Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐEN PARLAMENT KOSOVA

Haradinaj: 'Nema alternative dijalogu sa Srbijom'

haradinaj
Foto: HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL
09.09.2017.
u 22:15

Haradinaj je u četvrtak dobio mandat za sastavljanje nove vlade čime je završena politička kriza

Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj izabran je u subotu za premijera Kosova i u govoru u parlamentu obvezao se održavati dijalog s nekadašnjim neprijateljem Srbijom te stati na kraj endemskoj korupciji.

Haradinaj je u četvrtak dobio mandat za sastavljanje nove vlade čime je završena politička kriza koja na Kosovu traje od parlamentarnih izbora 11. lipnja. 

"Nema alternative dijalogu sa Srbijom", poručio je Haradinaj u kosovskom parlamentu koji ga je potvrdio za premijera glasovima 62 od 120 zastupnika.

Unatoč "tragičnoj povijesti ne možemo promijeniti činjenicu da smo susjedi", dodao je novi premijer. 

Haradinajeva koalicija sastavljena je od bivših pripadnika OVK-a koji su se borili protiv Srbije u ratu 1998. i 1999. godine. Zbog tih je sukoba Haradinaj optužen za ratne zločine, no Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru Jugoslavije (ICTY) oslobodio ga je krivnje 2008., te na ponovljenom suđenju 2012. 

Njegovo uhićenje u siječnju u Francuskoj na temelju srpske tjeralice zbog ratnih zločina dodatno je pogoršalo odnose između Beograda i Prištine. 

Haradinaj je istaknuo kako će se njegova vlada boriti protiv korupcije koja tjera investitore otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine. 

"Imamo endemsku korupciju u svim institucijama", naglasio je uoči izglasavanja njegova kabineta u parlamentu u kojem će njegova koalicija imati slabu većinu. 

Službeni Beograd je u subotu dao podršku desetorici srpskih zastupnika koji su podržali Haradinajevu vladu u zamjenu za tri ministarska mjesta. No oporbeni zastupnici kritiziraju Haradinaja zbog oslanjanja na srpske zastupnike za koje tvrde da će tražiti dopuštenje Beograda za svaku odluku. 

"Nije dobro da su nakon svih ovih godina od stvaranja kosovskih institucija one u potpunosti u rukama Beograda. Ovo je katastrofalan kabinet", smatra Avdullah Hoti iz opozicijske Demokratske lige za Kosovo (LDK). 

Vlada je izabrana bez rasprave. Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, zastupnici Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredjeljenje napustili su sjednicu, a ministri su odmah zatim položili zakletvu

Za ministra financija Haradinaj je odabrao guvernera središnje banke Bedrija Hamzu, a za ministra vanjskih poslova Behgjeta Pacollija, kojeg mediji nazivaju najbogatijim Kosovarom. Pacolli je čelnik manjeg koalicijskog partnera Alijansa za budućnost Kosova. Posjeduje  švicarsku putovnicu, a od ruske je vlade u devedesetim godinama dobio velik broj ugovora za obnovu državnih zgrada u Moskvi, no u prošlom je desetljeću preselio svoje poslove iz ruske prijestolnice u Kazahstan.

Nove kosovske vlasti očekuje zadatak smanjenja nezaposlenosti od 30 posto i poboljšanje odnosa sa susjedima, poglavito Srbijom, što je uvjet za obje države na putu prema ulasku u Europsku uniju. 

Nova vlada mora reformirati zdravstvo, školstvo i porezni sustav te uključiti u društvo 120 tisuća kosovskih Srba koji ne priznaju neovisnost. 

Kosovo je objavilo neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon što su zračnim napadima NATO-a protjerane srpske snage optužene za raseljavanje i ubojstva etničkih Albanaca u dvogodišnjoj pobuni. 

Komentara 65

NV
NV
22:56 09.09.2017.

Taman da mu Kraljica balkana dodje u posjetu.

UU
uhljeb u holdingu
11:31 10.09.2017.

šiptaru pošto organi ?

DU
Deleted user
00:54 10.09.2017.

Haradinaj sve ti puštam samo nemoj slučajno vize da nam udariš !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije