Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIK UDAR ZA UKRAJINCE

VIDEO Objavljena snimka: Rusi pogodili ključni radar IRIS-T SLM ukrajinskog obrambenog sustava

telegram
09.06.2023.
u 13:15

Analitičari ističu kako su radari dosta osjetljivi sustavi te da ne isključuju da su oštećeni pri ovakvom pogotku, ali da se ne može na osnovi snimke i fotografija neovisno reći koliko će i hoće li cijeli sustav biti izvan pogona i može li se radar popraviti

Pojavila se videosnimka koja pokazuje kako ruski dron kamikaza pogađa Hensoldt TRML-4D radar, montiran na kamionu koji pripada ukrajinskim oružanim snagama. Ovaj radar ključna je komponenta naprednog i vrlo skupog raketnog sustava zrak-zrak IRIS-T SLM kojih je tek nekoliko isporučenih Ukrajini do danas. Video i popratne fotografije očitih ruskih napada na ukrajinski IRIS-T SLM sustav pojavili su se uz napomenu da je korištena Lancet bespilotna letjelica, koja se do sada pokazala iznimno učinkovitim oružjem u ratu. 

Ipak, sam videosnimak ne otkriva opseg bilo kakve štete na radaru, iako ima vidljivih naznaka da je radarski sustav pogođen. Ni naknadne fotografije, koje su Rusi objavili, ne pokazuju razmjere štete. Snimka pokazuje i ukrajinskog vojnika na kabini radarskog kamiona neposredno prije nego što je dron kamikaza udario u njega. Vidi se zatim i drugo osoblje kako trči od mjesta udara te jedan kamion kako se udaljuje od radarskog sustava. Ruski izvori uz snimku su objavili kako su ubrzo dronovima pokušali napasti i same lansere IRIS-a, no da je to onemogućila protuzračna obrana ukrajinske vojske. 

No, analitičari ističu kako su radari dosta osjetljivi sustavi te da ne isključuju da su oštećeni pri ovakvom pogotku, ali da se ne može na osnovi snimke i fotografija neovisno reći koliko će i hoće li cijeli sustav biti izvan pogona i može li se radar popraviti. Ono što se svi pitaju jest lokacija događaja. Lancet ima relativno kratki domet, a  i sam IRIS-T SLM sustav ima relativno male domete, između 40 i 70 kilometara. Iako ruski izvori ne navode lokaciju, s obzirom na aktivnosti na fronti moguće je da je IRIS doveden u Zaporožje kako bi štitio aktualne ukrajinske ofenzivne akcije.   

Trenutačno službena stranica njemačke vlade koja pokriva vojnu pomoć zemlje Ukrajini navodi odvojeno jedan radar TRML-4D kao isporučen. Ipak, njemački službeni izvori ističu kako su Ukrajini poslali dva kompletna IRIS-T SLM sustava, za koje bi se moglo pretpostaviti da uključuju i ove radare. Nijedna druga država ih, za sada, nije isporučila, tako da bi oštećenje ovog ključnog sustava za IRIS bio veliki gubitak za protuzračnu obranu Ukrajine.

VEZANI ČLANCI: 

Uz radar TRML-4D, ostale komponente tipične IRIS-T baterije koja koristi TRML-4D tri su lansirna vozila i mobilno zapovjedno mjesto. Prvi takav sustav Ukrajina je dobila iz Njemačke u listopadu 2022. i poznato je njegovo djelovanje na području Kijeva gdje je sudjelovalo u obaranju ruskih dronova i projektila. Ukrajinski dužnosnici isticali su da je IRIS-T SLM vrlo učinkovit, posebno protiv krstarećih projektila i bespilotnih letjelica, tvrdeći da je postigao 90 posto pogodaka otkako je ušao u službu u zemlji.

>> VIDEO Rusi se osramotili, umjesto Leoparda 2 pogodili kombajne. Javio se i Prigožin: 'Impresivan rad'


 

Komentara 33

NAFO čl.5.
16:59 09.06.2023.

u svakoj ofenzivi stradava i tehnika i nažalost ljudstvo, ovaj put nažalost ukrajinsko.

SA
Sarkastičar
16:25 09.06.2023.

Ma ništa od toga. Pobrisat će prašinu i radar radi dalje.

AK
Al kemičar
13:59 10.06.2023.

smiješno je čuđenje što u ratu stradava tehnika i vojnici. nitko nije rekao da i herojski Ukrajinci neće imati žrtava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije