Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u planinama

U Iranu se srušio putnički zrakoplov sa 66 ljudi!

Foto: Wikimedia Commons
18.02.2018.
u 15:28

Zbog lošeg vremena spasioci i helikopteri teško se probijaju do mjesta pada

Spasilačke službe pomoći pokušavaju se u nedjelju probiti do olupine putničkog zrakoplova koji je pao u nedjelju ujutro u planinskom području na jugozapadu Irana tijekom snježne mećave, a vlasti su ispravile prvotnu izjavu o pogibiji svih 66 osoba kazavši da to ne mogu sa sigurnošću potvrditi. 

Nakon što je objavljeno da je poginulo svih 66 osoba u iranskom zrakoplovu koji se srušio na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana, oko 500 km južno od Teherana u nedjelju, zrakoplovna kompanija Aseman Airline je povukla tu informaciju, izvijestila je iranska agencija Isna početkom poslijepodneva.

"Zbog specifičnih uvjeta u tom području, još nemamo pristup mjestu pada i ne možemo precizno i konačno potvrditi smrt svih putnika zrakoplova", rekao je Mohamad Tabatabai, direktor za odnose s javnosti te kompanije, prenosi Isna. On je nekoliko sati ranije na iranskoj državnoj televiziji rekao da nema preživjelih.

Postoje jako male nade u pronalaženje preživjelih. Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei je uputio izraze sućut obiteljima putnika.

"Ekipe za potragu i pomoć su poslane na moguće područje pada, ali helikopter se morao vratiti zbog snježne mećave", rekao je za agenciju Isna Džalal Pooranfar, glasnogovornik državne službe pomoći u toj regiji.

Iranski Crveni polumjesec je naveo da je poslao 120 spasioca u područje nesreće.

Tvrtka Aseman Airlines je crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenosi dpa. 

U Iranu se dogodilo nekoliko zrakoplovnih nesreća u zadnjih nekoliko desetljeća. Teheran nije mogao kupovati nove zrakoplove niti zamjenske dijelove od Zapada zbog sankcija UN-a.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore s Airbusom i Boeingom radi kupovine većeg broja putničkih aviona.

Zrakoplovna industrija je pod američkim embargom od 1995. i kompanije ne mogu kupovati civilne zrakoplove ni rezervne dijelove, pa im je dio flote prikovan za tlo.

Taj embargo je djelomično ukinut međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu iz 2015. koji su potpisali Irana i Šestorka (Njemačka, Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Rusija). 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar babas
babas
11:54 18.02.2018.

Padati će tih potničkih aviona sve više,poznato je da je All Qaida u Siriji dobila protuavionske rakete kojima ruše i ruske vojne avione,pa kako neće putničke.

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
10:10 18.02.2018.

izraelski ili američki dron? Dobro je dok ih bankari ne počnu kupovati, umjesto ovrha.

ST
Startrack
15:53 18.02.2018.

Amerikanci i Zidovi koce drugi. Kace vise taj referendum pa idite vise sa Zapada. Stacete vi u njem. Ne samo daste se odmah ugurali u EU i NATO nego ste sve autoputve odmah, u rekordnom roku, probili prema Zapadu. Za Za vas su autoputevi prema Srbiji, Iranu i Rusiji. Tamo je vama mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije