Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE ISKUSTVO

Šokantna priča sezonskog radnika: 'Radio sam po 17 sati, slomio sam se nakon 15 dana'

Kuhinja, kuhari
Foto: Pixabay
12.07.2016.
u 12:54

Prije otvaranja radio je ''relativno normalno''. Šok je uslijedio nakon otvaranja restorana.

Često se može čuti kako na Jadranu tijekom sezone nedostaje veliki broj sezonskih radnika. S druge strane, na burzi se nalazi više od 200 tisuća ljudi pa se svi pitaju kako je to moguće.

Neki koji su nezaposleni i ne pokušavaju tražiti posao sezonskih radnika, a sve zbog straha da će tamo raditi za malu plaću te da će ih samo iskoristiti. Te strahove za Glas Slavonije potvrdio je 33-godišnji Osječanin B. L. kojem više ne pada na pamet tražiti posao na taj način.

On je u travnju pronašao oglas za kuhara u Poreču te je odlučio otići i zaraditi koju kunu preko ljeta.

– Prijavio sam se i nije prošlo ni deset minuta i već su stupili sa mnom u kontakti i obavijestili me da će šef i šefica za nekoliko dana posjetiti Osijek i da bih se trebao naći s njima. Dogovor je brzo “pao”. Idem raditi u Poreč u dječje odmaralište. Plaća kuhara je 5000 kuna. Radno vrijeme je 8 sati (plus tu i tamo koji prekovremeni sat koji ide u preraspodjelu sati), i jedan slobodan dan u tjednu. “Ipak smo mi ozbiljna firma", rekli su mi – priča B.L.

Osobni kuhar i konobar

Kada je došao u Poreč, uslijedili su fizički poslovi, što je normalno uoči svakog otvaranja sezonskog objekta i radno vrijeme bilo je relativno normalno. Šok je uslijedio nakon otvaranja objekta.

– Radio sam po cijeli dan, od 6 sati ujutro do 23 sata i dulje te sam imao pet-šest sati za odmor. To ne samo da nije dopušteno zakonom (odmor mora biti 12 sati u komadu) nego je i opasno, pogotovo za rad u kuhinji sa strojevima i noževima. Kada smo dogovarali posao, “zaboravili” su mi napomenuti da ću biti njihov (šefov i šefičin) osobni kuhar i konobar svaki dan... – ispričao je šokirani Osječanin koji se nakon 15 dana slomio i fizički i psihički.

Šokiralo ga je i kada su ga šefovi pitali: "A otkazni rok?"

– Kakav otkazni rok? Ne samo da nije onako kako je dogovoreno nego još nisam ni prijavljen na vrijeme. Kasnili su nekih tjedan dana s prijavom. Na moj upit što je s tim, odgovor je bio da je to bilo međusobno upoznavanje – izjavio je razočarani kuhar.

Kaže kako su pokvarljivu robu, kao što su jogurti, jaja i hrenovke držali u podrumu, a sve je prijavio sanitarnoj inspekciji, inspekciji rada, Zavodu za zapošljavanje i Poreznoj inspekciji jer su sladoled i slične proizvode morali prodavati bez fiskalizacije. 

Komentara 14

Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:05 12.07.2016.

I to je udar na zajamčena prava radnika...

AN
ANTIkomunist55
13:29 12.07.2016.

svaki dan je sve gore i gore za radnika.... postali smo robovi ali moderni robovi, nemozes nigdje bez novca i dopusta poslodavca jer radis od zvjezde do zvjezde

Avatar Coldmachine
Coldmachine
13:35 12.07.2016.

Na Žalost, opet neki "Boso" na moru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije