Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Središnji državni ured traži projektante za 3000 kuća

Procijenjena vrijednost izrade projekata i stručnog nadzora je 15 milijuna kuna bez PDV-a
21. svibnja 2021. u 20:01 0 komentara 270 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na Baniji se zahuktava organizirana obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresima koji su to područje pogodili krajem prošle godine. Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje pokrenuo je postupak izrade projekata i stručnog nadzora nad radovima kojima će se popravljati nekonstrukcijski elementi 3000 u potresu oštećenih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

od 1. srpnja Uskoro natječaj za obnovu poljoprivrede uništene u potresima

Objava natječaja

Natječaj za te usluge trebao bi biti objavljen ovih dana. Procijenjena vrijednost nabave je 15 milijuna kuna bez PDV-a, a obuhvaća izradu 3000 projekata popravaka nekonstrukcijskih elemenata, stručni nadzor nad radovima za tih 3000 obiteljskih kuća te izradu nalaza za konstrukcijsku obnovu 300 obiteljskih kuća koje su zadobile teža oštećenja. Ovime se predviđa projektiranje i nadzor nad radovima na 100 kuća u Gvozdu, 100 kuća u Karlovcu, 600 kuća u Sisku, 1300 kuća u Petrinji, 350 kuća u Glini, 50 kuća u Topuskom, 50 kuća u Pokupskom i Kravarskom, 50 kuća u Lasinji, Draganiću i Karlovcu, 100 kuća u Vojniću, Krnjaku, Josipdolu, Ogulinu i Slunju, 50 kuća u Hrvatskoj Dubici i Jasenovcu, 50 kuća u Dvoru, 50 kuća u Hrvatskoj Kostajnici, 100 kuća u Majuru i Donjim Kukuzarima te 50 kuća u Sunji i Martinskoj Vesi.

Rok izvršenja ugovora za projektiranje je 30 dana od zaprimanja popisa korisnika kuća dok je rok za stručni nadzor 30 dana od okončanja ugovora izvoditelja radova. Krajnji rok izvršenja ugovora o javnoj nabavi je 31. siječnja 2022. godine. Prema pripremljenoj natječajnoj dokumentaciji, u slučaju da ugovorni ponuditelj ne ispuni svoju obvezu i usluge ne obavlja prema dogovorenoj dinamici ili zakasni s ispunjenjem ugovorne obveze u ugovorenom roku, naručitelj ima pravo obračunati ugovornu kaznu od 100 kuna dnevno za svaki dan prekoračenja roka. Ukupni iznos ugovorne kazne ne smije prijeći deset posto od ugovorene cijene bez PDV-a. Središnji ured će uskoro objaviti i nadmetanje za usluge organizacije, koordinacije, planiranja i upravljanja procesom organizirane obnove u potresu oštećenih obiteljskih kuća – operativni koordinatori, a čija procijenjena vrijednost iznosi 3,6 milijuna kuna.

Pripreme za obnovu na zagrebačkom području Fond za obnovu u jednome danu objavio 14 natječaja

A usluge koje će se tražiti tim natječajem među ostalim uključuju izradu, pregled, izmjenu i dopunu novim stavkama tipskog troškovnika za popravak oštećenih nekonstrukcijskih elemenata, izradu tipskog projekta te tipske upute o načinu sanacije nekonstrukcijskih elemenata sa svim potrebnim prilozima i elaboratima, koordinaciju rada s tijelima državne uprave i lokalne samouprave te nadležnim stožerima civilne zaštite, uvođenje u posao i kontrolu izvršenja ugovornih obveza izvoditelja radova koji provode popravak i izvršitelja usluga koji obavljaju stručni nadzor u skladu s programom mjera do završetka radova, organizaciju dodijeljenih područja popravka kuća radi učinkovitosti izvođenja radova i deponiranja građevinskog otpada. I ovaj natječaj se odnosi na 3000 kuća u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

Procjena troškova

U Središnjem uredu navode da su do sada već zaključili ugovore za izradu projekata 1060 obiteljskih kuća. Objašnjavaju da se obnova nekonstruktivnih elemenata odnosi na obnovu obiteljskih kuća označenih zelenom naljepnicom, pri čemu nekonstruktivni elementi mogu biti dimnjaci, krovni vijenci i parapeti, zabatni zidovi, nenosivi odnosno pregradni zidovi, dijelovi krovišta – letve, kosnici, rogovi, pokrov – crijep i sljemenjaci te krovna limarija. U Uredu kažu da su radovi na obnovi nekonstruktivnih elemenata započeli 3. svibnja kada je počela obnova obiteljske kuće Tomislava Klarića u Petrinji. Dosad je, kažu, zaprimljeno 6486 zahtjeva za obnovu nekonstruktivnih elemenata.

– Početkom lipnja pokrenut će se postupci javne nabave za operativne koordinatore temeljem podnijetih zahtjeva vlasnika oštećenih objekata kojih je u ovom trenutku oko 8000. Rok za predaju zahtjeva otvoren je i traje do 31. prosinca 2021. Prethodnim pregledom objekata na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, od ukupno 37.000 pregledanih objekata njih 8400 označeno je žutom oznakom, a 4700 crvenom oznakom – poručuju iz Ureda i dodaju da će procjena visine troškova konstruktivne obnove kuća biti moguća tek po izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ili zamjensku gradnju s iskazanim troškovnicima za sve u navedenom roku podnesene zahtjeve. I procjena vrijednosti radova na obnovi nekonstruktivnih elemenata bit će moguća tek nakon izrade projektne dokumentacije.

 

>> VEČENRJI TV Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

nedjeljom u 2
Stanković najavio novog gosta, odmah se zaredali komentari gledatelja: 'Šteta što ne može povesti suprugu'
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.