Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijska pomoć

Ciparski parlament odbio pomoć EU i MMF-a: Nećete nas ucjenjivati!

Cipar
Reuters/PIXSELL
19.03.2013.
u 18:13

Šefica MMF-a tražila je da štediše koji imaju više od 100.000 € ostanu bez 30 do 40 posto

Ciparski parlament odbio je prihvatiti paket financijske pomoći koji je predsjednik Nicos Anastasiades prihvatio u Bruxellesu u subotu ujutro i u kojem je najkontroverznije rezanje 6,75 posto i 9,9 posto s privatnih računa u ciparskim bankama. Bez prihvaćanja parlamenta, dogovorena mjera ne može postati zakonita pa Cipar, a s njime i eurozona, ulazi u nove dane neizvjesnosti. Od 56 zastupnika, 36 je glasovalo protiv, a 19 je bilo suzdržano. Jedan zastupnik nije bio prisutan, što znači da baš nitko nije glasovao "za".

Ciparska vlada poigrava se i idejom da promijeni prijašnji plan te da, umjesto uzimanja 6,75 posto iznosa s računa građana s manje od 100 tisuća eura, uzima “samo” 3 posto, dok bi se onima s više od 500 tisuća eura umjesto planiranih 9,9 posto uzela mnogo više – 15 posto. No i takav neslužbeni novi prijedlog izgledao je kao da neće proći proceduru odobravanja u ciparskom parlamentu.

Protiv interesa Cipra

– Imam osjećaj da će parlament odbaciti ovaj zakonski prijedlog. Većina zastupnika smatra da je protivan interesu Cipra i da je nepošten – izjavio je predsjednik Cipra Nicos Anastasiades uoči glasovanja u parlamentu. 

Predsjednik Anastasiades, ministar i njihovi suradnici sada otkrivaju da su na takvo što pristali jer su bili ucijenjeni.

Uoči summita Europske unije, koji je počeo u četvrtak prošli tjedan, dužnosnici u Bruxellesu govorili su da neće biti donesena odluka o Cipru, da je to tek prvi summit na kojem sudjeluje novoizabrani ciparski predsjednik, ali onda je po završetku summita organiziran sastanak Eurogrupe, tijela koje okuplja ministre financija 17 zemalja eurozone. Čitavu noć s petka na subotu ciparski predsjednik sjedio je u sobi u koju mu je njegov ministar donosio turobne vijesti.

Predsjednica MMF-a predložila je da štediše s više od 100 tisuća eura u ciparskim bankama ostanu bez 30 do 40 posto. Europski povjerenik Olli Rehn također je predložio rezanje štednih uloga, ali u manjim postocima. Njemački, finski, nizozemski i slovački ministar najavili su da neće odobriti paket pomoći ako ne stradaju i vlasnici privatnih računa u ciparskim bankama.

Neviđena drama

Ciparski predsjednik u tom je trenutku rekao da pristaje na 3,5 posto za račune manje od 100 tisuća i 7 posto za veće račune. Shvativši u kojem smjeru ide rasprava, Ciprani su odlučili zamrznuti internetsko bankarstvo na Cipru za slučaj da vijest ne iscuri sa sastanka i da netko ne pokuša prebaciti novac dok još ima vremena.

Ali kad je njemački ministar financija, prema pisanju WSJ-a, tražio rez od 18 posto, ciparski predsjednik bio je spreman pokupiti se i otići. Anastasiades se vratio u pregovore i pristao na 6,75 posto i 9,9 posto. Važno mu je bilo samo da se nikome ne uzme više od 10 posto. Nešto prije 5 sati u subotnje jutro svi su zajedno objavili dogovor. Ciparski parlament o njemu je raspravljao u najdramatičnijim okolnostima za Cipar još od rata 1974. godine.

>> Ciprani ogorčeni i u šoku: Pljačkaju nas!

Ključne riječi

Komentara 101

PI
pila47
19:55 19.03.2013.

Ugledajte se na Ciparski sabor kako brani svoje građane,a ne ovi naši guzičarikaj to njih briga jer oni ne budu trpeli oni su sebe osigurali zato pristajeju na sve ucjene od Europske unije.

B0
bob_07
19:56 19.03.2013.

Kad bih ovo doživio u Hrvatskoj ja bi bio sretan čovjek, konačno bi imali političare sa mudima. Oni koji se suprotstave "divovima" za dobrobit vlastitih građana. Druga stvar na koju ja osobno sumnjam je skora propast euro zone, jer se godinama radi kako ne trebalo, pripazite na štednje i kredite posebno u eurima -.-

AA
Aartur
19:54 19.03.2013.

Kao što je već rečeno, nas čeka puno gore i bit će potpisano bez oklijevanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije