Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo su glavne točke sporazuma o suradnji HDZ-a i HNS-a

Ovom platformom definirana su načela kao okvir za učinkovitu suradnju u upravljanju Vladom
09. lipnja 2017. u 10:13 16 komentara 4549 prikaza
andrej plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske narodne stranke Predrag Štromar potpisali su Platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a, objavljeno je na službenoj stranici HDZ-a.

Ovom platformom definirana su načela kao okvir za učinkovitu suradnju u upravljanju Vladom. Glavne točke dokumenta donosimo u cijelosti.

HNS Ivan Vrdoljak NINO RASPUDIĆ 'Obraz-koalicija' HDZ-a i HNS-a


PLATFORMA ZA SURADNJU HDZ-a i HNS-a U VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Glavni cilj Republike Hrvatske, kao moderne i demokratske europske države, mora biti ostvarenje potencijala svih njezinih građana, što podrazumijeva učinkovito korištenje nacionalnih resursa. Svjesni činjenice da je razvoj hrvatskog društva ograničen uvriježenim načinom funkcioniranja, temeljenog na poticanju podjela uglavnom ukorijenjenih u prošlosti, HDZ i HNS, svjetonazorski različite, ali kompatibilne stranke, izražavaju suglasnost oko temeljnih vrijednosti Hrvatske, vizije njezina razvoja te načela rada, kroz sljedeće točke.

1. Politička stabilnost kao preduvjet razvoja

Politička stabilnost preduvjet je svake reformske politike, bez koje nije moguć daljnji razvoj i modernizacija Hrvatske. Stoga ćemo provoditi uključivu politiku orijentiranu na rezultate i ispunjavanje specifičnih reformskih ciljeva. Želimo okupiti sve koji svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti boljem upravljanju zemljom i podizanju kvalitete života hrvatskih ljudi, što od nas očekuju i građani.

2. Snažno gospodarstvo i poduzetništvo

Preduvjeti snažnog gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, kao osnove kvalitetnog života građana, jesu učinkovito korištenje prirodnih potencijala u svim gospodarskim granama, kvalitetno obrazovanje kao jamstvo kvalitetne radne snage te posvećenost tehnološkom razvoju, stvaranju dodane vrijednosti i izvozu. Najkompleksnije gospodarsko-društvene izazove u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH potrebno je iskoristiti za korjenitu promjenu gospodarskog modela i klijentelističkog načina poslovanja u Hrvatskoj. Kako bismo nastavili s pozitivnim pokazateljima koje bilježi hrvatsko gospodarstvo, razvijat ćemo poticajnije uvjete poslovanja,. Poticat ćemo kreativnu i inovativnu proizvodnju, razvoj infrastrukture te obnovu hrvatskog sela. Poduzetništvo stvara dodanu vrijednost i najsigurniji je put u gospodarski uspješnu Hrvatsku. Aktivnosti Vlade stoga moraju biti usmjerene na stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarskog modela koji će poticati poslovanje malih i srednjih poduzeća te obiteljskih gospodarstava.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih MILAN IVKOŠIĆ Esih i Hasanbegović sami su sebe posvetili, hoće li ih vjernici napustiti?

3. Demografska revitalizacija Hrvatske

Hrvatska se suočava s iznimno negativnim demografskim trendovima koji imaju ozbiljne posljedice za razvoj hrvatskog društva. Stoga smo odlučni uložiti energiju, vrijeme i resurse u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova. Prepoznajemo da je gospodarski rast iznimno važan faktor demografske revitalizacije i zaustavljanja iseljavanja mladih. Demografska strategija mora se temeljiti na dugoročnim i sveobuhvatnim mjerama u svim sferama društvenog života, od porezne politike u službi demografske obnove, preko odgojno-obrazovnog sustava koji daje jednake šanse na cjelokupnom teritoriju Hrvatske do gospodarskih politika kojima je cilj nastavak gospodarskog rasta koji osigurava povećanje zapošljavanja. Razvijat ćemo pronatalitetnu populacijsku politiku, osnaživati obitelj i poduprijeti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

4. Decentralizacija, regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet ujednačenog razvoja Hrvatske

Ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske nužan je za uspjeh Hrvatske. Decentralizacija Hrvatske znači prijenos dijela prava i obveza središnje države na jedinice lokalne samouprave radi unaprjeđenja uključenosti građana u proces upravljanja i organizaciju života u vlastitim sredinama. Ruralni razvoj mora koristiti sve prirodne potencijale Republike Hrvatske i jedino je jamstvo očuvanja stanovništva na tim područjima i njihova ponovnog naseljavanja. S tim ciljem je potrebno što uspješnije koristiti mogućnosti europskih fondova. Državna imovina mora biti u funkciji stvaranja novih vrijednosti, a da bi se to postiglo, potrebno je decentralizirati upravljanje.

5. Obrazovanje temeljeno na znanju

Kvalitetno obrazovanje i globalno relevantna znanost moraju se temeljiti na ljudskom potencijalu kao najvažnijem nacionalnom resursu. Obrazovanje se treba temeljiti na znanstveno utemeljenim spoznajama, poticanju kreativnosti i inovativnosti, kao i kritičkom i analitičkom razmišljanju već od najranije dobi jer se tako izgrađuje istinsko društvo znanja. S tim u vezi, potrebno je nastaviti s cjelovitom reformom obrazovanja, uključujući i kurikularnu reformu. Usklađenost cjelokupnog obrazovnog sustava s potrebama i potencijalima hrvatskog gospodarstva te globalnim trendovima četvrte industrijske i digitalne revolucije temelj je razvoja Hrvatske. Zadatak Vlade izgradnja je pravednog, depolitiziranog i učinkovitog sustava obrazovanja koji svakome jamči dostupnost i uključenost u taj sustav jednakih šansi.

željko kerum U Splitu i dalje vrije Kerum predviđa izvanredne izbore i nudi se za kandidata HDZ-u!

6. Orijentiranost na budućnost i očuvanje vrijednosti

Otklon od svakog totalitarizma i pobjeda u Domovinskom ratu, zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i zajedništvu hrvatskog naroda, utkani su u temelje suvremene hrvatske države. Očuvanje tih temeljnih vrijednosti, kao i očuvanje dosegnute razine ljudskih prava, predstavlja trajni zadatak Vlade. Kroz organizaciju društva, osnažene institucije i relaksiranu društvenu klimu, Hrvatska bi trebala jasno pokazati da ostvarenje osobnih interesa ne može biti ispred ostvarenja interesa cjelokupne društvene zajednice. Očuvanje i daljnji razvoj hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i europskih standarda i vrijednosti u atmosferi uvažavanja i konstruktivnog dijaloga svih hrvatskih građana, uključujući i nacionalne manjine, jedini je put u izgradnju poticajne društvene klime.

7. Učinkovito pravosuđe i sigurnost

Neovisno i djelotvorno pravosuđe temelj je pravne države. Potrebno je provesti preustroj pravosudnog sustava s ciljem ujednačavanja sudske prakse, provesti sveobuhvatnu reformu zemljišnoknjižnog prava i uskladiti zemljišne knjige s katastrom. Nužno je i propisati rokove za određene postupovne radnje uz čvrsta jamstva procesnih prava stranaka. Važan dio reforme pravosuđa je i obrazovanje sudaca, jačanje sudačke etike, kao i jačanje stegovne odgovornosti sudaca.

U vremenu povećanih globalnih sigurnosnih prijetnji i velikih migracija, potrebno je završiti uspostavu koordiniranog sustava svih tijela i službi hrvatske države koja će imati kapaciteta proaktivno prepoznavati i otklanjati eventualne ugroze Hrvatske i hrvatskih građana, u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti. Posebnu pozornost posvetit ćemo odlučnoj borbi protiv korupcije i snažnoj kaznenoj politici.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

 

Potpisi | Autor : HDZ Foto: HDZ

HNS ČISTA SAVJEST ‘Gubitnici’ iz HNS-a u svoj klub, možda i u novu stranku nova vlada NOVA VLADA Dogovor: Kuščević preuzima upravu, Božinović MUP, Ćorić energetiku, a Bošnjaković pravosuđe SKLOPLJEN SPORAZUM Štromar: Siguran sam da ćemo potrajati 3 i pol godine
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar alien79
  alien79:

  Baš zato MOST je jedini normalni izbor. Grmoja, samo jako buraz

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  sve su to ok prijedlozi. općeniti, generalni. ništa konkretno. kako i treba biti u politici! :) konkretno bi značilo da piše da će gradovi iznad 10.000 stan imati svoju priliku na natječajima, a ne da ih se sada otpili, jer ... prikaži još!r prolaze samo manji. konkretno bi značilo da piše da će županije dobiti velik dio ovlasti ureda državne uprave, i dio financijskog kolača sa svojeg područja. konkretno bi značilo da negdje piše da se obje strane obvezuju na donošenje zakonodavnog okvira decentralizacije države, ali istovremeno i centralizaciju prihoda od turizma, koji bi se trošio solidarno na cijelom području zemlje, kao npr. vodne naknade. decentralizacija sve ili ništa?

 • Draš:

  Ovaj karcinom i gangrena što su se udružili može značiti samo jedno-ubrzanu smrt hrvatskog bića.Pozdrav cenzoru,gdje god bio.