Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u liječničkom cehu

Zbog tvrtke Aorta upitan Golužin status šefa Komore

Trpimir Goluža
Robert Anic/PIXSELL
25.05.2018.
u 16:36

U draftu revizorskog izvješća stoji: “Ne izražavamo mišljenje o priloženim financijskim izvještajima Hrvatske liječničke komore”

Nakon sedam sati burne rasprave, optužbi i uvreda, Skupština Hrvatske liječničke komore odgodila je odluku o financijskom izvješću HLK za 2017. godinu. Od njega se prethodno ogradila i nezavisna revizija. Spominjala su se i dva različita izvješća, a jučer je jedan od delegata, dr. Anđelko Korušić, voditelj Odjela anestezije u KB-u Dubrava, otvorenim pismom zatražio ostavku šefa Komore dr. Trpimira Goluže. Kamen spoticanja je tvrtka Aorta d.o.o., koju je Komora osnovala lani “s ciljem stvaranja nove dodatne vrijednosti za članove Komore”. Kako je i što točno stvorila, nisu saznali ni doktori ni revizori.

Revizori nisu dobili podatke

– Kako je došlo do toga da HLK treba zarađivati novac, a kako je neprofitna organizacija, netko je smislio da treba osnovati profitnu organizaciju koja može zarađivati. Osnovno pitanje je: zašto je došlo do toga? – stoji u pismu dr. Korušića, kojem je neprihvatljivo objašnjenje da su podaci o poslovanju Aorte nedostupni Skupštini HLK jer je Aorta, iako u stopostotnom vlasništvu Komore, poseban subjekt.

U revizorskom izvješću stoji: “Ne izražavamo mišljenje o priloženim financijskim izvještajima Hrvatske liječničke komore”, u Odjeljku s osnovom za suzdržano mišljenje: “Nismo mogli pribaviti dostatne i primjerene revizijske dokaze za osiguranje osnove za revizijsko mišljenje”. Nadalje se objašnjava kako su izostali podaci o metodi izrade izvješća, povezanim strankama (Aorti), događajima nakon datuma bilance... Revizori nisu imali uvid u izloženost Komore ni dokaz o sustavu interne kontrole, a revizore nisu zvali ni na inventuru imovine.

Istaknuto je i da HLK nije bio spreman za predreviziju jer je potkraj poslovne godine angažirano vanjsko knjigovodstvo. Samo izvješće pak govori o velikom povećanju prihoda od gotovo 50%. S preklanjskih 20,86 milijuna prihod je skočio na 31,23 mil. kuna, najviše od članarina, donacija i imovine. Rashodi su pak rasli 19%, gotovo četiri milijuna kuna. Najviše za intelektualne usluge – deset puta, pa iznose 1,4 mil. kuna, te za plaće i radnike.

Pod Golužinim vodstvom osnovana je famozna Aorta kako bi Komori zaradila novac, dok bi se Komora bavila licencama, komunikacijom s državom... Aorta tako od lani iznajmljuje dva donedavno zapuštena Komorina stana članovima koji odsjedaju u Zagrebu, sklopila je ugovor s autokućom i omogućuje liječnicima povoljniju kupnju i servisiranje automobila, izdaje i prodaje knjigu o vukovarskoj bolnici... Zatražili smo od dr. Trpimira Goluže da objasni situaciju kojom je izazvao nezadovoljstvo kolega.

Kaže, u utorak je sazvao Izvršni odbor te pozvao sve članove Skupštine Komore i predočit će im sve odgovore.Naglašava da je čelništvo krenulo u potpunu, pa i financijsku reorganizaciju rada Komore, a potreba za tim temelji se na nekim zakonskim promjenama te okolnostima poput približavanja Komore članovima.

Nove vrijednosti

– Financijska reorganizacija počela je upravo 2017. godine na što se odnosi i izvještaj, uvela je potpuni red u financiranje Komore, od rješavanja nagomilanih dugova članova do stvaranja novih vrijednosti za članove za koje Komora postoji. Otvorena su nova konta, dakle stavke, a druga su konta objedinjena, poštujući financijske propise na snazi u Hrvatskoj. Tako se teško mogu uspoređivati izvješća ranijih godina rađena po ranijim metodologijama u odnosu na ovogodišnje izvješće po novoj metodologiji. Izdaci za intelektualne usluge u sebi sadrže troškove odvjetnika, javnih bilježnika, usluge knjigovodstva i računovodstva i konzultantske usluge, koje su ranijih godina bile vođene pod ”ostale usluge” – izjavio je dr. Goluža.

Dodaje kako se vodstvo Komore vrlo odgovorno ponaša raspolažući sredstvima članova i drugih sredstvima koje je Komora uprihodila te je stoga i u završnom dijelu izvješća iskazan višak prihoda nad rashodima što pokazuje kako je Komora u 2017. godini pozitivno poslovala. – 2017. je po financijskim kriterijima najuspješnija godina u djelovanju Hrvatske liječničke komore, a i naša tvrtka kći Aorta d.o.o. ostvarila je pozitivan poslovni rezultat iako je 2017. tek osnovana – naglasio je Goluža.

Trpimir Goluža
1/6

Komentara 3

GM
guy-martin
07:55 26.05.2018.

DORH, . . .SUD . . . ZATVOR. Zasto se uvijek cudimo kada je jasno sto treba uciniti.?!

Avatar Mariola
Mariola
21:13 28.05.2018.

Tog golužu poslat u povjest koja ga nikad neće spomenut

DU
Deleted user
08:18 30.05.2018.

Kako "kome Aorta stvara dodatnu vrijednost?" Pa Goluzinim prijateljima Lucicu, Raspudicu... njima i s njima izdaje i promovira knjige... Ali najsmjesnije je to sto mu 125 kn clanarine po lijecniku mjesecno nije dovoljno nego trebaju dodatni izvor prihoda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije