Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na ceremoniju

Srpski mediji bijesni – Sram vas bilo: Francuzi prodali Thaçiju mjesto pored Putina

Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
12.11.2018.
u 11:35

Vučić je nedavno, na komemorativnoj svečanosti u povodu 100. obljetnice oslobođenja Beograda i savezništva Srbije i Francuske u 1. svjetskom ratu, podsjetio na žrtve koje je Srbija imala od 1914. do 1918.

Naslovi poput "Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu", "Pariz više nije grad svjetlosti, "Sram vas bilo – Francuzi prodali Thaçiju mjesto pored Putina", nalaze se u beogradskom tisku od ponedjeljka nakon jučerašnje ceremonije proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu, na kojoj srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Komentirajući raspored državnika ispred Slavoluka pobjede i činjenicu da je sjedio nasuprot predsjednicima Francuske, Amerike i Rusije, Aleksandar Vučić u nedjelju je rekao da to ne odražava stvarni odnos snaga, tim prije jer je iza ruskog šefa države Vladimira Putina sjedio kosovski predsjednik Hashim Thaçi.

Thaçi je, zapravo, sjedio u drugom redu, odmah iza francuskog predsjednika Emanuelea Macrona, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

"Nije to imalo veze ni s abecednim redom, ne znam kako je i tko poredao, a raditi skandal tamo, složit ćete se da nije bilo ni vrijeme ni mjesto za to", rekao je Vučić novinarima.

Premda nije izrijekom rekao da je uvrijeđen gestom protokola, Vučić je dodao kako "sumnja što se tamo dogodilo, ali o tome ne može govoriti javno".

"Možete misliti što je netko mislio kad je postavio Thaçija iza Putina", zaključio je Vučić, naglašavajući da će i francuski i ruski predsjednik doći u posjet Beogradu te Angela Merkel također.

"Sumnjam da će u Prištinu, Putin će doći u Beograd, u Prištinu neće, i Angela Merkel će doći u Beograd, a nisam siguran hoće li u Prištinu", rekao je Vučić beogradskim medijima.

Premda se očekivalo da u osudi protokola ceremonije u Parizu provladini tabloidi u Beogradu budu oštriji nego li ostatak tiska blizak državnom vrhu, upravo su "Politika" i "Večernje novosti" na svojim stranicama uputile nedvojbenu diplomatsku poruku službenom Parizu naslovima "Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu"  i "Pariz više nije grad svjetlosti".

Foto: Novosti.rs

"Francuska administracija zaboravila odati počast Srbiji"

Uz nadnaslov "Skandal na obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata", Politika piše da je stavljen  "crni val preko povijesti, francuska administracija 'zaboravila' je odati počast Srbiji koja je tijekom rata izgubila 1,247.435 stanovnika", što je bilo 28 posto tadašnje populacije u Srbiji.

List prenosi i Vučićevu izjavu kako zna da je "svakom u Srbiji bila knedla u grlu" i ocjenu da "nije bilo ni mjesta ni smisla" raditi zbog toga skandal u Parizu. "Ili ćete bio dio svijeta ili ćete se sami isključiti", prenosi "Politika" Vučićev komentar.

Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata
1/27

Ruski portal Sputnjik navodi da se skandal s pozornice kod Slavoluka pobjede ponovio i na Pariškoj mirovnoj konferenciji, na kojoj je francuski protokol kosovskog predsjednika ponovno smjestio iza ruskog šefa države.

"Nakon skandala s rasporedom sjedenja na svečanosti u Parizu u povodu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, sada se Hashim Thaçi našao u prvom planu i na Mirovnom forumu", navodi Sputnjik, objavljujući fotografije agencije Reuters na kojima su Putin i Thaçi u krupnom planu.

Vučić je nedavno, na komemorativnoj svečanosti u povodu 100. obljetnice oslobođenja Beograda i savezništva Srbije i Francuske u 1. svjetskom ratu, podsjetio na žrtve koje je Srbija imala od 1914. do 1918.

Foto: Reuters/Pixsell

"Kad bi građani Srbije samo minutom šutnje odali počast svakome od svojih predaka koji su živote izgubili u Velikom ratu, šutjeli bismo neprekidno 866 dana – to je dvije godine, četiri mjeseca i 14 dana, jer je izgubila 1,247.435 ljudi, što je bilo 28 posto njezina tadašnjeg cjelokupnog stanovništva".

"Poginulo je ili od ozljeda i epidemija umrlo 402.435 vojnika, pri prelasku preko Albanije umrlo je 477.475 vojnika, u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. – 36.477, pobijeno je ili umrlo u zarobljeništvu 81.214, a 34.781 vojnik umro je od ozljeda ili bolesti na teritoriju Srbije 1915.“, citirao je Vučić.

On je rekao da su civilni gubici Srbije u 1. svjetskom ratu "bili jezivi“, jer je stradalo oko 845.000 njezinih stanovnika.

Sumirajući gubitke Srbije u Velikom ratu, agencija AFP navodi da je "proporcionalno, ne previše mnogobrojna vojska Srbije pretrpjela najveće gubitke" te da je izgubila "tri četvrtine ukupnog broja vojnika". 

Nakon kritika iz Srbije stigla je brza isprika. Francuski veleposlanik u Beogradu Frederic Mondolini ispričao se u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zbog rasporeda sjedenja. 

"Ne znam što se dogodilo. Kažem da je to bila pogreška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku“, rekao je.
 

>> Pogledajte kako je izgledala vojna vježba Velebit 18

 

Komentara 341

Avatar Númenor
Númenor
18:46 12.11.2018.

Srbija je kriva za rat.

Avatar Númenor
Númenor
18:44 12.11.2018.

Sramota za večernji je što dopušta ovo orgijanje srbijanskih botova.

BE
BeroII
19:33 12.11.2018.

Žrtve koje je srbija imala od 1914. - 1918. ? ? ? ? ha haa haaaa. A žrtve koje je imao ostatak čovječanstva zbog srbadije koja i uzrokovala početak I sv. rata.? ? ? Ma normalno, to se ne računa.čuna. Fuj žgadijo srbadijska, opet bi prepravljali povijest. Sreća da čovječanstvo zna tko su i što su srpčad i da je upoznata sa njihovom "poslovičnom sklonosti" da pričaju ISTINU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije