Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao rok

Srbi na Kosovu i dalje provociraju KFOR, ne žele ukloniti barikade

\'Kosovo Serbs sit on the barricades in the village of Zupce near the town of Zubin Potok August 1, 2011. Serbs vowed to press on with roadblocks and stop NATO\'s KFOR peacekeeping force from proceedi
Reuters/PIXSELL
18.10.2011.
u 11:06

Snage Kfora vratit će se u bazu, gdje će pričekati sutrаšnju sjednicu četiri skupštine općinа sa sjevera Kosova.

Snage Kfora vratit će se u bazu, gdje će pričekati sutrаšnju sjednicu četiri skupštine općinа sa sjevera Kosova, dogovoreno je na upravo završenom sastanku predsjednikа Općine Zubin Potok Slаviše Ristićа i potpukovnikа Kforа Klаusа Glаbа, javljaju mediji u Srbiji.

Srbi sa sjevera Kosova od jutros su pristizali na barikade koje su postavljene na prometnicama "kao simbol otpora protiv uvođenja kosovske policije i carine na prijelazima Jarinje i Brnjak", a u 11 sati se pojavio konvoj Kfora na barikadi kod Zupča gdje je dogovoreno povlaćenje postrojbi Kfora, opisuju agencije s terena današnja zbivanja.

Krstimir Pantić je novinarima potvrdio kako je na barikadi u Kosovskoj MItrovici bilo 2.000 Srba, a "među njima je bilo i školske djece" te dodao kako Kfor nije prihvatio prijednog Srba o "povremenim prolascima" koje bi Srbi dozvoljavali "ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja".

U iščekivanju prolaska vozila KFOR-a prema prijelazima, Srbi su se jutros okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a u sjevernom dijelu Mitrovice okupilo se oko dvije tisuće ljudi.

– Građani će  tijelima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni kompromisom i dogovorom rješavati sve nesporazume – rekao je Pantić i dodao da je jutros dobio poziv iz KFOR-a i informaciju da će danas pokušati provesti dva konvoja kroz Kosovsku Mitrovicu. U jednom konvoju bit će hrana i oprema, a u drugom mehanizacija koja treba osigurati bolje uvjete vojnicima u bazi na Jarinju. Pantić im je rekao da "ne zna kakav će biti odgovor naroda, ali je uvjeren da će građani biti mirni, neće biti nasilni, ali ni dopustiti da se nasilje primijeni nad njima".

Predsjednik Skupštine općine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je novinarima da narod od KFOR-a očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo i tada će narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

Valjda da bi nadolio ulje na vatru, zamjenik predsjednika Republike Srpske Emil Vlajki, inače Hrvat i Dodikova marioneta, najavio je za danas da će posjetiti i ohrabriti Srbe na barikadama.

Ključne riječi

Komentara 105

OB
-obrisani-
12:55 18.10.2011.

toni bre a zakaj nejdes pomogat svojoj braci na kosovo????? za tam su ti treba bikovska muda i bizonova hrabrost-oni koji bezidu kak vi-kaj bus z njimi hehehehe

OB
-obrisani-
12:57 18.10.2011.

bilo bi dobro da im amerikonci posljeju jadnoga tomovhaka-kaj bodo melji skem cepat drva hehehehe

Avatar delminium
delminium
15:39 18.10.2011.

Albanci Albance ne smatraju Albancima. Ali zato manjina Srbi iz Srbije Prečane smatraju Srbima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije