Naslovnica Vijesti Svijet

Francuski veleposlanik: Molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku

Beogradski tisak danas je oštro kritizirao Francusku zbog jučerašnjeg protokola na ceremoniji ispred Slavoluka pobjede, nazivajući to skandalom
12. studenoga 2018. u 12:17 81 komentara 5153 prikaza
Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Francuski veleposlanik u Beogradu Frederic Mondolini ispričao se u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog rasporeda uzvanika na pozornici u Parizu tijekom nedjeljne ceremonije obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata.

Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata 100. godišnjica kraja Prvoga svjetskog rata Macron: Nacionalizam je zlo

Mondolini je naglasio da je "za žaljenje" raspored sjedenja ispred Slavoluka pobjede, po kojem je srbijanski šef države, iako čelnik jedne od zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, smješten nasuprot predsjednika Francuske, SAD i Rusije, a ne na istoj strani svečane pozornice.

“Sa Srbijom smo veoma bliski, Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 posto muškog stanovništva. Ne znam što se dogodilo. Kažem da je to bila pogreška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku“, rekao je u ponedjeljak ujutro Mondolini za beogradsku TV Prva.

Ubrzo poslije jutrošnje isprike francuskog veleposlanika, reagirao je srbijanski predsjednik i objavom na Twitteru zahvalio Francuskoj na poruci poštovanja.

"Hvala veleposlaniku Mondoloniju na divnim riječima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama", napisao je Vučić na Twitteru i poručio da će poštovanjem biti uzvraćeno predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je ranije obećao posjetiti Srbiju do kraja godine.

"Srbija će na veličanstven način dočekati predsjednika Macrona", poručio je Vučić.

Komentirajući jučerašnju ceremoniju u Parizu, francuski veleposlanik u Beogradu ocijenio je da su "slike šokirale dužnosnike i srpski narod", ali da je "važno to što nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo nego za Srbiju".

“Thaçi je možda bio u fokusu kamera. Srbija je imala veliku važnost u Prvom svjetskom ratu i Francuska tome pridaje veliku važnost", rekao je veleposlanik Mondolini i zahvalio srbijanskom šefu diplomacije Ivici Dačiću što je istog dana u Beogradu održana ceremonija u povodu 100. obljetnice završetka Velikog rata.

Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata
1 / 8
Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata

"U svakom slučaju, mi želimo sa Srbijom obilježiti snažno prijateljstvo i naš predsjednik Macron doći će u posjet početkom studenog, a to je jako važno jer predsjednik Francuske u Srbiju nije dolazio 17 godina“, rekao je Mondolini.

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu u prvom redu sjedili su, uz domaćina, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predsjednik SAD-a Donald Trump, ruski šef države Vladimir Putin te njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je iza Putina, u drugom redu, sjedio kosovski predsjednik Hashim Thaçi, dok je Aleksandar Vučić bio raspoređen nasuprot njima, na drugu stranu svečane pozornice.

Stogodišnjica kraja prvog svjetskog rata | Autor : Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

Komentirajući raspored na pozornici, Vučić je rekao kako zna da je "svakom u Srbiji bila knedla u grlu" te ocijenio da "nije bilo ni mjesta ni smisla" raditi zbog toga skandal u Parizu.

"Ili ćete bio dio svijeta ili ćete se sami isključiti", rekao je Vučić.

Beogradski tisak danas je oštro kritizirao Francusku zbog jučerašnjeg protokola na ceremoniji ispred Slavoluka pobjede, nazivajući to "skandalom" te ironično poručivši u jednom od naslova da "Pariz više nije grad svjetlosti".

>> Pogledajte kako je bilo na vojnoj vježbi Velebit 18

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • koki:

  Zar je nebeski narod zaboravio tko je rat zapoceo?

 • NikoCro:

  A istina je da su Srbi zapoceli prvi svjetski rat teroristickim ubojstvom u Sarajevu

 • Avatar southman
  southman:

  Izgubili trećinu muškog stanovništva jer su pobjegli na istok. Kada je završio rat ukrcali se u vlak pobjednika a popis radili prije povratka "srpskih junaka " iz izbjeglištva !