Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza na cipru:

Srbima blokirano osam milijardi eura

cipar
Reuters/PIXSELL
22.03.2013.
u 11:00

Na Cipru je isparilo i 185 milijuna dolara koje je položila Narodna banka Jugoslavije, bile su to devizne rezerve bivše države, račun je sada – nula

Osim ruskih tajkuna, na Cipru rado posluju i državljani Srbije. U ovom trenutku, dok su banke zatvorene, a tako će ostati do utorka, tamo je ostalo blokirano između 5 i 8 milijardi eura depozita državljana Srbije, procjenjuje beogradski Blic, no službenih podataka nitko nema jer, među ostalim, zakon o deviznom poslovanju zabranjuje srbijanskim državljanima otvaranje bankovnih računa u inozemstvu.

Kako su nestali milijuni

Ima li na Cipru i hrvatskog novca, teško je procijeniti u ovom trenutku iako je Cipar utočište omiljenije među Rusima i Srbima nego među “biznismenima” sa Zapada. Ipak, na Cipru je pouzdano nekad bilo i hrvatskog novca, tamo je u banci u Nikoziji ostalo 185 milijuna dolara koje je položila Narodna banka Jugoslavije, bile su to devizne rezerve bivše države.

Taj je iznos unesen u ugovor o sukcesiji, ukupno je po svijetu u 8 banaka bilo 645 milijuna dolara, ali, nakon što je ugovor 2001. godine potpisan, a prije ratifikacije, ispostavilo se da više nema toliko, nego samo 56 milijuna dolara, a na Cipru – nula dolara. Kako je ispario novac, od kojeg bi 23 posto pripalo Hrvatskoj, ne zna se ni danas, a nakon što je Račanova vlada takav ugovor o sukcesiji odbila ratificirati, učinio je to Sanader čim je došao na vlast. Dogodilo se to, naravno, pod pritiscima iz međunarodne zajednice, no možda je kriza na Cipru, zbog koje je u pitanju i opstanak uvjeta za tamošnji porezni raj, prilika da se istraži sudbina i tog novca, a možda bi se europska istražna tijela mogla pozabaviti i zakonitošću podrijetla ciparskih milijardi umjesto poreza na sve depozite. Ako porez ostane 9,9 posto na iznose veće od 100 tisuća eura, kako se predlagalo, Rusi bi mogli platiti oko 2 milijarde eura, a Srbi od 500 do 800 milijuna eura, pod uvjetom da su procjene o depozitima srbijanskih državljana točne.

Čeka se istraga

Pomoć državljanima Srbije koji bi mogli biti na udaru poreza na Cipru nudi i Veroljub Dugalić, tajnik Udruženja banaka Srbije. – Srbija treba pomoći tim građanima, prilika je da se država pokaže humanom, da pomogne građanima, neka samo kažu odakle im novac i zašto ga drže u bankama na Cipru, jer to je protuzakonito – šali se Dugalić. Iako su novinari u Srbiji istraživali putove novca koji se iz državnog proračuna odlijevao u inozemstvo, procjenjivalo se čak da tako odlazi 500 tisuća eura dnevno, zasad nema informacija o tome da srbijanska policija i tužitelji idu tragom tog novca. Iz srbijanskog ureda za sprečavanje novca, na upit Blica, ističu kako provjere tokova novca može provoditi samo država na čijem se teritoriju nalaze računi, a porezna uprava može tražiti s Cipra samo podatke ako je riječ o nekom konkretnom poreznom postupku. 

>> Ciprani pohrlili na bankomate dok vlada traži novi plan za spas

>> Ciparski parlament odbio pomoć EU i MMF-a: Nećete nas ucjenjivati!

Komentara 6

AN
Antiša
11:30 22.03.2013.

A koliko je blokirano Hrvatima?

ZA
Zagaboka
11:57 22.03.2013.

Koliko je blokirano Hrvatima a koliko je blokirano SFRJ novca iz banaka SFRJ koji su izneseni iz zemlje a nije podijeljen sukcesijom !! Tu je jedan dio stare stednje !!

LA
Lavica7
12:07 22.03.2013.

Male drzave, veliki tajkuni i hrpa bijede? Kako? ....Nikad mi necemo saznati velicinu pljacke naroda i narodnosti Jugoslavije. Najvaznije je da se i dalje ponasamo kao zaostala plemena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije