Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU Izbori

Šok za Wildersa, trijumf Faragea

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.05.2014.
u 21:13

Borili smo se kao lavovi, ali istina je da smo razočarani, kazao je Wilders

Izbori za Europski parlament već su završeni u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, gdje se glasalo u četvrtak i, iako službeni rezultati ne smiju biti objavljeni do nedjelje u 23 sata, odnosno do završetka izbora u svih 28 država Europske unije, izlazne ankete i prebrojeni glasovi s istodobnih lokalnih izbora daju naslutiti da su euroskeptici očekivano ostvarili veliku pobjedu u Britaniji, ali i potpuno neočekivano podbacili u Nizozemskoj.

Odaziv 37 posto

Izlazna anketa Ipsosa u Nizozemskoj tvrdi da će Stranka slobode, koju vodi bivši islamofob i posljednjih godina izraženi euroskeptik Geert Wilders, osvojiti 12 posto glasova i biti treća, iza socijalnih liberala iz stranke Demokrati 66 i demokršćana iz stranke CDP. Potvrde li službeni rezultati u nedjelju ishod ove izlazne ankete, neuspjeh Geerta Wildersa bit će velik jer je na prošlim europskim izborima 2009. osvojio pet posto više glasova. Wilders se nadao ne samo da će znatno povećati broj svojih birača u Nizozemskoj nego i da će sa svojom euroskeptičnom istomišljenicom Marine Le Pen iz Francuske postati snaga u Europskom parlamentu koja će se boriti protiv eurofila i eurokrata.

– Ako sve euroskeptične stranke postignu dobre rezultate, onda će se dogoditi nešto povijesno – rekao je Wilders na posljednjim predizbornim skupovima prije otvaranja birališta. No, sudeći prema izlaznim anketama, on prvi nije postigao dobar rezultat.

– Borili smo se kao lavovi, ali istina je da smo razočarani – rekao je nakon što je čuo rezultate izlaznih anketa. U Nizozemskoj je odaziv birača bio 37 posto. Wildersova francuska saveznica Marine Le Pen i dalje bi, po anketama, mogla osvojiti najviše glasova u Francuskoj.

Postaje najjača snaga

U Velikoj Britaniji istodobno s europskim izborima u mnogim dijelovima zemlje održavali su se lokalni izbori i, sudeći prema rezultatima, predsjednik euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage može biti zadovoljan jer bi njegova stranka mogla postati najjačom snagom.

Posljednja predizborna istraživanja objavljena u Britaniji u srijedu predviđala su UKIP-u 27 posto glasova na europskim izborima, Laburističkoj stranci 26 posto, a Konzervativnoj stranci 22 posto.

>> 'Nemate strateški plan korištenja fondova EU'

Komentara 3

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:59 25.05.2014.

Što prije se riješimo Britanaca to bolje za EU, a posebicu za Hrvatsku jer je Jugoslavija njihov projekt.

DA
davos24
08:47 25.05.2014.

Ne vidim nista neočekivano, pa britanci ionako kao da nisu dio EU, nemaju euro i protive se ionako većini odluka kontinentalne Europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije