Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvodnik

Srednja klasa nestaje i iz rječnika političara

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
17.05.2015.
u 17:00

Aristotel je srednji sloj definirao kao onaj koji je između onih koji posjeduju mnogo i onih koji nemaju, te je držao kako bi njezin nestanak doveo do tiranije i nestanka demokracije.

Srednja klasa nestaje i iz rječnika današnje politike. To je sloj koji bi po prihodima trebao biti između bogatih i siromašnih, smatran inteligentnim i obrazovanim.

Aristotel je srednji sloj definirao kao onaj koji je između onih koji posjeduju mnogo i onih koji nemaju, te je držao kako bi njezin nestanak doveo do tiranije i nestanka demokracije.

U SAD-u se srednjim slojem smatrala obitelj u kojoj je muškarac imao solidno i relativno dobro plaćeno zaposlenje s kojim je mogao održavati kuću, automobil, platiti djeci koledž... U postindustrijsko vrijeme ne nestaju samo zanimanja kao što su zavarivači (to rade strojevi), već i bankarske službenike zamjenjuju bankomati. U SAD-u izraz „middle class" upotrebljava samo Barack Obama, ali zato što on neće biti predsjednički kandidat 2016. godine.

Senator desnice Ted Cruz obraća se „muškarcima i ženama koji rade puno". Republikanac Marco Rubio govori o „milijunima i milijunima osoba koje nisu bogate". Guverner Wisconsina, Scott Walker, obraća se „onima koji plaćaju porez i mnogo rade". Sve su to republikanski predsjednički kandidati, koji, možda, izbjegavaju izraz „klasa" jer ih on podsjeća na socijalizam i „klasnu borbu".

No i demokratski kandidati izbjegavaju spominjanje srednjeg sloja. Senator Bernie Sanders govori o „običnim Amerikancima (ordinary Americans), a glavna demokratska kandidatkinja, bivša prva dama Hillary Clinton govori o svakodnevnim Amerikancima (everyday Americans). Jednom je spomenula izraz srednja klasa, ali unutar rečenice kako bi se trebali zauzeti da ona ponovno počne nešto značiti.

New York Times, nakon što je konzultirao brojne sociologe i politologe, obznanio je kako izraz srednji sloj više nije shvaćen kao sinonim za umjereno dobrostojeću obitelj sa sigurnom budućnošću. Postoje dva osnovna mišljenja o tome kako je nestao srednji sloj. Jedni okrivljuju globalizaciju, a drugi razvitak tehnologije. A Aristotel je srednji sloj smatrao temeljnim za demokraciju.

>>Zašto izbjeglice idu i u Australiju, a ne u Koreju

>>Žene u Vatikanu isto plaćene kao muškarci

Komentara 3

Avatar Sunčica
Sunčica
19:33 17.05.2015.

kaže se da je srednja klasa stup kapitalizma, njen nestanak bi mogao dovesti do nestanka tog sistema, a što bi slijedilo nakon toga vrag zna

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
17:43 17.05.2015.

koji smo mi baksuzi. odaberemo komunizam kada on vodi u propast i siromaštvo. sada kada kao u kini titova verzija je sinonim za bogatstvo, odabrali smo demokraciju koja uništava sredjni sloj i osiromašuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije