Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Spojene optužnice za Hypo i Ina-MOL, suđenje u četvrtak

'03.11.2011. Zupanijski sud, Zagreb - Pocetak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
08.11.2011.
u 14:54

Sa suda je priopćeno da će suđenje Sanaderu formalno početi iznova, čitanjem obiju optužnica te izjašnjavanjem o krivnji.

Dvije optužnice podnesene protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, one za slučajeve Hypo i Ina – MOL, spojene su u jedan predmet. Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nakon zahtjeva USKOK-a, koji je to predložio u ponedjeljak na optužnom vijeću koje je odlučivalo o pravomoćnosti optužnice za slučaj Ina – MOL.

Kako je priopćio zagrebački Županijski sud, takva je odluka donesena zbog svrhovitosti i ekonomičnosti postupka jer je u oba slučaja optužen samo Ivo Sanader. Sa suda su objasnili da će nakon spajanja dvaju postupaka suđenje Sanaderu početi iznova, čitanjem optužnica, koje se sada tretiraju kao jedinstvena optužnica te Sanaderovim očitovanjem o krivnji. Potom će uslijediti izvođenje dokaza, a suđenje se nastavlja prema ranije utvrđenom rasporedu, odnosno u četvrtak i petak.

Da je spajanje predmeta Hypo i Ina – MOL izgledno, dalo se naslutiti i nakon optužnog vijeća u ponedjeljak. Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović tada su novinarima kazali da je ta odluka očekivana.

– To je od početka trebao biti jedan predmet. No tužiteljstvo je pokretanjem više postupaka valjda htjelo stvoriti privid veće kriminalne aktivnosti – kazao je Prodanović, koji je još dodao da na odluku o spajanju predmeta nije moguće uložiti žalbu.

Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a, nakon optužnog vijeća u ponedjeljak objasnila je pak da USKOK nije prije tražio spajanje tih predmeta jer za to nisu bili stvoreni uvjeti. Naime, u predmetu Ina – MOL okrivljeni su bili i Damir Polančec i Zsolt Hernadi. Tek nakon što je USKOK odustao od kaznenog progona Polančeca te nakon što je dio u odnosu na Hernadija prepušten Mađarima, moglo je doći do spajanja predmeta.

Sanader se tako u novom predmetu tereti za zloporabu položaja i ovlasti pri kupnji zgrada veleposlanstva, čime je Hrvatsku oštetio za 3,6 milijuna kuna, za ratno profiterstvo te za primanje mita od 10 milijuna eura. To znači da će u nastavku suđenja biti saslušani svjedoci predloženi po obje optužnice, a zasad je predloženo saslušanje njih 33.

 

Ključne riječi

Komentara 9

CU
cuma
15:46 08.11.2011.

Tko je tu lud!? Kazneno djelo zloporabe položaja, primanje provizije, dakle profiterstvo za vrijeme rata, i kazneno djelo veleizdaje trgovanje nacionalnim dobrom , dakle našim hrvatskim, za osobni probitak, ne može u isti koš! Za prvo kazneno djelo propisuje se kazna zatrvora od najmanje jedne do najviše 10 godina,,,a za čin veleizdje nema suda, streljanje na licu mjesta!!!!!!

Avatar Django
Django
15:59 08.11.2011.

Kao što je već pisano, USKOK je nakon provedene istrage odustao od kaznenog progona Polančeca, dok je spis u odnosu na Hernadija prepušten Mađarima. Tijekom istrage pak, iako je putem međunarodne pravne pomoći traženo njegovo ispitivanje, Mađari to nisu dopustili pravdajući to svojim nacionalnim interesima. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dakle, prave lopine necemo suditi, jer je pljacka hrvatskih resursa nacionalni interes Madjarske. A nas nacionalni interes ocito nije obraniti se od toga, nego voditi unutarnje politicke igrice. Pusi narode i zesti se na sanadera dok se pravi lopovi iz EU smijuckaju.

ST
steklis
15:32 08.11.2011.

Sanader je sitni lopov udbaška marioneta, a udbaški lopovski komitet koji je opljačkao RH od pljačke banaka, HAC-a, Tankerske plovidbe Zadar, TDR-a i sl. je stvarna vlast iz sjene i pljačkaška struktura koja je opljačkala desetke milijardi eura i izdala vlastiti narod anglosaksonskoj masonskoj mafiji. Zašto se uhićuju Kalmeta, Franjo Luković, Škegro, Mustaći i slični.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije