Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATILI GA VIŠE GODINA

Šokantno priznanje: Tajni agent greškom otkrio Navaljnom detalje trovanja

Aleksej Navaljni
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
21.12.2020.
u 17:13

Istraga Bellingcata i CNN-a pronašla je dokaze da je najmanje deset FSB-ovih agenata specijaliziranih za otrove pratili Navaljnog više od tri godine

Ruski tajni agent otkrio je da je opozicijski lider Aleksej Navaljni otrovan smrtonosnim Novičokom tako što su ga postavili u njegovo donje rublje. 

Misleći da razgovara sa šefovima iz Nacionalnog sigurnosnog vijeća, agent Konstantin Kudrijavtsev objasnio je sve detalje u telefonskom razgovoru, dok se s druge strane nalazio sam Navaljni, otkrio je CNN.

Kudrijavtsev je rekao kako su i drugi agenti bili uključeni u pokušaj ubojstva ruskog oporbenjaka, te da su njega poslali kako bi "raščistio stvari". 

Navaljni je dugo bio trn u oku ruskog predsjednika Vladimira Putina jer je ukazivao korupciju i vodio kampanju protiv njega. Putin je načelno potvrdio da su agenti ruske tajne službe FSB pratili Navaljnog, ali je rekao da bi Navaljni "vjerojatno bio mrtav da su to željeli".

>> FOTO Prebacivanje Navaljnog u Njemačku

Aleksej Navaljni
1/6

Istraga Bellingcata i CNN-a pronašla je dokaze da je najmanje deset FSB-ovih agenata specijaliziranih za otrove pratili Navaljnog više od tri godine. Nakon što su ih identificirali, pokušali su ih kontaktirati, kao i njihove nadređene. Jedan od njih, agent Oleg Tayakin, zalupio im je vrata pred nosom, dok drugi nisu ni odgovarali na opetovane pozive. 

U isto vrijeme, Navaljni je također obavljao telefonske poziva. Na početku se agentima predstavljao, ali su mu odmah spuštali slušalicu. Kada je nazvao Kudrijavsteva predstavio se kao visoki dužnosnik Nacionalnog sigurnosnog vijeća koji radi na analizi akcije trovanja. Pritom je posebnim softverom svoj telefonski broj prikrio, učinivši ga da nalikuje onom sjedištu FSB-a.  Agent je povjerovao u priču, a Navaljni mu je, brzo, agresivno i uvjerljivo rekao kako zahtijeva kratko i jasno objašnjenje zašto je akcija ubojstva propala. 

Kudrijatsvev je na to pitanje odgovarao punih 45 minuta u kojima je nedvojbeno potvrdio vezu između trovanja i FSB-a. Na trenutke je ipak bio malo sumnjičav jer se razgovor vodi nezaštićenom linijom pa je rekao kako će sve "biti raspravljeno na najvišoj razini". Ipak su se doznali neki šokantni, nepoznati detalji. Rekao je kako je otrov postavljen u Navaljnijevo donje rublje s unutarnje strane, jer se radi o najosjetljivijem komadu odjeće koji je u izravnom kontaktu s organizmom.

Toksikolozi su potvrdili da se otrov na taj način može apsorbirati u organizam kada se žrtva počne znojiti. Da je zrakoplov nastavio prema Moskvi, Navaljni bi do slijetanja sigurno umro, smatraju toskikolozi. 

- To je dug let, da zrakoplov nije sletio rezultat bi sigurno bio drugačiji - rekao je Kudrijavstvev tijekom telefonskog razgovora pa dodao da nitko nije očekivao ovakav razvoj situacije.

Inače, Navaljni se još uvijek od teškog trovanja oporavlja u bolnici u Njemačkoj.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:10 21.12.2020.

Strasna je opozicija bio taj Navaljni... sa 1.5% potpore medju biracima! A izmedju CNN-a i CIA-e vrlo je tanka linija, i jedni i drugi rade za iste sefove.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
22:07 21.12.2020.

Sudeći po aktivnosti ruskih trolova, Bellingcat je opet odradio odličan posao!

LA
Laufer
00:01 22.12.2020.

Al će letjeti glave po Moskvi. Gledao sam snimku kako CNN ekipa dolazi pred vrata stana drugorangiranog u trovačkom vodu, Olega Tajkina. Otvori Oleg. Ćelavac, pseća njuška u maskirnoj majici, povuče se kad je vidio kamere, ali samo pritvara vrata. Kaže Amerikanka na ruskom: ‘Ja sam Clarissa Ward sa CNN-a. Je li vaša ekipa otrovala Navaljnog?’ Klonk, vrata se zatvore. Ovo može samo CNN, neviđena hrabrost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije