Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spas za dužnike tek za godinu dana

Umjesto da spašava građane, vlast Ovršni zakon koristi kao predizborni alat: tempira ga za proljeće 2019. kad počinju izbori za Europski parlament i predsjednika RH
09. siječnja 2018. u 13:05 7 komentara 4039 prikaza
Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je Vlada na jednoj od svojih zadnjih sjednica u prošloj godini donijela Plan zakonodavnih aktivnosti za 2018. U njemu nema ni “O” od Ovršnog zakona.

Konferencija o blokiranima Sve više sporova za dugove od 300 i 500 kn

Mijenjat će se ili donositi ukupno 121 drugi zakon, dok iznos ovrha rapidno raste. Rješavanje jednog od najvećih problema u društvu, postavljeno kao prioritet kroz sustavnu kampanju vlasti koja je uključivala organiziranje okruglog stola predsjednice s hipertrofiranim brojem stručnjaka, istupe ministra pravosuđa koji je obećavao sustavna i cjelovita rješenja, konstantno se odgađa. A “gašenje požara” izmjenama aktualnog zakona prošlog ljeta pokazalo se još insuficijentnijim od “kozmetike”: najbitnije izmjene koje su se odnosile na zaštićeni dio plaće i zaštitu jedine nekretnine neopterećene hipotekom naknadnom su analizom proglašene nevažećima za priličan broj ovršenih.

Bez ovrha ispod 3276 kn bruto

Članica radne skupine Ministarstva pravosuđa za izradu novoga Ovršnog zakona i predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin izrazila je, nakon prvog sastanka radne skupine, nezadovoljstvo razvojem situacije, kako načelnim idejama na kojima bi se trebao zasnivati novi Ovršni zakon tako i inercijom cijelog postupka.

– S obzirom na to da u ovoj godini neće biti ništa od novoga Ovršnog zakona, predložila sam konkretnu intervenciju u aktualni zakon koja bi odmah oslobodila 250.000 najugroženijih: trebala bi se definirati najniža dopuštena osnova za provedbu ovrhe, a to je minimalna mjesečna bruto plaća za kalendarsku godinu – za 2017. je to 3276 kuna – kaže M. Kervatin pozivajući se na, kako kaže, sve ovršne zakone u demokratskom svijetu. Objašnjava to činjenicom da čak 80% građana koji su blokirani nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu zaposleni, ne primaju mirovinu i oni će teško ili nikad otplatiti dugove. Kervatin ističe da se dugovi moraju vraćati, no retorika s prvog sastanka budi joj sumnju da bi se položaj prezaduženog stanovništva mogao dodatno pogoršati te da je intencija budućeg novog zakona samo brže i efikasnije provođenje ovrha.

Izmjene zakona farsa

– Smatram da su najave pisanja novoga Ovršnog zakona samo spin vladajućih jer će taj posao ponovo biti u rukama onih koji ovršuju, a oni koji bivaju ovršeni ili su društvenim aktivnim angažmanom pokazali svoju vrijednost, imat će minoran utjecaj na sadržaj nacrta – komentira Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, te dodaje da, primjerice, predstavnici Udruge Franak uopće nisu u radnoj grupi. Najavljuje da će i dalje pokušavati kroz saborsku proceduru utjecati na promjene ovršnih pravila.

– Zadnje izmjene Ovršnog zakona bile su, gotovo bih se usudio reći, farsa jer gotovo nijedna odredba nije retroaktivna, a itekako je bilo prostora za retroaktivnost pojedinih odredaba – ljutit je Aleksić. Glavni tajnik Blokiranih Mario Strinavić ne očekuje donošenje novog zakona prije proljeća 2019., s obzirom na to da je njegovo predstavljanje najavljeno za kraj godine te će vjerojatno ići u dva saborska čitanja. Takav plan, smatra, podupire tezu da se Ovršni zakon koristi kao predizborni alat. U proljeće 2019., naime, počinje serija izbora: prvo za Europarlament, a onda i za predsjednika Republike.

– Sve je više ekonomskih analitičara koji kao igrači banaka i Vlade pokušavaju svaliti svu krivnju na blokirane građane pravdajući to financijskom nepismenošću. No problem blokada nije socijalni, nego isključivo politički problem. Vlast je odlučila svojim kompanjonima, financijerima kampanja, građane izručiti u hranidbeni lanac da ih glođu doživotno – konstatira Strinavić. Kaže da ne postoji amnestija za vlast koja je građane svela na kriminalce, dilere i perače novca jer u normalnom svijetu samo se takvima blokira sva imovina.

ovrha VELIKI DUG Roditelji ostali bez kuće pa se preselili sinu i doživjeli novi šok bolnica Ljubica Gatarić Bolnica reketari građane pod patronatom države Sjednica Vlade SJEDNICA Evo što je Vlada predložila Ustavnom sudu glede Ovršnog zakona
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • Avatar mlijeko
  mlijeko:

  A što je s onima koji imaju i primanja i imovinu i izbjegavaju vraćati dugove..imovina na djeci a plaće blokirane od HEP a, plina....jer nisu namjerno plaćali kako bi im racun namjerno bio blokiran da ne moraju vraćati dugove...

 • midea:

  Mogu oni govoriti i o 1000 novih zakona , jedna je stvar jasna , problem je samo u monetarnom sustavu koji je postavljen tako da se krediti ne mogu vracati , konstantno se zadužujemo a to vodi u bankrot !! ... prikaži još! Pametnome jasno a vecini građana koji ne izlaze na izbore ili glasaju HDZSDP+sateliti to nece biti jasno dokle god ne budu gladni ili im ovršitelj pokuca na vrata !

 • miso:

  Nije nikome jasno zašto milijun ljudi ne poduzme nešto da to s ovrhama odmah riješi!