Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINAČKI POTHVAT

'Uloga Srbije i Miloševića detaljno se navodi u presudi Martiću'

30.11.2017.
u 17:02

Nataša Kandić podsjeća da se uloga vodstva Srbije u BiH, na čelu sa Slobodanom Miloševićem u zajedničkom zločinačkom pothvatu, detaljno navodi u presudi Milanu Martiću

Koordinatorica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM) Nataša Kandić ocijenila je da Srbija nije oslobođena odgovornosti zato što se u presudi Ratku Mladiću ne spominje sudioništvo u zločinačkom pothvatu u BiH, kao u slučaju Hrvatske u predmetu "Prlić i ostali".

Ona je za Radio Slobodna Europa (RFE) rekla kako ne misli da će biti posljedica zbog izostavljanja Srbije iz UZP, te da je ocjena ICTY-a o UZP-u u slučaju Hrvatske u BiH ukazala na tadašnju pogrešnu politiku Zagreba.

"Ne mislim da će biti nekih posljedica. Presudom je konstatirano ono što se događalo u stvarnosti, točnije - da je tadašnje hrvatsko vodstvo vodilo pogrešnu politiku prema Bosni i Hercegovini", rekla je Kandić za RFE.

“Kada je riječ o izostavljanju iz presude Ratku Mladiću uloge Srbije u zločinačkom pothvatu, isto je učinjeno i u presudi Radovanu Karadžiću” rekla je Kandić za Radio Slobodna Europa.

Ona je, međutim  podsjetila da se uloga vodstva Srbije u BiH, na čelu sa Slobodanom Miloševićem u zajedničkom zločinačkom pothvatu, detaljno navodi u presudi Milanu Martiću, predsjedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine.

1/16

"Ne mislim da su suci napravili pogrešku što nisu spomenuli ulogu Miloševića u udruženom zločinačkom pothvatu u presudama Karadžiću i Mladiću, dok je to učinjeno u slučaju Milana Martića, navela je Kandić.

Po njezinoj ocjeni, “to nije greška poput oslobađanja generala Momčila Perišića i Ante Gotovine”.

Ocjenjujući sveukupno naslijeđe Tribunala i mogućnost padanja sjene na njega zbog samoubojstva generala Praljka ona  je zaključila da je “imajući u vidu cjelinu, Haški sud stvorio naslijeđe koje će, bude li pametnih političara i upornog civilnog društva u regiji bivše Jugoslavije, pomoći da izađemo na kraj s tom prošlošću, da prihvatimo da su vođene pogrešne politike koje su dovele do rata i ubojstva oko 130.000 ljudi”.

1/15

Komentara 28

ST
stipe123
17:28 30.11.2017.

Sa ovom spodobom se svi sprdaju u Srbiji. Za pare bi g...o pojela. Terajte to od sebe dok je vreme.

Avatar narozi
narozi
18:21 30.11.2017.

Trazi zena dlaku u jajetu hahahaha Hag je odlucio gospodo sledecei i gotova prica- Haški sud: Franjo Tuđman predvodio udruženi zločinački poduhvat; Haški sud nije mogao povezati Srbiju sa ratom u Hrvatskoj i BiH. Slobodan Milošević ni ostali zvaničnici iz iz Beograda nisu osuđeni za udruženi sločinački pothvat. Nije dokazano (u presudama), da je Srbija izvršila agresiju ne HR i BiH, niti da je okupirala njihove teritorije. Sa druge strane, danas je pravomoćno dokazan hrvatski udruženi zločinački pothvat, agresija na BiH od strane Hrvatske i okupacije teritorija (opet od strane Hrvatske).

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
17:34 30.11.2017.

Sve se ovo pise da se opravda izdaja koju su mnogi stanovnici Hrvatske ucinili heroju Praljku. Iznenadio vas posljedni samuraj , nije to nista ima Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije