Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Spomenik Stjepanu Filipoviću vraća se u dolinu Neretve

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
10.09.2020.
u 18:39

Uz gradonačelnika Ploča, inicijativu podržala udruga branitelja i antifašista te generali Džanko i Gabričević

“Stojite i gledate. Ako budete samo stajali i gledali, neprijatelj će i vas ovako jednog po jednog vješati. Smrti se ne plašite. Ona nije ništa. To ćete vidjeti kroz nekoliko trenutaka kada ja budem umirao. Nije smrt strašna ako se zna za što se umire.”

S tim je riječima Opuzenac Stjepan Filipović, narodni heroj, ušao u povijest svjetskog otpora antifašizmu. Njegova fotografija, snimljena nekoliko trenutaka prije smrti vješanjem, s uzdignutim šakama, obišla je svijet, postala dio stalnog postava Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu, a svojedobno je bila izložena i u sjedištu UN-a.

S ponosom su Neretvani godinama gledali njegov kip uzdignutih šaka vozeći se magistralom pored Opuzena, sve dok junak nije postao kolateralna žrtva uzavrelih strasti sljedećega rata; u noći sa 17. na 18. srpnja 1991. spomenik je miniran, a ništa bolje nije prošao nekoliko mjeseci ranije ni onaj u Valjevu, gdje je pogubljen.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- U pet godina iz hrvatskog pravosuđa otišlo 210 sudaca

- Maske, distanca i higijena pomoći će i u borbi protiv gripe 

- Psiholozi: Očekujemo porast tjeskobe i depresije kod mladih

- Je li Sinčić prepadom s lubenicama ugrozio sigurnost Vlade

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:24 11.09.2020.

Mladi skojevac iz Ploča će nakon Filipovića tražiti postavljanje i spomenika Che Gevari kojeg ima tetoviranog na ramenu !

Avatar zong
zong
22:50 10.09.2020.

Šta ovo znači, "...ništa bolje nije prošao nekoliko mjeseci ranije ni onaj u Valjevu..."!? Spomenik u Valjevu je netaknut... Kakve su ovo gluposti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije