Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši zapovjednik OVK

Haradinaj postao lider Kosova uz Vučićevu pomoć

Ramush Haradinaj
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
11.09.2017.
u 21:37

Danas točno u podne, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, OVK, Ramush Haradinaj stupio je na mjesto za premijera Kosova.

Danas točno u podne, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, OVK, Ramush Haradinaj stupio je na mjesto za premijera Kosova, glatko, iznad svih očekivanja.

Naime, na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu  održanim u lipnju, koalicija oko Haradinaja osvojila je više od 33 posto glasova, na drugom mjestu bio pokret Samoopredjeljenje sa 26,6 posto glasova, dok je na trećem mjestu bila koalicija Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Alternative sa 25,3 posto.

Svi su očekivali političku krizu

Srpska lista koja je na kraju bila ključna za sastavljanje vlade osvojila je 4,8 posto glasova. S obzirom da su, zbog izjednačenog rezultata parlamentarnih izbora, svi očekivali novu političku krizu u toj zemlji, koja će dovesti do novih parlamentarnih izbora, veliko je iznenađenje bila odluka glavne srpske stranke na Kosovu da podrži izbor novog predsjednika kosovskog parlamenta, što je širom otvorilo vrata Ramushu Haradinaju da postane novi premijer Kosova.

Odluka, koju je Srpska lista donijela pod utjecajem srpskog predsjednika Aleksandra Vučića,  da podrži izbor Kadrija Veselija iz Demokratske partije Kosova (PDK) za novog predsjednika parlamenta, izazvala je žestoke reakcije u Srbiji, gdje je desnica optužila
ovu srpsku stranku i Beograd da su se prodali ratnom zločincu. Oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) smatra da je ironično što je stranka koja je bila blisko povezana sa Beogradom otvorila put Haradinaju da postane lider Kosova.

Iz PSG-a podsjećaju  kako su predsjednik Aleksandar Vučić, dok je još bio premijer, i direktor vladinog ureda za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, “Haradinaja nazivali ubojicom, koljačem, silovateljem koji je ubijao djecu“. S druge strane, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, kazao je kako sudjelovanje Srpske liste u novoj kosovskoj vladi sigurno ne znači podrška Haradinaju, smatrajući kako je ta odluka “dobar potez”.

"Dijalog sa Srbijom nema alternativu"

Analitičari su uvjereni kako Srpska manjina na Kosovu, sudjelovanjem u vladi namjerava spriječiti formiranje kosovske vojske, što je i prioritet Aleksandra Vučića. Haradinaj je još u četvrtak dobio mandat za sastavljanje nove vlade čime je završena politička kriza koja na Kosovu traje od parlamentarnih izbora 11. lipnja. Iako je do sada imao žestoku retoriku prema Srbiji , nakon što ga je parlament potvrdio za premijera glasovima 62 od 120 zastupnika, tu svoju retoriku prema Srbiji je ublažio.

- Dijalog sa Srbijom nema alternativu, iako imamo tragičnu povijest. Ne možemo promijeniti činjenicu da smo susjedi. Kosovu treba dijalog s narodom, a ne samo s političkom elitom. Otvorit ću unutrašnji dijalog kako bismo saznali što osjećaju građani, narod u cjelini, u vezi ovog dijaloga, kako politički predstavnici ne bi bili udaljeni od naroda”, kazao je Haradinaj.

Nova Vlada

Nova vlada Ramusha Haradinaja imat će 20 ministara i pet potpredsjednika vlade. Prvi zamjenik premijera Behxhet Pacoli, zamjenici premijera Enver Hoxhaj, Fatmir Limaj, Dalibor Jevtić i Dardan Gashi. Glavni ministri su Bedri Hamza ministar financija, Uran Ismajli ministar zdravstva, Abelard Tahiri ministar pravosuđa, ministar vanjskih poslova Behxhžeti Pacolli, ministar unutarnjih poslova Flamur Sefa, ministar sigurnosnih snaga Rustem Berisha. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, i ministar administracije lokalne samouprave Ivan Teodosijević kao i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo su iz redova srpske manjine.

Komentara 8

Avatar naroz
naroz
00:40 12.09.2017.

zamislite da hitler dode na vlast i da ga podrzaju jevreji, e boze se pomozi

GU
General_U
02:08 12.09.2017.

europa je to komšija ti je.. i bez ču..nema tu mista osjećajima i pravici samo njhovom interesu,a ovi naši klimoglavci kažu to su pteporuke eu i to kao da je sam bog rekao,to se ne preispituje...tako ovi poslušnici samo izvršujuu ono što im eu naredi boli ih rac..za narod!!!!

KG
KGB-@
21:45 12.09.2017.

Pa sta vam sada ne valja, zar vam siptari nisu braca? E sada cete videti i osetiti njihove apetite na svojoj kozi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije