Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnik zviždača:

'Snowden strahuje za život, da će ga mučiti i osuditi na smrt'

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
16.07.2013.
u 21:09

– Traži ga američka vlada, to je napisao i ja prenosim, te da se boji za svoj život, sigurnost, da će biti mučen ili dobiti smrtnu kaznu – otkrio je Kučerena.

Ruska imigracijska služba potvrdila je da je primila zahtjev za privremeni azil od zviždača Edwarda Snowdena, piše RT.

Vlasti bi sada u roku od tri mjeseca trebale razmotriti njegov zahtjev. U međuvremenu bi Snowden mogao biti prebačen u izbjeglički centar. – Možemo potvrditi da smo primili dokumente – kazala je glasnogovornica Imigracijske službe te obećala da će u roku tri mjeseca razmotriti zahtjev za azilom.

Putin se neće miješati u odobravanje azila

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin zna za zahtjev, ali da se neće miješati u proces za davanje azila. -– Ako govorimo o privremenom azilu, onda to nije posao predsjednika nego Imigracijske službe – kazao je Peskov. Putin se nada da će američko-ruski odnosi krenuti u pozitivnom smjeru bez obzira na najnoviji razvoj događaja.

Snowdenov odvjetnik Anatolij Kučerena potvrdio je da je njegov klijent predao zahtjev za privremenim azilom te dodao kako mu je objasnio svu "zamršenost procedure". – Odlučeno je da službenik Imigracijskog ureda dođe u zrakoplovnu luku i uzme Snowdenov zahtjev za privremenim azilom, jer ne smije napuštati tranzitnu zonu Sheremetyevo – rekao je Kučerena.

"Boji se da će biti mučen ili osuđen na smrtnu kaznu"

U zahtjevu Snowden je napisao da traži azil jer strahuje za svoj život. – Traži ga američka vlada, to je napisao i ja prenosim, te da se boji za svoj život, sigurnost, da će biti mučen ili dobiti smrtnu kaznu – otkrio je Kučerena te dodao kako je Snowden ispunio zahtjev jučer, a danas ga je predao službeniku.

Objasnio je da je Snowden u vrlo teškoj situaciji i da ne razumije ruski pravni sustav te mu je zbog toga trebalo tako dugo da ispuni zahtjev. Zviždač još nije odlučio hoće li se preseliti u neku "treću zemlju" ako dobije privremeni azil u Rusiji. – U razgovoru sa mnom nije spomenuo da će se preseliti u drugu državu ako dobije azil. Čini se da je donio konačnu odluku – kazao je odvjetnik.

"Umoran je od života u tranzitnoj zoni"

Snowden je mogao birati hoće li zatražiti politički ili privremeni azil u Rusiji, a odlučio se za privremeni jer se kraće razmatra molba i "umoran je od života u tranzitnoj zoni". Odluku kod traženja političkog azila mogao je čekati i pola godine. Ako mu odobre privremeni azil, moći će obnavljati svoj status svake godine koliko god to želi. Dobit će i posebnu dozvolu s kojom će se moći kretati državom i čak tražiti posao.

Privremeni azil je neka vrsta "humanitarnog statusa" ili odgođene deportacije. Snowden će nakon predavanja zahtjeva ili ostati u tranzitnoj zoni zračne luke ili će biti prebačen u centar za tražitelje azila.

>>Edward Snowden i službeno je zatražio privremeni azil od Rusije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije