Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO JEDAN KAMION IZAŠAO

Radnici splitske Čistoće stupili u štrajk: Puljak i Ivošević nisu uspjeli u pregovorima

Split: Radnici Čistoće započeli štrajk, Puljak i Ivošević stigli kako bi pregovarali s ditrektorom tvrtke
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/15
05.04.2023.
u 08:17

Radnici Čistoće odlučni su u svojim zahtjevima, od kojih im uprava samo jednog nije prihvatila, a to je usklađenje s inflacijom. Nisu pristali ni na povećanje plaća od 1000 kuna, već su im ponudili 6%, što je, kako ističe gradonačelnik Puljak vrlo slično, obzirom na to da radnici splitske Čistoće imaju najveće plaće među svim komunalnim tvrtkama u državi te dobre uvjete u već postojećem kolektivnom ugovorom.

Radnici tvrtke „Čistoća – Split“ stupili su jutros u štrajk. U krugu tvrtke su i gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević, međutim pregovori nisu urodili plodom, kamioni Čistoće nisu izašli na ulice, osim jednoga, koji skuplja otpad u krugu splitske bolnice.

Radnici Čistoće odlučni su u svojim zahtjevima, od kojih im uprava samo jednog nije prihvatila, a to je usklađenje s inflacijom. Nisu pristali ni na povećanje plaća od 1000 kuna, već su im ponudili 6%, što je, kako ističe gradonačelnik Puljak vrlo slično, obzirom na to da radnici splitske Čistoće imaju najveće plaće među svim komunalnim tvrtkama u državi te dobre uvjete u već postojećem kolektivnom ugovorom.

U pregovorima sa sindikatima uprava tvrtke je prihvatila praktički 90% zahtjeva, čime se zadržavaju sva postojeća prava, plaća povećava za 6%, uz dodatni stalni dodatak od 333 kn mjesečno. Radi se u prosjeku o povećanju plaće za oko 1000 kn mjesečno, uz poboljšanje postojećih prava.

Marin Jadrić, predsjednik Nezavisnog sindikata Čistoće zadovoljan je odazivom radnika na štrajk, a nakon jutrošnjih pregovora izjavio su kako je problem sistematizacija i tarifni model za koje traže da budu dio kolektivnog ugovora i poziva Puljka neka provjeri imaju li to radnici zagrebačke Čistoće. Prihvaćeno je povećanje za smjenski rad 10%, za prva 42 dana bolovanja dogovoreno je da radnik dobiva 90% plaće, ugovoreni su troškove prijevoza i prehrane, prigodne nagrade i otpremnine.

Radnici splitske Čistoće imaju najveće plaće u svojoj branši u državi, što smo istražili početkom godine. Prema podacima koje nam je dostavila Čistoća Split, prosječna isplaćena plaća za vozača u prosincu je iznosila 1549,53 eura neto. Na osnovicu plaće idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci koje radnici imaju na temelju Kolektivnog ugovora. Prosječna isplaćena plaća za iznosača otpada u prosincu 1383,61 eura neto.

VIDEO: Puljak iz svog džepa mora platiti 100.000 kn: Ovo je političko zastrašivanje!

Ključne riječi

Komentara 6

IV
ivica.vranjic
12:42 05.04.2023.

Sad će bit svi krivi. Samo gradonačelnik i njegov mali od palube ispravni. Split je skup grad. I škovacini bi trebali raditi prljave poslove za podcijenjena primanja. Ako netko misli da su njihova primanja u redu nek se prihvate tog posla, a ne braniti neobranjivo.

MA
Machak
09:25 05.04.2023.

HDZ se ne miri sa gubitkom konrole Splita pa su krenuli teškom artiljeriom na Puljka. Ovaj štrajk nema nikakvog konkretnog povoda radnici imaju najviše plaće u od svih škovacina u državi. I ne vjerujem da će pobrati opće simpatije Splićana

Avatar Hazl113
Hazl113
11:06 05.04.2023.

Da li netko možda ovdje kao i u ZG prošli mjesec vidi HDZ-ovo maslo. Interesantno kako nema pobune u gradovima gdje vlada HDZ. Sada čekam pobunu i u Rijeci, Puli... Pod hitno počet zapošljavat strance. Onaj koji se zapošljava u takvim firmama vrlo dobro zna radno vrijeme. Laž je da svi rade subotom, nedjeljom, praznicima. Ne znam kada sam zadnji put vidio smetlara za biciklom u neradne dane. Da, neki rade u više smjena, ali nisu jedini. Dapače, znam one koji rade ali baš stalno u smjenama, a to nisu smetlari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije