Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sinoć potonuo brod od 12 metara: Dva ribara spašena, plutali držeći se za brodski hladnjak

Bilo je oko 22 sata kada su pronađeni, a ribari su u moru tada bili oko dva sata
09. listopada 2020. u 09:26 2 komentara 2938 prikaza
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Dvojica brodolomaca, za kojima se koordinirano tragalo nakon što su dojavili o potonuću njihovoga ribarskog broda, spašeni su u četvrtak never nedaleko od otoka Sestrunj.

OMIŠ-GATA Građani blokirali promet magistralom: Omišane će brodovi voziti preko Cetine

Dojavu su zaprimili sinoć u 20.30h, posredstvom člana obitelji telefonski poziv pogibelji od zapovjednika ribarskog broda, koji je počeo tonuti na udaljenosti oko 2 NM od rta Križ, nedaleko od otoka Sestrunj. Uz zapovjednika, na brodu je boravio još jedan član posade.

- Odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar  i Pomorskom i aerodromskom policijom Zadar. U 21.56h policijski službenici dojavili su o pronalasku dva člana posade u moru, na oko 0,5NM od pozicije potonuće njihovoga broda te su ih žive, bez vidljivih ozljeda, izvukli iz mora i sinoć u 22.45h iskrcali u gradskoj luci Zadar.

Očevidom je utvrđeno da spašeni zapovjednik potonuloga ribarskog broda, D.Š. (rođen 1958. godine) i član posade M.Č. (rođen 1968. godine), obojica državljani Republike Hrvatske, u trenutku pronalaska nisu bili opremljeni spasilačkom opremom (prsluci za spašavanje ili spasilački koluti), nego su zatečeni kako se pridržavaju za plutajući brodski hladnjak. Provedenim ispitivanjem prisutnosti alkohola, u organizmu im nije ustanovljena alkoholiziranost. Spašeni brodolomci nisu mogli izvijestiti o količini pogonskog goriva, koje je preostalo u brodskim spremnicima.

Ribarski motorni brod 'BORIS', duljine 12,6 metara, hrvatske zastave, potonuo je na dubinu od 50 metara i ne predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u tome području, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom trajanja spasilačke akcije, nije bilo moguće utvrditi prisutnost površinskog onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja goriva. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavlja se u djelokrugu Lučke kapetanije Zadar - izvjestili su iz ministarstva.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Bravo za nadležne službe.

  • Elektra268:

    Baš mi je drago zbog ove dvojice, uvijek mi je toplo oko srca kada običan, mali čovjek doživi neku sreću u životu. Ribar je zanimanje samo po sebi dovoljno teško i mukotrpno, cijel život si u vodi, na buri, budiš ... prikaži još! se na posao usred noći, ovisiš o vremenskim prilikama, a onda još i ovakva (na sreću izbjegnuta) tragedija.. Bravo za policiju!