Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promijenila vlasnika i ime

Solarna tehnologija iz afere Janaf postala Dobra energija

Zagreb: Barišić i Grgić  u pratnji pravosudne policije odlaze u istražni zatvor u Remetincu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
01.11.2020.
u 19:43

Natječaj za Biosol solarnu elektranu pokraj Nove Gradiške poništen je

U najnovijoj velikoj USKOK-ovoj istrazi u kojoj je glavni akter Krešo Petek, vlasnik Elektorcentra Petek, istražitelji sumnjaju da su za njegovu tvrtku namještani poslovi u Janafu, Novoj Gradiški i Velikoj Gorici. Ukupno je 14 osumnjičenih osoba u toj aferi u kojoj se spominju i brojne tvrtke. Osim Petekove firme i Janafa, tu su još i tvrtke VG Vodoopskrba, Convena, Nabava, Luvis projekt, IPT Inženjering i Solarna tehnologija. Vlasnici ili direktori tih tvrtki privedeni su u sklopu ove USKOK-ove akcije, a neki od njih su, i to oni u javnim tvrtkama, u međuvremenu smijenjeni, a u nekima su promijenjeni direktori i vlasnici. No jedna od tih tvrtki promijenila je čak i ime.

Solarna Tehnologija tako se sad zove Dobra energija. A vlasnik i direktor Dobre energije nije Zvonko Maras koji je uhićen kao vlasnik i direktor Solarne Tehnologije. U Dobroj energiji to je sve sada Luka Maras. Prema podacima iz Sudskog registra, upis promjene imena tvrtke Solarna Tehnologija u Dobra energija proveden je 20. listopada ove godine, dakle nešto više od mjesec dana nakon što su privedeni akteri u aferi Janaf-Velika Gorica-Nova Gradiška. Isti dan provedena je i promjena osnivača i direktora tvrtke sa Zvonka na Luku Marasa za kojeg se navodi da društvo zastupa samostalno i pojedinačno od 9. listopada ove godine.

Namjestio dokumentaciju

Tvrtka Solarna Tehnologija osnovana je tek ove godine u svibnju. Luka Maras bio je osnivač tvrtke Solar Penel Systems od 2012. do 2014. u kojoj je i Zvonko Maras, prema javno dostupnim podacima bio konzultant. A za Zvonka Marasa USKOK tvrdi da je s Petekom, sad već bivšim gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem te vlasnicom i direktoricom tvrtke Nabava Ivom Šuler sudjelovao u namještanju natječaja vrijednog 4,1 milijun kuna za izgradnju solarne elektrane Biosol pored Nove Gradiške. Petek je osumnjičen da je za taj posao Grgiću obećao 100 tisuća kuna mita.

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Kad je riječ o manipulaciji dokumentacije za natječaj za gradnju solarne elektrane, istražitelji sumnjaju da je Grgić po nagovoru Peteka organizirao da posao izrade te dokumentacije dobije tvrtka Nabava, kako bi onda ona zajedno s Marasom kreirala projektnu dokumentaciju kojom će osigurati Elektrocentru Petek i Solarnoj tehnologiji pobjedu na natječaju. Tako se dodatno bodovalo, smatraju istražitelji, upravo iskustvo onih stručnjaka koji su bili na dispoziciji tim dvjema tvrtkama.

Istražitelji smatraju da je upravo Maras pomogao Peteku da dođe do Grgića. Tako je, među ostalim, snimljen kako Peteku u vezi natječaja za solarnu elektranu govori da je najbolje da kriterije dogovore zajedno, a to je rezultiralo time da su, prema navodima USKOK-a, Petekove i Marasove tvrtke imale 30 bodova više od konkurenata i prije izrade ponude i utvrđivanja cijene. Među brojnim razgovorima, istražitelji su snimili i onaj u kojem Maras pita Peteka: Koje vrijeme da ugovorim s čovjekom? A taj čovjek je, tvrde istražitelji – Grgić.

Na natječaj za Biosol solarnu elektranu stigle su dvije ponude – zajednice ponuditelja Elektrocentra Petek i Solarne Tehnologije na iznos od 4,07 milijuna kuna bez PDV-a te tvrtke E.O.N. Solar koja je ponudila 4,4 milijuna kuna. No prije nekoliko dana zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić (Grgić je iz pritvora podnio ostavku na mjesto gradonačelnika) poništio je taj natječaj. U obrazloženju se navodi da, iako formalno valjana, naručitelj nije mogao odabrati ponudu Elektrocentra Petek jer su, među ostalim, u izradi dokumentacije za taj natječaj sudjelovale osobe koje su osumnjičene za koruptivne radnje. Ponuda tvrtke E.O.N. Solar bila je iznad procijenjene vrijednosti radova. Maras je pušten iz pritvora nakon što je navodno priznao krivnju.

Prodan i Šuler direktorice

Što se tiče drugih tvrtki iz ove afere, Dragan Kovačević i Tomislav Jelisavec su smijenjeni s mjesta predsjednika Uprava Janafa i VG Vodoopskrbe. U tvrtki Luvis projekt, čiji je tadašnji vlasnik i direktor Vatroslav Sablić osumnjičen da je s Petekom naštimao posao u Janafu, došlo je do promjene vlasnika i direktora, a to je od 24. rujna Virna Sablić.

Mirjana Prodan, koja je navodno sudjelovala u namještanju posla za Peteka u Vodoopskrbi, i dalje je vlasnica i direktorica Convene kao i Iva Šuler u tvrtki Nabava. Ljubomir Perušić, koje je navodno sudjelovao u namještanju posla za Elektrocentar Petek oko javne rasvjete u Velikoj Gorici, još se navodi kao jedan od osnivača i direktor tvrtke IPT inženjering.

Od Luke Marasa pokušali smo dobiti komentar promjene imena Solarne Tehnologije no on nije odgovorio na naš upit.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:13 02.11.2020.

Mi se zabavljam sa polaganjem vijenaca od cca 600 kuna, a ovi iz "Kluba" uz pomoć pravnika "osiguravaju" milijarde od sudskog progona, zanimljivo i nadasve poučno.

Avatar bradaZG
bradaZG
08:16 02.11.2020.

Članak na dnu stranice, u poslijednjem redu!! Pa ovo bi trebalo biti na naslovnici! No, dobro da je članak uopće i objavljen. Hvala za upornost autoru.

SJ
staroveski.jasna
07:56 02.11.2020.

Prethodnom odgovor, nije svim Hrvatima kriminal u krvi. Ali što sve dotična skupina čini da se izvuku, to je kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije