolska će u narednim danima ponovno otvoriti veleposlanstvo u Kijevu, kazao je premijer Pedro Sanchez u intervjuu za televiziju Antena3.

Španjolsko veleposlanstvo u Kijevu evakuirano je 24. veljače, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Više je europskih zemalja, među kojima su Češka, Slovenija, Italija, Portugal i Francuska, najavilo da će ponovno otvoriti svoja veleposlanstva u Kijevu.


10:55 Prema najnovijim ukrajinskim podacima, Rusi su od početka invazije izgubili oko 20.600 ljudi

Tvrde i da je uništeno 167 zrakoplova, 147 helikoptera,  790 tenkova, osam brodova, 1487 vozila, 155 bespilotne letjelice te niz druge vojne opreme. 


10:41 Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Europa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da europske nacije neće moći odmah odustati od ruskog plina, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog plina potrebnog EU-u, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njezin izvoz energije komplicirajući financiranje i logistiku postojećih poslova.

>> OPŠIRIJE


09:56 Šest osoba je ubijeno, a osam ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima na grad Lavov, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki.

- Ostanite u skloništima - napisao je ranije na Telegramu guverner Kozicki.

Gradonačelnik Andriy Sadovy također je naveo kako je šest osoba preminulo, no on je istaknuo kako je 11 ljudi ozlijeđeno, među kojima i jedno dijete.

- Jedan od projektila pogodio je civilni objekt - poručio je gradonačelnik dodavši kako je oštećeno ili uništeno oko 40 automobila.

- Udarni val razbio je prozore obližnjeg hotela. U njemu žive evakuirani Ukrajinci - dodaje.


09:44 Prema pisanju medija Suspilne, dvije osobe su ranjene u napadima u Dnipropetrovsku.

U Kijevu je reporter Reutersa čuo niz eksplozija na lijevoj obali rijeke Dnjepra. Lokalne vlasti još nisu dale službene informacije o tome što ih je izazvalo.


08:29 Pet raketa pogodilo je Lavov, naveo je gradonačelnik Andriy Sadovy.


08:22 Ukrajinske vlasti osudile su ruske topničke napade na gradove na sjeveroistoku i nastavak opsade južnoga lučkog grada Mariupolja, nad kojim je Moskva rekla da je preuzela gotovo potpunu kontrolu, nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Nakon što nije uspjela svladati ukrajinski otpor na sjeveru, ruska vojska je preusmjerila kopnenu ofenzivu na Donbas, istodobno pokrenuvši napade s velike udaljenosti na druge ciljeve, uključujući glavni grad Kijev.

Osamnaest ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno u granatiranju grada Harkiva na sjeveroistoku zemlje u zadnja četiri dana, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ovo nije ništa drugo nego namjerni teror: minobacači, topništvo protiv običnih stambenih četvrti, protiv običnih civila", rekao je u nedjelju navečer.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u nedjelju da se vojnici u luci Mariupolju i dalje bore, unatoč ruskom zahtjevu da se predaju do zore.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je za ABC-jev program "Ovaj tjedan", dodajući da su ukrajinski vojnici nastavili kontrolirati neke dijelove na jugoistoku grada. Rusija je u subotu priopćila da ima kontrolu u urbanim područjima, a neki ukrajinski borci ostali su u čeličani Azovstal.

Na ulicama Mariupolja, male skupine tijela poredane su ispod šarenih deka, okružene polomljenim drvećem i spaljenim zgradama. Stanovnici, od kojih neki guraju bicikle, obilaze uništene tenkove i civilna vozila dok ruski vojnici provjeravaju dokumente vozača.


07:38 Društvenim mrežama proširila se fotografija koja navodno prikazuje potonuli ruski ratni brod "Moskva". Na fotografiji se može vidjeti kako je brod oštećen te kako se iz njegova stražnjeg dijela širi gusti crni dim.

>> OPŠIRNIJE


07:14 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je najnovije operativne informacije

- Neprijatelj i dalje provodi potpunu oružanu agresiju na našu državu - ustvrdili su. Navode kako Rusi nastavljaju djelomično blokirati Harkiv te pokušavaju uspostaviti punu kontrolu nad gradom Mariupoljem.

- Očekuje se da će neprijatelj nastaviti borbu za dolazak do administrativnih granica Hersonske regije - navodi se u priopćenju. 

Ukrajinci su, piše ukrajinsko Ministarstvo obrane, uništili deset neprijateljskih tenkova, petnaest oklopnih jedinica i pet vozila, kao i pet neprijateljskih topničkih sustava. Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine pogodile su dan ranije pet zračnih ciljeva - jedan avion, tri helikoptera i jednu bespilotnu letjelicu.


06:50 Glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese Serhiy Bratchuk rekao je da ruske snage planiraju napasti Herson i lažno optužiti ukrajinsku vojsku.

Naveo je da Rusija namjerava iskoristiti operaciju da opravda "spašavanje grada" putem referenduma, prenosi The Kyiv Independent.


06:40 Ruske trupe navodno će danas zatvoriti grad Mariupolj i izdati "propusnice za kretanje" onima koji ostanu.

- Stotine građana moraju stati u red kako bi dobili propusnicu, bez koje će biti nemoguće ne samo kretati se između gradskih četvrti, već i biti na ulicama - naveo je savjetnik gradonačelnika Petro Andriushchenko.

Andriushchenko je sugerirao da okupacijske snage vjerojatno prikupljaju informacije o onima koji su ostali u gradu. Naveo je i kako su ruske snage najavile da će grad biti “zatvoren za ulazak/izlazak za sve od ponedjeljka, ali će također postojati zabrana kretanja po četvrtima na tjedan dana”.


06:35 Stanovnici regije Luhansk na istoku Ukrajine pozvani su na hitnu evakuaciju.

Dužnosnik regionalne vojne uprave Sergej Gaidai ustvrdio je da je odluka na građanima, ali je upozorio da groblje "postaje sve veće iz dana u dan", prenosi The Guardian. 

- Sljedeći tjedan može biti težak. Ovo je možda posljednji put da imamo priliku spasiti vas - naveo je. 

VIDEO Što se dogodilo s posadom potonule 'Moskve'? Rusi objavili spornu snimku spašenih

Ključne riječi

Komentara 79

PA
Paštunistan
07:41 18.04.2022.

Nadam se da će zločinački pothvat Putina propasti što prije. Strašno je što ovakav iscrpljujući rat ima pobornike koji ga opravdavaju.

DU
Deleted user
08:54 18.04.2022.

Barbari nikada nisu dobro završavali. Neće niti ovi.

IS
istina00
10:09 18.04.2022.

ruskim ratnim zločinima nema kraja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije