Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovatori

Sprava za istezanje vrata pomoć pri fizikalnoj terapiji

inovatro
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
04.11.2010.
u 15:10

Inovator iz Male Subotice na ideju je došao kad su njegovu suprugu nakon nesreće počeli mučiti bolovi u vratu

U dvorani za vježbanje na odjelu fizikalne medicine Županijske bolnice u Čakovcu postavljena je sprava za fizikalnu terapiju kralježnice koju je osmislio, patentirao i izradio Josip Lončarić (73) iz Male Subotice.

Lončarić je član Udruge inovatora Međimurja Inome. Za spravu za istezanje vratne kralježnice nagrađen je proteklih godina na više sajmova, a proglašen je i najboljim inovatorom Međimurja za 2010. godinu.

Na ideju je došao, kad su njegovu suprugu nakon nesreće počeli mučiti bolovi u vratu. Iako nema veze s medicinskom strukom, taj umirovljeni vozač izradio je pokretnu spravu na kojoj je naprava za mjerenje istezanja, zahvaljujući kojoj se postupak više ne mora obavljati "odokativno".

Vrat se isteže u sjedećem položaju, a može se koristiti u fizikalnoj terapiji u liječenju vratnog dijela kralježnice. Josip Lončarić stalno usavršava svoj spravu, no zasad nema naznaka da bi mogla u masovnu proizvodnju. To je i najveći problem inovatora. Imaju sjajne ideje, ali za masovnu proizvodnju kod hrvatskih tvrtki uglavnom nema interesa. Josip Lončarić pak, veli, nema novac da bi sam krenuo u poslovni pothvat.

– Zvao sam bolnice, liječnici su zadovoljni i kažu da bi im sprava dobro došla, no svi bi da im spravu darujem. Nitko je ne bi platio – kazao je Josip Lončarić, koji se ponovno odlučio na donaciju čakovečkoj bolnici, pa će se njegovim izumom koristiti tamošnji pacijenti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije