Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spasili konje koji su nekoliko dana proveli u hladnoj Savi

Spašavatelji su nakon više od dva sata plivanja i hodanja po vodi uspješno pretjerali svih devet konja na viši dio terena koji nije bio pod vodom, te time spasili životinje od sigurnog utapanja.
17. ožujka 2013. u 16:10 1 komentara 6 prikaza
Novska konji (1)
Foto: HGSS Novska
Pogledajte galeriju 1/5

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Novska, u subotu su spašavali konje nepoznatog vlasnika, koje je na ispaši na otvorenom zatekao vodeni val rijeke Save, koja je zbog visokog vodostaja, preko ustava, puštena u Lonjsko polje. Članove HGSS-a su pozvani od strane Državne službe za zaštitu i spašavanje.

Dolaskom na lokaciju i brzom pretragom vodene površine utvrđeno je da se radi o devet konja koji su se nalazili u izuzetno hladnoj vodi već nekoliko dana, te je odlučeno da ih se potjera na viši terena prema nasipu udaljenom nekoliko kilometara.

Spašavatelji su nakon više od dva sata plivanja i hodanja po vodi uspješno pretjerali svih devet konja na viši dio terena koji nije bio pod vodom, te time spasili životinje od sigurnog utapanja, obzirom da i danas vodostaj Save raste, te da su na ovom području proglašene izvanredne mjere od poplave.

U ovoj akciji sudjelovalo je pet članova Stanice Novska s dva čamca i jedan stanovnik naselja Puske. Prije nekoliko godina na ovom području je u poplavi stradalo više desetaka konja, koje su vlasnici ostavili na ispaši, unatoč upozorenjima da se životinje uklone sa slobodne ispaše.

>>HGSS sa psima tragačima traži nestalog Ivicu Šmita

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu