Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za obnovu na zagrebačkom području

Fond za obnovu u jednome danu objavio 14 natječaja

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/16
13.05.2021.
u 19:28

Procijenjeni iznos radova za zgradu u Šubićevoj 21 iznosi oko 2,5 milijuna kuna

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije jučer je objavio čak 14 natječaja, od kojih se većina odnosi na uslugu operativnog koordinatora u svrhu konstrukcijske obnove potresom oštećene obiteljske kuće ili višestambene zgrade, a tu je i nekoliko natječaja za projektiranje, odnosno izradu dokumentacije za konstrukcijsku obnovu.

Tako je primjerice za natječaj za uslugu operativnog koordinatora u svrhu konstrukcijske obnove obiteljske kuće na adresi Sunčana dolina 3 u Zagrebu navedeno da je privremenom odlukom o konstruktivnoj obnovi potresom oštećene obiteljske kuće od 7. travnja 2021. utvrđeno da građevinska bruto površina kuće iznosi 282,60 četvornih metara, a da procijenjeni iznos troškova izvođenja radova konstrukcijske obnove iznosi 292.030,36 kuna bez PDV-a. Za tu kuću predložena je razina obnove 2 i ona je procijenjena kao privremeno neuporabljiva. Maksimalno procijenjena vrijednost za uslugu operativnog koordinatora projekta te kuće iznosi 1752,18 kuna bez PDV-a.

1/16

Pokrenuli 46 postupaka

U natječajnoj dokumentaciji za projektiranje konstrukcijske obnove primjerice višestambene zgrade u Ulici Pavla Šubića 21 u Zagrebu Fond navodi da je privremenom odlukom o konstruktivnoj obnovi te zgrade od 19. travnja ove godine utvrđeno da se ona nalazi unutar povijesne urbane cjeline grada, da njena građevinska bruto površina iznosi 1695,36 kvadrata te da procijenjeni iznos troškova izvođenja radova konstrukcijske obnove zgrade iznosi 2,557.569,24 kuna bez PDV-a. I za ovu zgradu, koja je procijenjena kao privremeno neuporabljiva, predložena je razina obnove 2. Maksimalno procijenjena vrijednost usluge projektiranja konstrukcijske obnove za zgradu u Šubićevoj 21 iznosi 113.528,72 kuna bez PDV-a. Fond je uz ove natječaje objavio i prethodnu informacijsku obavijest za izvođenje radova – uklanjanje, obnova i izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća, procijenjene vrijednosti 20 milijuna kuna.

– Dosad smo pokrenuli 46 postupaka, od toga 27 postupaka tehničko-financijske kontrole. Aktivno ih je još deset, a 17 ih je završeno: tri su ugovorena, za 12 ih je zatražena suglasnost, dok su dva poništena. Imamo i 12 aktivnih postupaka za operativne koordinatore te šest za projektiranje. Završen je jedan postupak za operativne koordinatore za privremeni smještaj u Sisku te je zatražena suglasnost Ministarstva financija – objasnio je ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić i dodao kako je u pripremi još javnih poziva.

Stiglo i povlačenje zahtjeva

Prema podacima Fonda, od oko 19.000 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine podneseno je 10.428 zahtjeva za obnovu. Fondu je dosad dostavljeno 99 odluka, privremenih odluka ili zaključaka. Prvu, privremenu, odluku Ministarstva Fond je zaprimio 22. ožujka, a prva odluka, ne privremena, stigla je u Fond 14. travnja. U Fondu navode da se prema Programu mjera provedba obnove smatra započetom donošenjem odluke o obnovi pa se taj datum može smatrati početkom obnove privatnih zgrada u ingerenciji Fonda.

Od 99 zaprimljenih odluka 71 je privremena o konstrukcijskoj obnovi obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kao i o uklanjanju obiteljskih kuća, a njima se nalaže Fondu da putem ovlaštenih osoba utvrdi stanje konstrukcije ili izmjeri površinu zgrade. Sedam se privremenih odluka odnosi na Krapinsko-zagorsku županiju, a 64 na Grad Zagreb. Za ostale županije Fond nije zaprimio nijednu odluku.

U Fond je stiglo i šest zaključaka Ministarstva da Fond utvrdi potrebne činjenice za donošenje odluke, dvije odluke o uklanjanju obiteljskih kuća te sedam za novčanu pomoć. Te su isplate izvršene. Zaprimljeno je i jedno odustajanje od zahtjeva za obnovu.

Komentara 1

FE
fefellerunt
14:08 14.05.2021.

Da se angažiralo kineze, Zagreb bi već davno bio obnovljen, a sisak i petrinja bi bili već do pola obnovljeni, i to najvjerojantije triput jeftinije nego što će, ako ikad i bude obnovljeno, uraditi tvrtke preko "javnog natječaja" , ali ali zato će mnogi iz građevinskog sektora imati za zimovanja i ljetovanja po Francuskoj, baliju i sličnim odmaralištima za socijalno ugrožene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije