Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spas za dužnike tek za godinu dana

Umjesto da spašava građane, vlast Ovršni zakon koristi kao predizborni alat: tempira ga za proljeće 2019. kad počinju izbori za Europski parlament i predsjednika RH
09. siječnja 2018. u 13:05 7 komentara 3998 prikaza
Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je Vlada na jednoj od svojih zadnjih sjednica u prošloj godini donijela Plan zakonodavnih aktivnosti za 2018. U njemu nema ni “O” od Ovršnog zakona.

Konferencija o blokiranima Sve više sporova za dugove od 300 i 500 kn

Mijenjat će se ili donositi ukupno 121 drugi zakon, dok iznos ovrha rapidno raste. Rješavanje jednog od najvećih problema u društvu, postavljeno kao prioritet kroz sustavnu kampanju vlasti koja je uključivala organiziranje okruglog stola predsjednice s hipertrofiranim brojem stručnjaka, istupe ministra pravosuđa koji je obećavao sustavna i cjelovita rješenja, konstantno se odgađa. A “gašenje požara” izmjenama aktualnog zakona prošlog ljeta pokazalo se još insuficijentnijim od “kozmetike”: najbitnije izmjene koje su se odnosile na zaštićeni dio plaće i zaštitu jedine nekretnine neopterećene hipotekom naknadnom su analizom proglašene nevažećima za priličan broj ovršenih.

Bez ovrha ispod 3276 kn bruto

Članica radne skupine Ministarstva pravosuđa za izradu novoga Ovršnog zakona i predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin izrazila je, nakon prvog sastanka radne skupine, nezadovoljstvo razvojem situacije, kako načelnim idejama na kojima bi se trebao zasnivati novi Ovršni zakon tako i inercijom cijelog postupka.

– S obzirom na to da u ovoj godini neće biti ništa od novoga Ovršnog zakona, predložila sam konkretnu intervenciju u aktualni zakon koja bi odmah oslobodila 250.000 najugroženijih: trebala bi se definirati najniža dopuštena osnova za provedbu ovrhe, a to je minimalna mjesečna bruto plaća za kalendarsku godinu – za 2017. je to 3276 kuna – kaže M. Kervatin pozivajući se na, kako kaže, sve ovršne zakone u demokratskom svijetu. Objašnjava to činjenicom da čak 80% građana koji su blokirani nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu zaposleni, ne primaju mirovinu i oni će teško ili nikad otplatiti dugove. Kervatin ističe da se dugovi moraju vraćati, no retorika s prvog sastanka budi joj sumnju da bi se položaj prezaduženog stanovništva mogao dodatno pogoršati te da je intencija budućeg novog zakona samo brže i efikasnije provođenje ovrha.

Izmjene zakona farsa

– Smatram da su najave pisanja novoga Ovršnog zakona samo spin vladajućih jer će taj posao ponovo biti u rukama onih koji ovršuju, a oni koji bivaju ovršeni ili su društvenim aktivnim angažmanom pokazali svoju vrijednost, imat će minoran utjecaj na sadržaj nacrta – komentira Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, te dodaje da, primjerice, predstavnici Udruge Franak uopće nisu u radnoj grupi. Najavljuje da će i dalje pokušavati kroz saborsku proceduru utjecati na promjene ovršnih pravila.

– Zadnje izmjene Ovršnog zakona bile su, gotovo bih se usudio reći, farsa jer gotovo nijedna odredba nije retroaktivna, a itekako je bilo prostora za retroaktivnost pojedinih odredaba – ljutit je Aleksić. Glavni tajnik Blokiranih Mario Strinavić ne očekuje donošenje novog zakona prije proljeća 2019., s obzirom na to da je njegovo predstavljanje najavljeno za kraj godine te će vjerojatno ići u dva saborska čitanja. Takav plan, smatra, podupire tezu da se Ovršni zakon koristi kao predizborni alat. U proljeće 2019., naime, počinje serija izbora: prvo za Europarlament, a onda i za predsjednika Republike.

– Sve je više ekonomskih analitičara koji kao igrači banaka i Vlade pokušavaju svaliti svu krivnju na blokirane građane pravdajući to financijskom nepismenošću. No problem blokada nije socijalni, nego isključivo politički problem. Vlast je odlučila svojim kompanjonima, financijerima kampanja, građane izručiti u hranidbeni lanac da ih glođu doživotno – konstatira Strinavić. Kaže da ne postoji amnestija za vlast koja je građane svela na kriminalce, dilere i perače novca jer u normalnom svijetu samo se takvima blokira sva imovina.

ovrha VELIKI DUG Roditelji ostali bez kuće pa se preselili sinu i doživjeli novi šok bolnica Ljubica Gatarić Bolnica reketari građane pod patronatom države Sjednica Vlade SJEDNICA Evo što je Vlada predložila Ustavnom sudu glede Ovršnog zakona
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • mlijeko:

    A što je s onima koji imaju i primanja i imovinu i izbjegavaju vraćati dugove..imovina na djeci a plaće blokirane od HEP a, plina....jer nisu namjerno plaćali kako bi im racun namjerno bio blokiran da ne moraju vraćati dugove...

  • midea:

    Mogu oni govoriti i o 1000 novih zakona , jedna je stvar jasna , problem je samo u monetarnom sustavu koji je postavljen tako da se krediti ne mogu vracati , konstantno se zadužujemo a to vodi u bankrot !! ... prikaži još! Pametnome jasno a vecini građana koji ne izlaze na izbore ili glasaju HDZSDP+sateliti to nece biti jasno dokle god ne budu gladni ili im ovršitelj pokuca na vrata !

  • bljak007:

    Ovrhe ostaju samo zato da nakon ovrha, uhljebi mogu kupiti te nekretnine za malu lovu. A narod neka bude na ulici bez krova nad glavom.