Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Solinjanin izgubio osobnu iskaznicu pa doživio šok: Kako je to uopće moguće?

Nekoliko mjeseci nakon što je izgubio osobnu iskaznicu, na kućnu adresu stiglo mu je rješenje o ovrsi zbog pretplatničkog ugovora koji on, tvrdi, nikada nije sklopio
28. siječnja 2019. u 12:21 26 komentara 21828 prikaza
BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jedan je 38-godišnji Solinjanin doživio pravi šok nakon što je izgubio osobnu iskaznicu. Da mu nedostaje dokument, primijetio je kada je htio preuzeti plaću.

aerodrom, putovanja, kofer, putnici, zračna luka, (1) ispovijest Splićanin odselio u Dansku: 'Nisam još ni počeo raditi, a već sam doživio šok!'

Kako osobnu iskaznicu nije uspio pronaći, otišao je u policijsku postaju i prijavio njezin gubitak te napravio novu.

No nekoliko mjeseci poslije doživio je neugodno iznenađenje.

Lani pred Božić na njegovu je kućnu adresu stiglo rješenje o ovrsi. teleoperater A1 Hrvatska d.o.o. obavještava ga, posredstvom ovlaštenih zastupnika, odnosno javnobilježničkog ureda koji je rješenje o ovrsi i donio, da tvrtki duguje gotovo 4,5 tisuća kuna sa zateznim kamatama; s drugim nastalim troškovima, sveukupno nešto više od šest tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Elektronička osobna iskaznica digitalizacija Hrvatske Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice

Solinjanin nije znao o čemu je riječ pa je zatražio objašnjenje telekomunikacijske tvrtke.

Trošak je, prema izvatku iz poslovnih knjiga tvrtke A1, nastao u ožujku, i trebao je biti plaćen na rate, s dospijećem prve polovicom travnja, a zadnje, šeste, polovicom rujna prošle godine. Kupnja je obavljena na ime Solinjanina, ali ne i na njegovu adresu, odnosno isporuka kupljenog obavljena je na drugu adresu s kojom Solinjanin nema veze. Pokušavajući doznati što je uopće kupljeno na njegovo ime, preko službe za korisnike saznaje da je riječ o, kako mu je rečeno, telefonski sklopljenom ugovoru o kupnji mobitela, doznao je marku i cijenu te datum sklapanja ugovora koji pokazuje da je ugovor sklopljen nakon što je on već dobio novu osobnu iskaznicu.

Na rješenje o ovrsi Solinjanin je u zakonskom roku od osam dana podnio prigovor javnom bilježniku te teleoperateru A1. Slučaj je, također, odmah prijavio policiji, odnosno podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

postavke privatnosti OPREZNO NA INTERNETU Ove tri stvari potrebne su prevarantima da vam život pretvore u pakao

– Je li moguće da je nečije podatke ovako lako iskoristiti? I kako je moguće ovakve ugovore sklapati "na neviđeno"? Pa svatko onda može nečije ime, prezime, OIB... zapamtiti, prepisati, fotografirati osobnu, pa je onda koristiti i online i na druge načine. To su zapravo posve nezaštićeni podaci, svatko može očekivati da mu sutra dođe ovrha za neplaćanje ne samo mobitela nego i kuće – u šoku je on.

O slučaju se oglasio i A1.

Internet Mjere zaštite od internetskih prijetnji Devet savjeta za zaštitu od krađe identiteta i novca na internetu

– Ako je pretplatnički odnos sklopljen nakon prijave gubitka ili otuđenja dokumenata i korisnik dostavi potrebne dokaze o prijavljenom nestanku, A1 Hrvatska ugovore će poništiti i oštećeni korisnik neće imati posljedica. Ako je pretplatnički odnos sklopljen prije gubitka ili otuđenja dokumenta, korisnik to treba prijaviti policiji, a u A1 Hrvatska treba poslati pisani prigovor uz dokaz o prijavi nadležnom tijelu (policiji), na temelju čega će se provesti žalbeni postupak. Do okončanja spora linije se stavljaju u mirovanje. A1 Hrvatska postupit će u skladu s odlukama nadležnih tijela – objasnili su.

>> Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • trabant7:

  Jel provjerava netko uopće potpise, banana zakoni u banana državi.

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Predlažem Državi u cilju zaštite građana od ovakvih neugodnih situacija i lopovluka ove vrste dapostavi na MUP-ovoj stranici link na kojoj će se voditi online evidencija izgubljin osobnih iskaznica te će se moći u svakom trenu prodavatelj , javni bilježnik ... prikaži još! ili bilo tko drugi uvjeriti da li je osobna iskaznica izgubljena ili nevažeća. Za one koji će graknuti bez razmišljanja da to nije moguće jer će se na taj način otkriti osobni podatci onoga tko je izgubio osobnu i još je k tome obznanio da je on taj koji ju je izgubio sa svim svojim podacima i da će boto izložen opasnosti manipuliranja osobnim podatcima. Dakle ukoliko MUP koji jedini ima sve podatke sa naših osobnih iskaznica ima volje može na svojoj stranici otvoriti link o prijavljenim izgubljenim osobnim kartama. Kako bi to funkcioniralo, jednostavno. Dovoljno je prodavaću kliknuti na link MUP-a za izgubljene i prijavljenje dokumente i upisati u dijaloškukućicu serijski broj dokumenta za koji se traži provjera. Naravno bez otkrivanja više podataka nego su na osobnoj iskaznici već utiskani MUP će dati obavijest tražitelju provjere o statusu osobne karte. Ako je provjerom prodavatelj dobio obavijest da je osobna prijavljena kao nevažeča ili izgubljena morao bi odustai od prodaje ili će svjesno nastaviti prodaju u smislu pokušaja počinjenja kaznenog djela. Etako že se uvesti red u ovakav način prijevarnih prodaja.

 • UstaniAnte:

  Kaznenu prijavu podnjet i protiv operatera jer svojim namjernim dugogodišnjim sigurnosnim propustima radi vlastite koristi uporno potiču na ponavljanje istog kaznenog dijela. Kad se diže kredit u banci potrebna je osobna iskaznica, kartica tekućeg računa, oib, 3 zadnje platne liste ... prikaži još! itd... a teleoperaterima za kreditiranje dosta samo osobna iskaznica, ma hajde molim te....