Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Trpimir Goluža:

'Srušili su me jer su htjeli zadržati svoje pozicije u Komori'

Dr. Trpimir Goluža
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
26.09.2018.
u 12:56

Dok sam ja radio na projektima Komore usmjerenim dobrobiti svih liječnika, oni su ‘obrađivali’ delegate uvjeravajući ih da sam im okrenuo leđa

Dr. Trpimira Golužu Skupština Hrvatske liječničke komore u srpnju je smijenila gotovo jednako uvjerljivom većinom kakvom ga je tri godine ranije izabrala na čelno mjesto Komore. Optužen je za nestatutarno vođenje i samovoljno odlučivanje, a on sada javno progovara o tome zašto svoju smjenu smatra obračunom svojih bliskih suradnika s njim.

Smijenili su vas s mjesta čelnog čovjeka Komore jer ste samovoljno donosili odluke mimo Statuta HLK. U svom mandatu čvrsto ste zagovarali proceduru i zakonitost. Pa kako ste onda “pali” na nestatutarnim odlukama?

Proceduru i zakonitost nisam samo zagovarao već sam ih u svom radu u potpunosti poštovao. Moje navodno “nestatutarno ponašanje” perfidna je, zlonamjerna i neutemeljena konstrukcija onih koji su mojim nezakonitim i nestatutarnim razrješenjem uzurpirali pozicije u Komori. Oni ne uvažavaju pravni okvir djelovanja Komore ni postulate pravne države.

Pogledajte video razgovora s Trpimirom Golužom:

Ali Nadzorni odbor Komore u svom je izvješću detaljno iznio što s vašim odlukama ne valja.

Izvješće nije utemeljeno na činjenicama i tendenciozno je osmišljeno s namjerom mog razrješenja. Osim toga, nevjerojatno je da isti članovi Nadzornog odbora u manje od mjesec dana po istoj osnovi daju dijametralno oprečno mišljenje. Sredinom svibnja nisu imali ni najmanju primjedbu na zakonitosti u radu Komore, da bi početkom lipnja na temelju istih dokumenata utvrdili da je rad Komore toliko kompromitiran da me se pod hitno treba razriješiti. Više je nego jasno da je Nadzorni odbor instrumentaliziran od onih koji su organizirali moje razrješenje.

Ipak je 88 od 104 nazočna delegata na izvanrednoj Skupštini glasovalo za vaše razrješenje?! Kako to objašnjavate?

Dok sam ja radio na projektima Komore usmjerenim dobrobiti svih liječnika, oni su “obrađivali” delegate, velikom većinom članove HUBOL-a čiji sam bio predsjednik, uvjeravajući ih da sam im ja okrenuo leđa. Iskoristili su to što nisam vodio sektašku politiku i što sam smatrao da su svi članovi Komore jednako vrijedni. Uvjerili su ih da lažno, nezakonito i zlonamjerno izvješće Nadzornog odbora predstavlja stvarni presjek moga rada i predstavili su ga kao krunski dokaz mog protustatutarnog djelovanja. Tako su homogenizirali ljude da se suprotstave predsjedniku koji kršenjem Statuta uzurpira položaj. Vjerojatno bih i ja, kad bi me netko uvjerio u protupravno postupanje odgovorne osobe, reagirao na isti način. Doduše, mene bi zanimalo i što optuženi ima reći.

Pa, iznijeli ste svoju obranu.

Nisam. Organizirali su bojkot tematske sjednice Izvršnog odbora na kojoj sam dokumentima i dokazima odgovorio na sva po njima sporna pitanja. Nakon toga su inzistirali na sazivanju izvanredne sjednice Skupštine usred ljeta, u terminu kad su znali da sam ja u Americi, iako je sjednica Skupštine već bila sazvana za rujan. Oni koji su bili na toj sjednici govore da je odrađena u pravoj staljinističkoj maniri prijekog suđenja.

Zašto tvrdite da su se vaši suradnici okrenuli protiv vas?

Zato što su osjetili da je njihova pozicija u Komori ugrožena. Jedni zato što sam ih javno upozorio na neposvećenost radu u Komori i zahtijevao od njih veći angażman, drugi jer sam im onemogućio korištenje resursa Komore za njihovo političko djelovanje, treći jer sam im htio uskratiti značajna primanja koja ostvaruju iz europskog projekta koji još uvijek nije pokrenut, a neki jer su postali svjesni da bi krajem aktualnog mandata zauvijek završio njihov angažman u Komori.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Zašto ste dozvolili da adaptacija stana u Šubićevoj premaši odobrene troškove gotovo 40%?

To je neistina i podvala koja je jedan od temelja konstrukta mog “nestatutarnog ponašanja i posljedično izgubljenog povjerenja”. U realizaciji prvotno planiranih radova uštedjeli smo 10% odobrenih sredstava. Istina je da smo imali neplanirane radove koje je bilo nemoguće predvidjeti, što je ukupan trošak povećalo za 20-ak, a ne za 40%. Ta dodatna sredstva odobrio sam u skladu s ovlastima predsjednika Komore. O projektu postoji opsežna i detaljna dokumentacija koja obuhvaća i ekspertizu sudskih vještaka o izvedenim radovima, opravdanosti troškova te procjenu vrijednosti nekretnine prije i nakon adaptacije. Sadašnja vrijednost nekretnine veća je nego zbroj njene vrijednosti prije adaptacije i utrošenih sredstava za adaptaciju.

Svoju smjenu, znači, doživljavate kao obračun vaših bliskih suradnika s vama?

Razvoj događaja nakon izvanredne skupštine na kojoj sam protuzakonito razriješen dužnosti nedvojbeno pokazuje da se ne radi samo o obračunu protiv mene osobno već o rušenju koncepta jake, financijski i politički potpuno neovisne Komore koja stvara dodatnu vrijednost svojim članovima, čime im olakšava svakodnevni život i štiti njihov status u društvu. To je koncept za koji sam se dosljedno zalagao.

Koliko je istine u tvrdnjama da su vam suradnici više zamjerili na grubom, autokratskom ophođenju i vođenju Komore nego na proceduralnim koracima?

Meni se osobno nikada nitko od njih nije požalio na “grubo, autokratsko ophođenje”. Štoviše, tijekom pune tri godine podržavali su način na koji sam uveo red i odgovornosti u rad stručnih službi Komore i unaprijedio njezin odnos prema članstvu. Moguće je da oni koji nisu naviknuti na red, rad i odgovornost prema poslu to doživljavaju kao svojevrsnu grubost.

Jeste li poduzeli neke pravne korake prema HLK?

Naravno da jesam. Osim što sam zatražio izvanredni upravni nadzor Ministarstva zdravstva, podnio sam i odgovarajuće tužbe na Upravni, Trgovački i Ustavni sud te na Sud časti HLK, a dovršava se i kaznena prijava.

I protiv vas će podnijeti kaznene prijave pokažu li analize da je vaše djelovanje prouzročilo financijsku štetu Komori.

Moje djelovanje donijelo je najveću godišnju financijsku dobit Komori u njenoj cjelokupnoj povijesti. Na Skupštini usvojeni plan financijskog poslovanja za 2017., koji je predviđao godišnju dobit od više milijuna kuna, realizirali smo više nego dvostruko bolje. Planirane prihode smo povećali, a rashode bitno smanjili. Zanimljivo je da oni koji su me smijenili analize rade tek sad. Obično se najodgovorniju osobu smjenjuje tek kad analize nedvojbeno utvrde počinjenu štetu.

Komentara 3

GM
guy-martin
17:18 26.09.2018.

A sto je sa pricom oko licenci ? Imas dovoljno bodova za automatsko produzenje licence ali svejedno moras podnjeti zahtijev predsjedniku komore da ti produzi licencu. Ako to nije autokratski, onda sto je.? Jedino je lose ako se sada vratii raditi i pocne opet ostavljati razno razne stvari po ljudima . . .

1F
1fatamorgana@
12:11 27.09.2018.

Ovaj članak trebalo je objaviti pod naslovom „Komora – to sam ja“. Je li se zaista radilo za dobrobit SVIH liječnika? Zar umirovljeni kolege nisu članovi staleža za koje je Goluža po svojim tvrdnjama tako predano radio. Pa zašto su onda pod prijetnjom ovrha istjerani iz Komore koju su 20 godina stvarali? Radilo se samo o interesu onih za koje se očekivalo da će na idućim izborima dati svoj glas – radilo se populistički. Lako je s novcem koji je pribavljen od članarina liječnika, a koje je povisio unatoč predizbornom obećanju da bi se članarina trebala ukinuti, prekomjerno zapošljavati nove ljude za koje je upitno što rade. Naravno, i trošiti prekomjerno odsjedajući u hotelima sa pet zvjezdica. I to sve samo za odabrane, bolje reći poslušne. Dok mu je odgovaralo poigravati se sa političkim strankama, vjerujući u neku osobnu korist, poigravao se… Čim su se kolege usudile reći da tu nešto nije u redu odmah su etiketirani kao ljubomorni neradnici, nesposobnjakovići, itd. O njegovom grubom vrijeđanju djelatnika, urlanju, omalovažavanju moglo bi se mnogo. Dosta je reći da je one koji mu se nisu svidjeli otjerao i to ne samo one koje je zatekao u Komori već i one koje je sam birao i zapošljavao. U tri godine je zaposlio 27 ljudi, kojekakvih neadekvatnih stručnih sprema, od konobara, trgovaca, socijalnih radnika… Mislio je da na isti način može raditi i sa svojim kolegama, ali netko je konačno rekao: „CAR JE GOL“. Oni koji su birali imaju pravo to reći.

NI
Nikša
16:45 03.10.2018.

Sociopat koji se sa svojim oponentima obračunava na razini 13-godišnje curice: ovaj mi zavidi, onaj je ljubomoran, onaj treći je oportunist.... jednako kao što su mu "podmetnute" od strane protivnika dvije prijave za liječničku pogrešku. Neodgojeni, bezobrazni lik koji je umislio da je liječnički Mesija koji će, na valu izrečenih floskula, mirovinu dočekati u ovoj fotelji, koristeći ju maksimalno za dobrobit sebe i svojih bližnjih. Pa je svom dobrom prijatelju povjesničaru izdao knjigu o vukovarskoj bolnici o trošku HLK; sa drugim dobrim prijateljem ju promovirao diljem Lijepe naše, a i malo preko. Svojoj dobroj prijateljici filozofkinji osigurao stalnu kolumnu u Liječničkim novinama... itd itd itd da ne nabrajam. Nadam se da će dolaskom staloženog dr Luetića biti vraćen dignitet funkciji Predsjednika HLK te da će zapuhati neki drugi vjetrovi. Da se neće osobni stavovi i uvjerenja nametati kao Komorina. Da se neće osobne bitke voditi kao Komorine. I na kraju, da će ljigavac kazneno odgovarati i vratiti ono što je uzeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije