Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Splićanin koji u Mostu želi zamijeniti Petrova: 'On i Grmoja stranku vode previše čvrsto'

Foto: Pixsell
1/5
19.12.2020.
u 09:00

Pravo glasa na izborima u Mostu ima samo 580 članova

Nakon godinu dana odgoda Most će u nedjelju konačno održati unutarstranačke izbore na kojima potvrdu članstva traži stari predsjednik Božo Petrov, a protukandidat mu je Bruno Petrušić. Iako je široj javnosti malo poznat, Petrušić je član Glavnog odbora Mosta, a u stranci je od njezinih početaka.

S izlaskom na nacionalnu scenu, nakon osvojenih 19 mandata na parlamentarnim izborima 2015. godine, Most je osnovao nekoliko regionalnih ureda, a u jednom od njih, onom u Splitu, zaposlio se i Petrušić. Iz tog je ureda koordinirao stranačke aktivnosti u kampanji za devetu izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Most vode čvrstom rukom

Godinu dana kasnije dao je otkaz, jer je procijenio da je taj angažman nespojiv s članstvom u Glavnom odboru u koji je izabran 2017. godine. Gotovo tijekom cijelog angažmana u ovom tijelu Petrušić je u zategnutim odnosima s Petrovom i političkim tajnikom Nikolom Grmojom pa je tako ostao upamćen i kao jedini član Glavnog odbora koji je glasao protiv potpore Mosta predsjedničkoj kandidaturi Miroslava Škore. Što se tiče kandidature za čelnu poziciju u Mostu, Petrušić objašnjava da mu je namjera članovima Mosta ponuditi alternativu.

Foto: Pixsell/Instagram

Tvrdi da Petrov i Grmoja stranku vode čvrstom rukom, zbog čega im se malo tko u Mostu želi zamjeriti, a kao dokaz za to navodi činjenicu da će pravo glasa na izborima u nedjelju imati tek nešto više od 580 članova stranke, iako se Most hvali da im tjedno pristupa više od stotinu ljudi. Vrhu stranke Petrušić zamjera da se previše fokusirao na “visoku politiku”,iako su im dvije koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini propale, a usput je, kaže, potpuno zanemario članstvo i lokalnu razinu na kojoj je nastao Most kao politička platforma.

Grmojin šalabahter

Iako mu ograničen broj članova koji uopće imaju pravo glasa ne pruža previše šansi za pobjedu, Petrušić ima jasnu ideju kamo bi poveo Most.

– Posvetio bih se jačanju strukture, utvrđivanju jasnih procedura i kanala komunikacije s članstvom. Većinu novca kojim Most raspolaže kao parlamentarna stranka usmjerio bih prema lokalnoj razini, jer smatram da stranka može uspjeti samo ako djeluje kapilarno, kako je nekad djelovala – kaže Petrušić.

Nikola Grmoja potvrđuje pak kako u Mostu svi članovi nemaju pravo glasa, i to zato što je dosadašnji statut od novih članova tražio angažman kroz dva izbora ciklusa prije nego što steknu pravo na punopravno članstvo. To će se sada promijeniti novim statutom, a Grmoja kaže da je na raniji pojačan oprez pri primanju u članstvo mladu stranku nagnalo loše iskustvo drugih stranaka koje su brzo rasle, a neki su ih iskoristili za vlastiti probitak. Zanimljivo je i da je Grmoja javno objavio listu onih koje bi želio vidjeti na stranačkim funkcijama, no odbija tumačenje da se radi o “šalabahterima” i kaže kako nema ničega spornog u tome da javno podrži svoje favorite.

 

Komentara 45

TR
Tridvajeda
09:28 19.12.2020.

Večernji List je totalno propao i postao samo još jedan lijevo-liberalni žuti guzobris. Sramota. Predlažem novinarima tamo dati otkaz. Sramota je raditi u takvom smeću od medija. Nemojte sramotiti svoje roditelje činjenicom da su vam financirali studiranje, samo da bi na kraju radili za sotonjarsko žutilo ja kraju.

DU
Deleted user
09:21 19.12.2020.

Ovaj mi izgleda kao podmetnuto hadezeovsko kukavičje jaje. Nije prvi put, već viđeno i u drugim strankama. Netko mu je osigurao medijski prostor a ZNA SE tko.

DV
dvojnica
12:10 19.12.2020.

Promjena vodstva takve uvjetno receno stranke vrlo vjetojatno bi doveka do njenog nestanka i osnivanja nekog novog Mosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije