Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUJA IZ SVEMIRA

Solarna elektrana u orbiti bit će stvarnost za pet godina

mjesec
AFP
24.01.2010.
u 16:09

Europski svemirski inženjeri planirau u orbitu lansirati satelite koji će solarnim ćelijama prikupljati struju iz solerne energije, sabijati ju i potom na Zemlju slati laserskim zrakama

Koliko god zvučalo nevjerojatno, umjesto iz nuklearki ili elektrana na ugljen ili mazut, električna energija uskoro bi mogla dolaziti iz svemira. Europski svemirski inženjeri planirau u orbitu lansirati satelite koji će solarnim ćelijama prikupljati struju iz solerne energije, sabijati ju i potom na Zemlju slati laserskim zrakama.

Astrium, jedna od najvećih europskih tvrtki koja se bavi svemirskim istraživanjima vjeruje da je nadomak tehnološkog rješenja koje bi omogućilo skoro postavljanje prve orbitalne solarne elektrane. U sljedećih pet godina lansirat će probno postrojenje koje će na Zemlju odašiljati energiju snage 10 do 20 kW.

 

- Golemu prednost ovakvih sustava predstavlja činjenica da energiju možemo dostaviti upravo na mjesto na kojemu je ona potrebna. Laserskom zrakom moguće je naciljati bilo koje mjesto na svijetu, kaže Matthew Perren, voditelj Astriumova odjela razvoja. Orbitalna bi elektrana kružila oko zemlje na visini od 22.300 milja, a paneli za prikupljanje energije bili bi dugački 50 metara. U Atriumu vjeruju da će većinu energije kupovati vlasnici električnih automobila.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
19:57 24.01.2010.

JURA Mozda je novinar nesto slabo obijasnio princip toga procesa,ali to je sve jako ostvarivo i 100 puta skuplje i opasnije nego generiranjem struje na zemlji. Solarne celije bi sakupile dovoljno struje da upale laser na satelitu od dvadesetak kilowataa i usmijeri to na kolector na zemlji koji bi tu visoku temperaturu pretvorio u paru za pogon turbina.

GL
Glista
16:42 25.01.2010.

Potpuno nepotrebno. Takve elektrane se mogu naraviti i u pustinjama, na otvorenim povrsinama kakvih Libija i Alzir imaju na milijune cetvornih kilometara. U Kaliforniji vec duze vrijeme rade takve elektrane koje koriste ogledala i fokusiraju odraz u spremnik s vodom koji pokrece parnu turbinu. (Wiki: \"SEGS\")

UK
Ugo Kajvez
00:15 27.01.2010.

Da mi je samo znati koja će zemlja dozvoliti prenos energije na zemlju silnim mikrovalnim zračenjem .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije