Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEORG SOROS

Soros odlazi iz Hrvatske

17.10.2002.
u 00:00

Obilježavanje desetogodišnjice hrvatskog Instituta Otvoreno društvo Georg Soros, predsjednik instituta i osnivač mreže filantropskih organizacija u više od 50 zemalja, iskoristio je i za najavu povlačenja iz tranzicijskih zemalja, pa tako i iz Hrvatske.

- Nije istina da se institut i projekti zatvaraju odmah, već će se u određenom razdoblju smanjiti broj projekata koje financiramo, a u uredu će raditi vrlo mali broj ljudi. No, ostat ćemo aktivni u podupiranju svih projekata za koje procijenimo da im je potrebno dulje vrijeme - od edukacije romske populacije do pomaganja Školi narodnog zdravlja - najavio je Soros.

On je u proteklih deset godina dao gotovo 50 milijuna dolara Hrvatskoj za različite vrste programa, projekata i stipendija.

- Više ne zarađujem novac i mogu trošiti samo ono što imam, pa sukladno tome treba smanjiti neke troškove. Tako će se potrošnja sa 450 milijuna USD spustiti na 300 milijuna USD za programe u cijelom svijetu - kaže Soros.

Prema njegovim riječima, tranzicijsko je razdoblje više-manje gotovo.

- Problema sigurno još ima, ali nove vlasti u Hrvatskoj, koje, za razliku od Tuđmanova režima, smatram demokratskim, mogu to rješavati svojim snagama - rekao je Soros navodeći da je HDZ sada demokratskija stranka jer se riješio svoga ekstremnog dijela. Soros smatra da Haaški sud poštuje stanje i godine generala Bobetka, ali da u pravilu iznimaka ne treba biti.

- U regiji postoji kompleksna slika, ali Balkan će ići u dobrom smjeru i, premda u EU ne djeluju dovoljno aktivno, ipak je riječ o pozitivnim pomacima - ocijenio je Soros i najavio da ga sada zanimaju problemi globalizacije i da će Institut Otvoreno društvo prebaciti u SAD jer će se na teritoriju najveće svjetske sile voditi odlučujuća bitka za buduću sliku svijeta.

J. Popović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije