Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisali natječaj

Splitski KBC u potrazi za radnicima: Nedostaju 234 medicinske sestre

KBC Split
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
04.04.2021.
u 09:35

Glavna sestra u KBC-u Marija Grančić rekla je Hini da su u međuvremenu raspisali natječaj za zapošljavanje na određeno radno vrijeme 70 medicinskih sestara i tehničara, koji bi zamijenili odsutne djelatnike, no javilo se tek 14 kandidata.

Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, u kojem je trenutno zaposleno 1590 medicinskih sestara, tehničara i primalja više i srednje stručne spreme, po medicinskim standardima nedostaju 234 medicinske sestre, upozoravaju iz KBC-a.

Od 1590 sestara, tehničara i primalja trenutno ih je oko 20 posto odsutno iz opravdanih razloga, a polovica od toga su trudnička ili rodiljna odsustva. Glavna sestra u KBC-u Marija Grančić rekla je Hini da su u međuvremenu raspisali natječaj za zapošljavanje na određeno radno vrijeme 70 medicinskih sestara i tehničara, koji bi zamijenili odsutne djelatnike, no javilo se tek 14 kandidata. 

"Nedavno smo također raspisali natječaj za zapošljavanje 30 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno radno vrijeme, a javilo se 35 kandidata. Nekada smo na takve natječaje znali primiti i više od 200 zamolbi", kaže Grančić.

Uz to su koristili mogućnost zapošljavanja na određeno radno vrijeme u trajanju od 60 dana, ali niti rezultatima tog poziva nisu zadovoljni, napominje Grančić.i upozorava da će u sljedećih tri - četiri godine u starosnu ili prijevremenu mirovinu otići više od 130 medicinskih sestara i tehničara.  

U KBC-u su primili 29 njegovateljica na neodređeno radno vrijeme, to je novo sistematizirano radno mjesto i njihova pomoć će dosta značiti za rad splitske bolnice, a uskoro će objaviti natječaj za još 21 njegovateljicu.

Izvanredni studij će omogućiti daljnje školovanje sestara

Od 2011. se prema direktivi EU-a promijenio sustav obrazovanja za medicinske sestre i tehničare srednje stručne spreme, od tada oni više nemaju pripravnički staž. 

"Medicinske sestre srednje stručne spreme nisu baš konkurentne s obzirom da su strukovna škola. Drago mi je da je u Splitu otvoren izvanredni studij sestrinstva, koji će im omogućiti daljnje školovanje, edukaciju i znanje koje treba zdravstvenom sustavu", kaže Grančić. Splitska Srednja medicinska škola upisuje tek dva razreda medicinskih sestara, što je premalo za potrebe bolnice, a posebno za županiju. S tim problemom su upoznali župana Blaženka Bobana, pa je prošle godine upisana još jedna generacija sestara.

Novonastala situacija im je veliki izazov, a pandemija koronavirusa ih je mnogočemu naučila, ali i umorila. 

"Predugo traje, taman kad nam se čini da je kraj, ona dođe opet i opet… Ali nitko u bolnici nije ugrožen, osim što su medicinske sestre umorne i iscrpljene", ističe Grančić.

Komentara 7

JB
josip.barisic512@gmail.com
11:23 04.04.2021.

Nema više naivnih sestara i tehničara. Ne mogu škole u Hrvatskoj obrazovati toliko medicinskog kadra koliko Njemačka može primiti. Tko bi naivan radio kod nas i dopustio si luksuz da cijeli radni vijek marljivo radi, bude mizerno olaćen a i kada zaradi mirovinu bude opljačkan. Državni zakoni u Hrvatskoj uvijek nađu model da se svaku generaciju mirovinskom reformom opljačka, a nagradi političare i njihove poslušnike, razne privilegirane kategorije, preskupi državni aparat i sl. a nama koji smo odradili radni vijek od 40 i više godina što ostane. Bogu hvala mladi se opametili. Nas će liječiti i operirati migranti.

RT
Regulator tlaka u railu
11:52 04.04.2021.

Svi govore klinci ovakvi i onakvi,lijeni, gotovani itd.. Kakvi god da jesu, bar nisu glupi da upisuju zanimanje u trajanju od 8 godina, gdje će u nenormalnim uvjetima biti maltretirani od nejasno nadređenih šefova, bez normalnog radnog vremena, šikanirani, fizički napadani gotovo svaki dan hladnim i vatrenim oružjem,prijetnjama, ucjenama, nedorečenim ugovorima za ispod prosječnu hr. plaću. Budimo realni, tko normalan svoje dijete želi poslati u takvo zanimanje. I da mu to isto dijete danas sutra radi sa škart ljudima bez morala koji kraduckaju umiruće i onda se utrpaju u koš s njima. Zdravstvo nam je u tehničkom nokautu.

DU
Deleted user
10:14 04.04.2021.

Platite ih pošteno, pa ćete ih imati dovoljno. Po čemu su kancelarijski fikusi zaslužili tolike plaće? Njih nikada nije falilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije