Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Čavić iz Koprivnice:

'Stambeni servisi nas legalno pljačkaju'

stanovi, zgrada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
24.07.2016.
u 09:45

Za 65 posto podignuta je pričuva u zgradi u Koprivnici i to na temelju neobvezujućeg podatka o vrijednosti stanova POS-a.

Nepravomoćna presuda koprivničkoga Općinskog suda kojom je dopušteno podizanje pričuve za jednu stambenu zgradu na temelju neobvezujućeg podatka o vrijednosti metra kvadratnog stana iz sustava POS-a otvara mogućnost da stambeni servisi ostvaruju ekstraprofit na račun stanara u cijeloj Hrvatskoj, tvrdi Rajko Čavić iz Koprivnice.

Minimalni iznos pričuve zakonski je 0,54 posto vrijednosti stana godišnje i za zgradu u kojoj on živi to je iznosilo 1,53 kune po četvornom metru mjesečno, ali su stanari odlučili da će plaćati 1,63 kune.

Tvrtka Stambeni servis d.o.o., koja upravlja zgradom, 2013. godine rekla je predstavniku stanara da će morati plaćati veću pričuvu na temelju objave Ministarstva graditeljstva u Narodnim novinama da etalonska cijena građenja četvornog metra stana iz sustava POS-a iznosi 6000 kuna.

– Odluka da se zbog toga pričuva podigne na 2,70 kuna, čak za 65 posto, uopće nije donesena većinom glasova na sastanku stanara, nego su je stanari naknadno potpisali ne znajući što potpisuju. Podatak o etalonskoj cijeni građenja nema nikakve veze s pričuvom. Zvao sam Ministarstvo i pitao ih, a oni su se tome smijali – tvrdi Čavić.

Postavlja pitanje što bi se dogodilo da Ministarstvo graditeljstva objavi podatak da je, primjerice, cijena četvornog metra stana za osobe s invaliditetom 10.000 kuna.

– Zar bi onda svi stanari u Hrvatskoj trebali plaćati pričuvu od 276 kuna mjesečno? Naravno da ne. Moram napomenuti kako na računu pričuve za našu zgradu ima dovoljno novca za održavanje te pričuvu uopće nije bilo potrebno dizati. Riječ je o lovu u mutnome Stambenog servisa zbog njegove zarade – rekao je Čavić.

Sud je ipak donio pravorijek da se više od 50 posto stanara suglasilo s odlukom o povećanju pričuve te da je ona zakonita. Čavićeve argumente kojima to osporava – da na sastanku na kojemu se odlučivalo uopće nije bilo kvoruma – nije prihvatio.

Zbog toga što je od 2013. godine plaćao pričuvu u iznosu od 1,63 kune po četvornom metru, a ne 2,70 kuna, nastala je razlika od oko 1100 kuna koju, prema nepravomoćnoj presudi, sada mora podmiriti.

– Nije riječ o novcu, iznos nije velik, nego o principu i pravdi. Žalio sam se višemu sudu i očekujem da će on potvrditi kako sam u pravu i da stambeni servisi ne mogu pljačkati stanare – kaže Čavić.

U Stambenom servisu d.o.o. nisu željeli komentirati slučaj.

– Stvar je delikatna i ne bih o tome dok se ne donese pravomoćna presuda – izjavila je jučer Ankica Petrić iz te tvrtke.    

>> Uredili stoljetnu zgradu. Cijena: Dvaput skuplja pričuva

Komentara 25

PR
PraviPlavi
07:53 24.07.2016.

sve te tvrtke su u vlastnistvu gradova u kojima funkcioniraju. pa moraju valjda i oni financirati place silnih uhljeba koje su gradski oci tamo ugurali. dakle stanari placajte i vi hrvatskim uhljebima da vidite kako je privatnim poduzetnicima.

TO
Tomac
08:26 24.07.2016.

Nisu citali sto potpisuju?

4M
4mazge
08:37 24.07.2016.

Tako je i u mome gradu stambeni servisi su kreirani da bi gradski uhljebi imali radno mjesto! Sve po po liti čkom ključu! I stoga je dobro da smo u Europi jer da nismo lopine bi radile još čudnije stvari....ovako ne smiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije